13 юни

Как да изберем цветове за уебсайта си

how-to-choose-a-colour-scheme-for-your-website

Оформлението на сайта е първото, с което се сблъскват потребителите. Цветовете не са нещо, на което потребителите специално обръщат внимание. Но това не означава, че изборът на цветове е маловажен. Напротив!

Добре подбраните цветове и добрият дизайн правят впечатление и потребителите са с добро първоначално мнение за този сайт. Лошото оформление на сайта, недобре подбраните цветове също правят впечатление, но лошо, при това веднага.

Замислете се…Когато посетите определен сайт и цветовете в него са прекалено ярки, крещящи, недобре съчетани и в крайна сметка отблъскващи, няма да сте с добро впечатление от сайта и много бързо ще си тръгнете. Ако добавим и лош интерфейс, лоша навигация, не само ще си тръгнете, но и никога повече няма да се върнете на този сайт.

Оформлението и цветовете на сайта са първото впечатление на потребителите. „По дрехите посрещат“ и ако „дрехите“, в случая – цветовете, не са добре подбрани и съчетани, много вероятно е „посрещането“ да премине в „изпращане“ и потребителите да се откажат от посещението на този сайт.
Тук ще намерите някои основни съвети как да изберете цветове за сайта си

• В случаите, когато става въпрос за корпоративен сайт, то цветовете в него трябва да бъдат цветовете на бранда или да бъдат съобразени с цветовете на логото на компанията. Все пак сайтът е част от цялостната визия на бранда, съответно цветовете в него трябва да бъдат в синхрон с тази визия и с цветовете на компанията.

• Сайтът Ви има големи снимки или оформлението е концентрирано около снимки, изображения. Тогава се съобразете със снимката или изображението. Като централни в дизайна, всичко останало ще бъде в синхрон с тях и ще бъде подчинено на тях. Включително и цветовете. Можете да изберете цветове, които да дават ненатрапчив фон, на който да изпъква изображението. Можете да изберете цветове от основното изображение, които да го допълват и по този начин да създадете цялостна синхронизирана визия на сайта. При избора и обработката на изображения има тънкости, които са от значение както за визията на сайта, така и за оптимизацията му. За обработката на изображения, която ще подобри оптимизацията на сайта можете да прочетете тук.

• Сайтът Ви е тематичен или искате да подсилите въздействието му чрез цветовете. Тогава се концентрирайте върху разделението топли – студени цветове. Топлите цветове, както знаем са тези с червено или жълто в тях, а студените – със синьо. Приема се, че топлите цветове имат по-голямо въздействие, емоционално имат позитивно влияние върху хората.

Ето и някои общи правила, които да спазвате при избора на цветове, така че да не правите основни грешки

• За основната тема на дизайна на сайта използвайте малко цветове – два или три са напълно достатъчни. Единият от тези цветове е фонът, още един цвят е нужен за текст и за въздействащите елементи на сайта и още един цвят е нужен за елементите, на които искате да акцентирате.

• Не използвайте черно, освен за текст, защото то е много ярко и изморява очите при по-продължително наблюдение. А Вие искате точно това – потребителят да се задържи на сайта Ви максимално дълго. Затова черно – само за текст, избягвайте го като вариант за другите елементи и никога като фон.

• Ако искате да акцентирате върху нещо, най-сигурният начин е да използвате топли цветове. Класически и масово употребяван пример за това е червеното. Повечето неща, на които хората искат да се обърне специално внимание и „да се набият“ на очи се изписват в червено или се подчертават с този цвят.

• Студените цветове са предпочитани за фон. Но при добър подбор и съчетание можете да си позволите и някои други елементи от дизайна да бъдат в студени цветове. Трябва да бъдете внимателни и предпазливи с употребата на студени цветове.

• Съчетаване на цветове. Тук трябва да бъдете особено внимателни. Подредбата и подборът на цветове се основава на това, те да изглеждат добре в съчетание един до друг и като цялостна визия. Основното правило тук е разнообразие на цветове и разнообразие на тонове на цветовете. При съчетаване на цветовете можете да се водите от няколко различни принципа:

o Допълващи се цветове – Това е схема, използваща контрастни цветове, които се допълват. Обикновено това са топъл и студен цвят. При тази схема трябва да се избере един водещ, основен цвят и другият е допълващ, т.е. използва се за акценти. Съществува и вариант с четири цвята – два по два контрастни. При този вариант рисковете са много и е възможно дизайнът на сайта да стане по-скоро агресивен и отблъскващ. Тази схема може да бъде и много ефектна, но за прилагането ѝ най-добре се консултирайте със специалисти.

o Монохроматични цветове – Според този принцип избирате основен цвят, а останалите цветове са един, два или три негови нюанса. При избор на този принцип трябва да бъдете много внимателни, защото ефектът лесно може да стане дефект при неправилен избор на основен цвят или неправилен избор на тоновете. Идеалният пример за една добра монохроматична схема е черно-бяла изображение.

o Три цвята – Изборът на три цвята предполага три равностойни цвята. По този начин имате разнообразие на цветове, контраст, но и баланс на топли и студени цветове, така че дизайнът на сайта прави впечатление, но не е дразнещ или прекалено наситен и богат, което би натоварило потребителите.

• Съчетаване на тонове. Тоновете не бива да бъдат близки. Нужно е да се постигне контраст. Иначе сайтът няма да изглежда добре. Ако тоновете са близки, всичко ще се „размива“, няма да има акцент, а това дразни и затормозява.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...