23 мар

Интересни факти за SEO

интересни факти за SEO

SEO е най-неразбраната дейност в средите на онлайн маркетинга. Не може да се види, не може да се пипне. Хората не са съвсем сигурни какво точно правят оптимизаторите. Със сигурност ще чуете оплаквания от изтощени собственици на сайтове, които са инвестирали в SEO няколко пъти и са загубили парите си. След това ще чуете за дискусии за „черна оптимизация“ и „бяла оптимизация“. Ако искате вашият сайт да работи, доверете се на качествени специалисти. Вземете правилното решение и оставете хората да си свършат работата. После се наслаждавайте на резултатите. Оптимизацията на търсещите машини със сигурност не е точна наука, но съществуват статистически данни, които биха могли да ви помогнат  и да ви насочат в правилната посока. Затова просто вижте фактите и си направете изводите сами.

1. Първите 5 URL адреса на SERP получават 75% от кликванията на потребителите.

Това не изненадва никого. В края на краищата повечето от нас откриват това, което търсят, в първите няколко резултата от търсенето. Този резултат очаквано трябва да е по-висок. Това не е така, защото останалия интерес се разпределя надолу в класацията на първата страница. Така че не се притесявайте – ще получавате много кликвания и без да сте в топ 5 на SERP.

2. Google притежава 85% от пазарния дял на търсачките.

Това е един стабилен процент, макар и занижен през последните години. За сравнение през 2010 г. Google е притежавал 90% от пазара в Западна Европа. Но все пак си остава лидер.

3. Търсенето и имейлите са основните интернет дейности.

Търсенето няма нужда от коментар. Но трябва да напомним, че имейлът е най-ефективният канал за достигане до вашата аудитория. Ето защо прилагането на стратегия за имейл маркетинг е силно препоръчително.

4. Заглавията на страниците са най-важният елемент на страницата след съдържанието.

Разбира се, че текстът и съдържанието на вашите статии е от значение, но заглавието е това, което кара хората да се спрат на вашия уеб сайт. Според статистиката, хората задържат около една секунда погледа си върху едно заглавие, преди да го прехвърлят към следващото. Така че, имате само 1 секунда, за да привлечете вниманието им с малкото думи, които можете да поставите в заглавието си.

5. Около 80% от потребителите игнорират платените реклами, като се фокусират върху органичните резултати.

Този процент всъщност не е достатъчно голям. Останалите 20% се интересуват от платените реклами, което на фона на милиардите търсения всеки месец, е доста стабилна цифра. Съотношението обаче говори, че органичните резултати от търсенето са мястото, към което трябва да се стремите.

6. Около 70% от потребителите започват търсенето си с мобилно устройство.

80% от хората, които имат интернет, притежават и смартфон. Така че, не забравяйте да адаптирате уебсайта си за мобилни търсения.

7. Google изчислява, че интернет съдържа над пет милиона терабайта данни – но гигантът за търсене индексира само 0,04% от тях.

Процентът е смазващо малък. Представете си колко много неизвестни  и блуждаещи може да бъдете в тази огромна вселена. Приближете се до Слънцето, за да ви виждат, като редовно обновявате качествено съдържанието си.

8. При Google отиват повече от 40% от рекламните разходи през миналата година.

За сравнение делът на Facebook е около 8%.

9. Качването на видео на целевата ви страница на сайта дава шанс от 53% да се появите на първата страница на Google.

Видеото надвива текста и изображенията, защото Google го обича. В крайна сметка най-голямата платформа за споделяне на видео YouTube е собственост на Google.

10. 75% от потребителите никога не отварят втората страница с резултати от търсенето.

Причината е, че винаги намират това, което търсят още на първата. Тогава защо да го правят? Поставете си приоритетни задачи. Най-важната трябва да е да се появявате на първата страница. Разликата между кликванията, които ще получите от първата страница и кликванията, които ще получите от втората, се измерва в светлинни години.

11. Сайтовете, които са обогатени с блог, се индексират с около 400% повече. Така получават повече резултати.

Да. Блог! Без значение какъв е вашият бизнес. Поставете секция блог на вашия уебсайт и я обновявайте. Блоговете имат разнообразно и гъвкаво предназначение. Тяхното предимство за резултатите е огромно. Просто е недопустимо да си представяте сайта си без блог. 81% от бизнеса в интернет са на мнение, че блоговете са важен актив. Блогът е подправката на един сайт и затова е важна част от него.

12. 53% от маркетолозите класират на първо място създаването на съдържание като най-ефективната SEO тактика.

Само 53%? Не се заблуждавайте – създаването на съдържание е 100% най-ефективната SEO стратегия.

13. Над 58% от търговците, които са използвали социални медии в продължение на една година, са подобрили позицията си в търсачките.

Социалните медии са част от стратегията за SEO и не трябва да се пренебрегват.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …