6 юли

Как да оптимизираме за гласово търсене в Google

как да оптимизираме за гласово търсене

Начинът, по който хората търсят информация онлайн, се променя. Все повече хора използват гласово търсене на смартфони и таблети, за да търсят информация в интернет.

Почти 60% от търсенията вече се извършват на мобилно устройство. И все повече хора, които използват мобилните си устройства за търсене, смятат, че е по-лесно да използват гласа си за търсене, вместо да пишат на малки екрани.
Това означава, че SEO специалистите трябва да започнат да мислят за съдържанието и SEO оптимизацията по различен начин.

Търсенето по глас е гореща тема сред SEO специалистите, които гледат напред и търсят най-добрият начин за развитието на дейността си.

 

Нов свят за търсене

Мобилните устройства, смартфоните и интелигентните домашни устройства с цифрови асистенти нахлуват в живота ни. Тези нови гласови устройства и технологии правят така, че да е по-лесно от всякога хората просто да задават въпрос и да получават информация. Това позволява по-естествен начин да взаимодействате с устройствата, използвайки разговорен глас. С помощта на гласа си можете да слушате музика, да включвате лампите си, да търсите местен ресторант, да поръчвате продукти и да получавате информация за всичко, от новините до прогнозата за времето.
И взаимосвързаността между различните устройства е интересна част от технологията за гласово търсене.
Големият въпрос за SEO специалистите е: Как да създадат съдържание и SEO стратегия за този нов начин за търсене?

 

Как да оптимизираме гласовото търсене

Тъй като търсачките бяха въведени за първи път в средата на 90-те години на миналия век, потребителите се научиха как да въвеждат набързо ключови фрази, за да намират информация в интернет, използвайки компютър. За разлика от фразите на ключови думи за търсене, които въвеждате в компютъра си, гласовото търсене е по-разговорен и естествен вариант.

Тъй като са по-разговорни, заявките за гласово търсене обикновено са по-дълги от типичните заявки за търсене на текстови ключови думи.

Важно е да запомните, че целта на тези нови технологии е устройството да осигури най-добри резултати за търсещите в движение. За да постигнат това, устройствата се опитват да намерят лесно разпознаваеми, кратки и подходящи части от съдържанието, за да отговорят на търсещия. Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да оптимизирате гласовото търсене.

SEO за гласово търсене

Какво търсят хората?

Според доклада за технологичните тенденции в интернет за 2016 година хората използват гласово търсене за различни търсения. 22% от тези търсения са за местно съдържание, информация и фирми. За това бизнесът трябва да се насочи и да търси стратегии за местно гласово търсене.

 

Подайте заявка за малка обява в различни общности на рекламодателите

Това е чудесен начин Google да разбере повече информация за бизнеса ви, за фирмата, адреса, телефонния ви номер, работните часове и др.

Тъй като много гласови търсения са на местно естество, актуалността на вашата малка обява може да ви помогне да увеличите шансовете си за показване при гласовото търсене, отнасящо се до вашия местен бизнес, местоположение или бизнес категория.

 

Разговорни ключови думи

Сега ключовите думи вече не са просто ключови думи. Ключовите думи в света на гласовите търсения са свързани с популярност, произволен брой събития с различни вероятности и още много възможности. Тези възможности се отнасят до фразите за разговор, които трябва да добавите, когато оптимизирате гласовото търсене.

Сега вашата стратегия за ключови думи трябва да бъде с по-разговорна насоченост и да имитира как реалните хора говорят и задават въпросите си устно. Започнете да мислите за видовете въпроси, които получавате, когато клиентите Ви се обаждат по телефона, какви въпроси задават за бизнеса Ви, а след това започнете да документирате и записвате точните думи, които използват, когато говорят с представителите на обслужващия ги персонал.

След като имате списък с въпроси и изявления, които клиентите ви дават по телефона, можете да започнете да създавате страници със съдържание, които се фокусират върху по-дългите и по-разговорни думи за търсене.

SEO voice search

Често задавани въпроси

Чудесен начин да използвате горепосочените данни за клиентите е да създавате страници с често задавани въпроси, които да се съсредоточават върху тези фрази и разговорни ключови думи. Опитайте се да групирате често срещаните въпроси на една и съща страница. Наблегнете на естествено звучащи въпроси и фрази, вместо на старите SEO-ключови фрази, които вероятно сте използвали. Ако трябва, създайте няколко различни страници, така че технологиите за гласово търсене да имат по-голям шанс да изтеглят информация от сайта ви.

Също така, очаквайте по-директни въпроси от търсещите. Общи търсения като “най-добрата цифрова камера” ще започнат да изчезват и специфичните търсения ще станат по-популярни. Пример: “Къде мога да намеря водоустойчива видеокамера, която работи с Facebook Live?” Предложете бързи и кратки отговори.

Това може да изглежда като трудна задача, но създаването на тези отделни страници и фрагменти от съдържание, съсредоточени върху конкретни въпроси, които хората задават, може да помогне на сайта Ви да се появи в много от резултатите от гласовото търсене.

Гласовото търсене не изчезва. Време е бизнесът да бъде SEO оптимизиран за гласово търсене – така че да не изостава в надпреварата за оптимизация.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...