30 ное

Как да изберем име на домейн

Да предположим, че тъкмо сте решили да създадете нов бизнес или просто имате идея за нов уебсайт. И в двата случая, правите това, което всеки прави в днешно време: опитвате се да регистрирате нов домейн. Освен ако не сте се сетили за изключително уникално име за домейн, най-вероятно ще откриете, че вече някой е регистрирал .com версията на името, което първоначално сте избрали. Все пак съществуват над 1 милиард уебсайта в Интернет към днешна дата. Въпреки това, няма място за отчаяние. Имате достатъчно варианти за да преобразувате първоначалната си идея в превъзходен домейн. Какво трябва да се направи, когато .com домейнът не е свободен? Преди да започнете да изследвате алтернативни начини да регистрирате името на домейна си е важно да направите крачка назад и да помислите относно вашият план как ще привлечете трафик към вашия уебсайт. Ако сайтът ви ще се рекламира повече офлайн (например ТВ реклами, билбордове, визитки) е изключително важно името на домейна ви да бъде лесно за произнасяне и писане. Да изобретите нова дума може да изглежда като фантастична идея и лесен начин да създадете перфектния домейн, но мове да има нежелани и непредвидени последствия. Онлайн домейна за споделяне на снимки flickr загуби 3.6 милиона уникални посещения на година, в сравнение с flicker.com. От друга страна, сайтовете като digg.com, Gixo.com и прекупвача на домейни Sedo.com успяха да максимизират резултатите си от техните кратки домейни от измислени думи, защото имаха достатъчно голяма уникалност, за да не бъдат сбъркани с нещо друго. Обходете идеята ви за име на домейн.

Ето няколко идеи, които могат да ви помогнат да започнете:

Може да решите да не използвате .com домейн, ако по-голямата част от трафикът ви не идва от директно въвеждане в браузъра на адреса на сайта ви. Потребителите, които ползват търсачки и тези, които откриват уебсайта ви чрез социалните медии, са незапознати с домейна ви и най-вероятно дори няма да забележат дали е .net, .org или дори .info.

Помислете върху евентуалното използване на някой от новите висококачествени домейни като .agency, .jobs, .online, или подобни. Въпреки че те имат негативни страни, като това, че повечето хора не са запознати със съществуването им, това няма да има значение, ако трафикът ви основно идва от резултати в търсачки и референтни източници.

Търсете синоними. Използвайте онлайн енциклопедии, за да намерите алтернативи на първоначалната ви идея. Използвайте програми за генериране на имена на домейни, като namemesh.com, или bustaname.com, които дори имат алтернативи и на други езици. Може да не харесате предложенията, които тези приложения ще ви препоръчат, но е възможно да ви дадат някои креативни идеи. Ако има няколко думи в името на домейна ви, опитайте да ги пренаредите при възможност. Понякога едно конкретно нареждане може да не е свободно за име на домейн, но друго да е.

Например sofia_marketing_agency.com може да е заето,но marketing_sofia_agency.com може да е свободно. Ако нямате няколко думи в името на домейна си, може да помислите за добавяне на някоя, което ни води до следващото предложение.

Добавете още една дума към името на домейна си. Понякога добавянето на привлекателни, описателни думи не само ще направи домейна и бизнеса ви по-уникални, но може да доведе маркетингът ви до нови висоти. Ако нямате никакви идеи, можете просто да добавите „online” или “best” към първоначалната ви идея.

Без значение на какво име за домейн ще се спрете, добра идея е да спазвате някои основни правила и добри практики: името на домейнът ви е добре да бъде максимално кратко. По-кратките домейни са по-лесни за директно въвеждане, побират се на визитни картички, могат да се видят напълно в търсачките и са оптимизирани за социалните мрежи (споделят се по-лесно).

Не купувайте стар домейн, освен ако не сте напълно наясно с историята му, за да избегнете нелепи асоциации.

Не слагайте тирета в домейна си. Тиретата се забравят лесно и е лесно да се обърка името с версията, която няма тирета в заглавието си.

Използвайте ключови думи, ако е възможно. Дори предвид факта, че SЕО-стойността на пълно с ключови думи заглавие е сравнително ниска, все пак това би могло да изгради асоциации на клиентите ви към ключовите думи и домейна ви.
Но не трупайте ключови думи! Ще изглежда ужасно и няма да помогне за откриването ви в търсачките.

Мислете за социалното си присъствие. Ако наименувате нов бизнес, идеално е да си подсигурите акаунти в социалните мрежи със същото име. Преди да се спрете на име за домейн, проверете го в Knowem.com за да видите дали е свободно в по-посещаваните социални мрежи.

Не използвайте домейни, които са свързани със запазената марка на някой друг. Това е незаконно и може да ви докара неприятности, ако някой реши да ви съди. Това е ненужен риск за реномето ви и позициите ви на пазара.

Купете имена на домейни, подобно на вашето. Купете имена на домейни, които биха се образували, ако някой напише грешно вашето име и вариациите му в други популярни домейни, за да избегнете спекулация от други с вашето бизнес име. Би било неприятно някой да спекулира с вашата марка и име, след като вече сте изградили реноме, а спекулантите са наясно, че не сте в позиция за преговори и ще се опитат да реализират максимална печалба на ваш гръб.

Не се задоволявайте с .co домейна на вашия бранд, само защото може би е свободно за употреба. Въпреки че съществуват множество популярни продукти и компании като calendar.co,pocket.co и други, те все пак най-вероятно имат много по-малък трафик, в сравнение с .com версиите на същите имена, които нямат абсолютно никаква връзка с техния бизнес.

Заключение
Каквото и име за домейн да изберете, не е задължително да е обвързващо доживот. По-добрият вариант е да започнете интернет присъствието си с най-доброто възможно за момента решение, отколкото да загубите седмици и месеци в търсене на най-доброто възможно име за домейна ви. С малко креативност и находчивост, можете да намерите домейн, който да върши чудесна работа, или за известно време, или за много години напред, просто следвайки тези прости стъпки и съвети, за случая когато вашият .com вариант не е свободен за употреба.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …