22 яну

Какви ще са тенденциите за маркетинга в социалните медии през 2018г.?

тенденции в маркетинга в социалните медии

С напредването на технологиите светът на рекламата ще продължи да се променя. Дигиталната реклама дори започва да поема телевизионната реклама, тъй като все повече и повече марки инвестират усилия и пари във видео реклама. Преди десет години можеше да се избере само една среда и да се започне кампания, която със сигурност беше успешна. Разходите обаче бяха по-високи. Днес успешната кампания трябва да приеме мултимедийния подход, като със сигурност е по-лесно да се насочите към различни ниши и е по-евтино да получите висока популярност. През последните три десетилетия маркетингът трябваше да продължи да се бори със скока в технологиите и с неизбежната ни връзка с тях. Масовото приемане на интернет в ежедневието е най-голямото събитие, което засегна маркетинга през последните три десетилетия. Оттогава ние сме свидетели на начина, по който технологията намира своя път в практически всеки аспект от ежедневието ни – и как животът ни никога няма да бъде същият. Когато планирате онлайн кампаниите си, добре е да наблюдавате тенденциите в маркетинга на социалните медии. Ако търсите това, което предстои, ето няколко тенденции, на които трябва да обърнете внимание:

 

Увеличаване на видео стрийминга

Една от най-горещите тенденции в маркетинга на социалните медии през 2017 г. бе видеото на живо. И нагорещяването още не e свършило. Всъщност, през 2018 г. видео стриймингът ще се увеличи. Възможностите за споделяне на информация на живо с вашите последователи и да им въздействате чрез голямо покритие от платформи, са страхотни и вие имате уникалната възможност да се възползвате. Сглобете график за предаванията на живо и се придържайте към него. Бъдете нащрек за нови инструменти, които правят по-лесен видео стрийминга – особено с множество участници на различни места.

 

Използвайте Instagram Stories

Ако искате да се възползвате от маркетинговите тенденции в социалните медии, не забравяйте за Instagram Stories. С Instagram Stories не е нужно да се притеснявате за това, че пускате прекалено много постове. Вместо това, можете да споделяте толкова, колкото искате през целия ден – с толкова много творчество и въображение, колкото искате. Можете да оживите своята новина по нови начини с инструменти за писане на текст и рисуване. Снимките и видеоклиповете ще изчезнат след 24 часа и няма да се показват в потребителския ви профил или в емисията. Все повече хората използват Instagram Stories, за да се свързват помежду си. Управлението на тази част от Instagram може да помогне на марката и бизнеса ви дълго време да се ангажирате с аудиторията си.

 

Обогатена реалност

Наред с виртуалната реалност, която става все по-популярна, помислете и за обогатената реалност, за да промените някои аспекти на маркетинга в социалните медии. Facebook вече експериментира с това. Това не е голяма изненада, като се има предвид, че Facebook притежава пионера на виртуалната реалност Oculus Rift. Но не би било изненадващо да видим, че обогатената реалност се измъква от царството на мобилните игри и навлиза в социалните платформи като Instagram и Snapchat.

Поглед към Gen Z

Милениалите все още са част от основните таргетирани групи в маркетинга на социалните медии, но е време да погледнем и към Gen Z. Водещите членове на Gen Z са точно на 22 години сега. Това означава, че те завършват колежа и навлизат в работната си сила – и имат известен разполагаем доход и покупателна способност. Обърнете внимание на мястото, където се събират членове на Gen Z. Например Snapchat е популярен сред членовете на Gen Z. Може да се наложи да разширите стратегията си за социален маркетинг, като включите Snapchat, за да достигнете и до тези клиенти.

 

Платформите за съобщения стават все по-популярни

Развитието на изкуствения интелект означава, че платформите за съобщения са все по-популярни. Chatbots може да ви помогне да предоставите персонализирано изживяване за клиентите си. Платформи като Messenger и WhatsApp могат да направят възможно да осигурят отговори и напътствия автоматично. Докато chatbots не са перфектни, те имат потенциала да използват платформи за съобщения, за да ангажират аудиторията ви и могат да променят много неща по пътя на вашия успех за достигане на повече потребители. Текстовите съобщения реално се превърнаха в основна форма на комуникация. Сега, индустрията за обслужване на клиенти се фокусира върху чатботовете – следващото голямо събитие за управление на информацията и обслужване на клиенти. Chatbot е програма, симулираща истински разговор, в който участвате чрез интерфейс за чат. Приложението на чатботовете може да бъде наистина широко, вариращо от функционално до забавно и може да се приложи във всеки голям чат продукт като Facebook Messenger, Telegram, Slack, текстови съобщения и т.н. Chatbots имат способността да интерпретират човешка реч или писмено запитване и да решават коя информация се търси. Понякога може и да не го осъзнавате, но когато става дума за закупуване на билети, да извикате Uber или да си поръчате такси, шансовете са доста високи, когато имате Chatbots програма, която живее в приложението ви за съобщения.

 

По-строги правила от социалните платформи

Докато напредвате с плана си за социални медии, уверете се, че обръщате внимание на правилата от социалните платформи. Много от тях затягат правилата си и променят начина, по който наблюдават и управляват социалните платформи, за да бъдат защитени потребителите.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …