31 авг

Как да направим отлично визуално впечатление в социалните медии

как да направите отлично визуално впечатление в социалните медии

Визуалното съдържание е сред компонентите с най-голяма значимост и влияние в маркетинговата индустрия. От Pinterest до Instagram и Snapchat, изображенията доминират за сметка на текста, като това се случва в мащабни пропорции. Може да се запитате какви са предимствата на изображенията пред текстовите съобщения, и отговорът е лесен – емоционална реакция и скорост на възприятие. Изображенията са много по-директен начин за комуникация, казано с по-прости думи. Количеството снимки, които са направени и качени в уеб-пространството се е повишило експоненциално, тъй като в днешно време никой няма време за четене – според едно проучване на Forrester, едноминутно видео има същата стойност като 1.8 милиона думи. И тази тенденция изглежда ще се запази, тъй като 70% от маркетинг компаниите адаптират своето съдържание към визуализация, не само с използването на готови ресурси, а и със създаването на нови изображения.

За съсловието от маркетинг агенти това значи, че брандирането не трябва да бъде ограничавано единствено до думи. Налични са картинки, мемовете, снимки, картинни истории от Instagram, живо предаване от фейсбук и други, които свързват маркетинг специалистите с фен-базата и таргет аудиториите, също така съществува и обратната връзка – почитателите на дадена марка могат да изразяват предпочитанията и пристрастията си чрез същата медия.

Помните ли кампанията на Кока-кола – „сподели с приятел”? Това беше типичен пример за маркетинг, основан на визуално съдържание, използвайки също така потребителският ресурс. Техният хитър ход възобнови диалога около марката, свърза я с широка аудитория и впрегна желанието на потребителя за себеотразяване и персонализация. Един от ключовите елементи на кампанията е взаимодействие чрез подбуждане, което е, както можем да предположим, основано на картинно-визуални стимули.

Отбележете ги, ре-публикувайте ги, споделете ги – каквото работи най добре – тези визуални стимули създават мрежа от информация и социално утвърждаване за марката. Просто направете така, че всички те да са свързани с марката, защото в днешно време на фона на този маркетингов феномен, една марка има нужда от ясно присъствие.

Постоянното облъчване на потребителите и голямата скорост, с която се появява новото съдържание налага нуждата от автентичност и вярност към идентичността на марката.

Чували ли сте някой да ви казва, че има зрителна памет? Оказва се, че важи за всички – до голяма степен ние сме същества, чиито мисловен процес зависи от картини и образи. Графиката стимулира различни области от мозъка, позволявайки по-задълбочено разбиране на ситуацията около нас.

Дори при разговор с някого, думите съставят едва 8% от информационният поток, за разлика от езика на тялото, който заема много по-голяма част – около 55%. Казано с прости думи, мозъкът ни възприема с много по-голяма скорост информацията, когато е поднесена чрез картина, в сравнение с текст.

Ако това не е достатъчно да ви убеди, ето още няколко неоспорими статистики:

– Хората запомнят над 5 пъти повече информация, свързвайки образ с аудио информация, в сравнение със същата аудио информация поднесена без картинен стимул.
– Видео съдържанието от тази година представлява 74% от целия трафик в Интернет.
– 4 пъти повече потребители предпочитат да гледат видео за някой продукт, отколкото да четат за него.
– Когато изображенията се отнасят към темата, хората прекарват повече време гледайки ги, отколкото четейки текста на страницата.

Като добавка към всичко това, използването на визуализация означава, че вие заобикаляте на практика всякакви езикови бариери, достигайки до глобална аудитория.

От известно време насам всички ние живеем в дигиталния свят и всеки има достъп до купища информация на разстояние от няколко натискания на бутоните на клавиатурата, което прави по-лесни сравнението и съпоставката между различните марки на пазара.

Да предположим, че стартирате нов уебсайт и решавате да използвате готови изображения. Представете си следното – ако потенциален клиент види същото изображение на вашия сайт, като на конкурентен такъв, това би представило и двата бранда като пазарно стерилни и беззъби, сякаш им липсва творчески импулс и индивидуалност.
Ако не успеете да отличите вашият бранд чрез визуално съдържание, изключително много се затруднява процеса на диференциране на вашите продукти от страна на клиентите. Както казахме, уникалността е ключов фактор. Като резултат от свръх-автоматизацията на почти всичко, брандове, където личи човешкото творчество, имат предимство.
Наблюдаваме компании, които показват техни реални служители, техните офиси, тяхната храна за обяд – на мястото на парад от готови изображения. Всъщност готовите изображения са си създали такава слава на фалш, че са се превърнали в мемове.

Хората искат да видят реална работна обстановка и начинът, по който вие действате. Зад всеки продукт има тежък труд и усилие, които трябва да бъдат показани – иначе вашата компания, продукт и маркетинговата ви кампания стават генерични и лишени от идентичност – също като всяка друга компания, която третира клиентите си като списък с числа.

Ако обобщим факторите, които дават предимство на истинските снимки пред готовите, можем да ги сведем до следния списък:

Клиентите могат да различат фалшивото от реалното – те са виждали сайта ви, както може би още дузина такива, предлагащи подобен продукт. Ако видят еднакви изображения, те ще знаят, че те са поставени там за пълнеж, без да да имат реална стойност.
Вие като всички останали ли сте? – Не, ако вашите изображения са нови, свежи и оригинални. Направете истинско усилие, за да изпъкнете, вместо да използвате ресурси, които са достъпни за всички други.
Вярвате ли в продукта си? – Трябва да имате усещането, че вие самите бихте купили собствения си продукт. Това означава, че вие имате качествата и възможностите, и сте готови да направите необходимите усилия, вместо просто да сърфирате в Интернет и да използвате готови изображения.

В добавка към всичко това е важно да усвоите основните методи за обработка на изображения, за да максимизирате желания ефект. От тук нататък всичко зависи от творческият ви потенциал и воля за реализация на пазара.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …