25 юли

Как да оптимизираме сайта си за мобилно SEO

оптимизация за мобилни устройства

През последните няколко години за един уеб сайт е задължително да има мобилна версия. Google въведе мобилността като сигнал за класиране през април 2015 г. и оттогава всичко в интернет е за мобилни устройства.
Търсенията в Google от мобилни устройства са повече от търсенията от настолни компютри. Facebook се използва по-често на мобилни устройства, отколкото на таблети или настолни компютри.

Какво ни казват тези съпоставки? Те очертават значението на наличието на мобилен уебсайт и като уеб администратор или собственик на малък бизнес трябва да вземете под внимание тази тенденция и да сте сигурни, че ще спечелите своя дял от мобилния трафик.

Уебсайтовете, които не са приятелски настроени към мобилни устройства, не могат да постигнат този вид резултати, тъй като алгоритъмът за класиране на Google е достатъчно умен, за да разбере дали уебсайтът е приятелски настроен към мобилни устройства или не.

 

По какво обаче мобилната SEO се различава от “нормалната” SEO?

При изчисляване на класирането на уеб страница за мобилно търсене Google освен най-често срещаните фактори за класиране (съдържание, заглавия, описания, връзки) отчита и редица други неща:

Оформление на страницата

Google проверява дали страницата може да се показва правилно на мобилни устройства, без да има ляво и дясно превъртане.

Достъпност

Бутоните, текстът и изображенията трябва да бъдат достатъчно големи и лесно достъпни, без да се налага потребителят да увеличава или намалява.

Скорост

Скоростта е фактор за класиране за настолни компютри и много важен фактор за ползваемост за мобилни устройства. Google е много сериозен за времето за зареждане на страници на мобилни устройства и затова въведе и настоява за прилагането на ускорени мобилни страници.

Местоположение

Когато търсите от мобилни устройства, има огромна разлика спрямо настолните компютри: Google знае точно къде сте и резултатите, които получавате, са персонализирани според Вашето физическо местоположение. Този факт е важен, ако сте се стремили да привлечете хората към вашия физически магазин. Местните SEO са ключов фактор в този процес.

Разположение на рекламите

Хората не обичат да виждат страница, пълна с реклами, докато сърфират с мобилните си устройства, нито пък Google. Ако използвате AdSense на мобилни или други рекламни платформи, уверете се, че не нарушавате някое от указанията на Google за рекламно разположение.

Оценката за мобилни устройства се извършва на базата на страница, така че не е голям проблем, ако не всички страници на уебсайта Ви са удобни за мобилни устройства.

 SEO за мобилни устройства

Като вземем предвид горните разлики, как да оптимизирате уебсайта си за мобилни устройства?

Първото нещо, което трябва да проверите, е дали вашият уеб сайт преминава теста за мобилни телефони или не.
Google има хубаво средство за тестване, ако уебсайтът ви има привлекателен дизайн за мобилни устройства. Всичко, което трябва да направите, е да въведете URL адреса си и да кликнете върху бутона ANALYZE. Инструментът ще ви даде списък с неща, които да се подобрят в случай, че страницата не премине теста.

Ако сте издържали теста, това е страхотно! Вече можете да се концентрирате върху подобряването на цялостното изживяване за потребителите на мобилни устройства, като избягвате грешките, които ще разгледаме по-долу. Ако не, тогава трябва да разгледате една от опциите по-долу.

 

Вариант 1: Коригирайте проблемите

Обикновено проблемите, свързани с мобилността, могат да бъдат коригирани, като промените HTML и CSS на темата. Това не е нещо, което може да бъде направено от всички, така че може да се наложи да обмислите наемането на разработчик, за да извършите необходимите промени, докато уебсайтът Ви не успее да премине теста за мобилни устройства.

Вариант 2: Промяна на темата

Понякога, опитвайки се да направим тема, която не е подходяща за мобилни устройства, съвместима с тях, е по-трудно, отколкото просто да преминем към тема, която вече е приятелски настроена към мобилните устройства. Има много готови мобилни теми в WordPress директорията, които се предлагат безплатно, а има и някои хубави платени такива.
Има много работа, свързана с промяната на темата, но в този случай ползите от мобилния трафик са много повече и със сигурност си заслужават парите и времето.

Вариант 3: Постигнете адаптивен дизайн

Това всъщност не е трети вариант, а по-скоро е стратегическо решение, свързано с подхода, който ще предприемете в мобилните мрежи. Отзивчивият и адаптивен уебсайт използва същите страници както за настолни, така и за мобилни устройства и в зависимост от устройството на потребителя, дизайнът се възприема перфектно на екрана, без да има ленти за превъртане и без да се налага да намалявате или увеличавате, за да видите съдържанието.

Това е подходът, препоръчван от Google и използван от повечето уебсайтове в мрежата. Той има много предимства, като един от тях е, че няма да се налага да поддържате различен набор от страници за настолни и мобилни устройства. Това също така предполага, че всяка SEO работа, която правите за настолната ви версия, също ще бъде приложима и за мобилната.

Така че, основно, ако вашият уеб сайт не е приятелски настроен към мобилни устройства, или ще трябва да го поправите или да промените темата, която да откликва на мобилните устройства.

Не забравяйте, че освен мобилният тест, друг начин да тествате уебсайта си на различни мобилни устройства е да използвате “емулатора на мобилното устройство”, който е вграден в Google Chrome. При компютрите „емулатор” е хардуер или софтуер, който позволява на една компютърна система да се държи като друга компютърна система.
Отворете нов прозорец и отворете уеб сайта, за да го тествате. Кликнете с десния бутон някъде на страницата и изберете INSPECT от падащото меню. Кликнете върху иконата за мобилни устройства и изберете устройството от падащия списък, разположен в горната част на страницата.

 mobile SEO

Често срещани грешки в уебсайтовете, които са подходящи за мобилни устройства

Блокиране на ресурсите

изисквани от бот на Google: Google може да вижда уебсайт като обикновен потребител, така че не трябва да блокирате достъпа на Google до ресурсите (JavaScript или CSS файлове). Това важи и за десктоп версията, но е по-важно за мобилните устройства, тъй като възприемането на уебсайта се постига чрез JavaScript и CSS. Уверете се, че Google има достъп до всички необходими ресурси. Можете да използвате опцията FETCH AS GOOGLE в конзолата за търсене на Google и съответно да коригирате файла robots.txt.

Адаптивният дизайн също може да се нуждае от корекции

Докато приспособявате дизайна, това че сте приложили отговаряща на мобилни устройства тема, не означава, че е достатъчно. Трябва да изпробвате подробно уебсайта си на мобилни устройства и да опитате да подобрите потребителското изживяване. Едно от нещата, които можете да разгледате, е скриването на определени части от уебсайта от мобилните потребители. Например, страничната лента в по-голямата част от свързаните теми се показва под основното съдържание в мобилния телефон. Трябва да помислите дали потребителите трябва да виждат съдържанието на страничната лента или може би това е прекалено много вертикално превъртане за тях и добавя само повече статии на страницата без реална стойност.

Липса на оптимизация на посещенията

Преминаването на приятелски тест за мобилни устройства и наличието на уеб сайт с бързо зареждане е страхотна първа стъпка, но това не гарантира, че ще получите и посещения от мобилни устройства. Ако вашият дизайн избута бутоните, предлаганите продукти или други важни области на уебсайта ви надолу по страницата, трябва да направите промени, така че те да са по-близо до горната част на страницата и видими за потребителя, без да се налага прекалено много прелистване.

Трябва също да улесните потребителите за всяко едно тяхно действие

Ако например продавате продукти, предоставяйте ги на една страница.

Не забравяйте опцията “кликване за обаждане”

Потребителите на мобилни устройства имат телефон в ръцете си, не забравяйте това. Винаги, когато имате мобилен номер на уебсайта си за мобилни устройства, трябва да има възможност за кликване.

Изскачащите прозорци не са добри за мобилни устройства и трябва да се избягват.

Големите издатели, водещи социални мрежи (twitter, linkedin и т.н.) вече започнаха да експериментират с ускорени мобилни страници.

 

Защо трябва да се интересувате от AMP?

Проектът “Ускорени мобилни страници” (AMP) е онлайн формат за публикуване, създаден от Google, който е подобен на HTML и оптимизиран за сърфиране в мрежата за мобилни устройства. Използвайки специален код, AMP-HTML има за цел да помогне на уеб страниците да се зареждат бързо, когато се кликне на страниците с резултати от търсенето с Google, въпреки че резултатите варират. След технически преглед услугата стартира през февруари 2016 г.

По-бързо е добро за SEO и потребителите. Тъй като AMP служи, за да направите мобилните си страници по-бързи, това е добре за мобилното ви класиране (особено ако стане част от алгоритъма за класиране в Google) и също е полезно за потребителското изживяване. Потребителите ще отделят повече време на уеб сайта ви за мобилни устройства, ще прочетат повече страници и ще си взаимодействат повече със съдържанието и предложенията ви.

Това е нова тенденция, която трябва да следвате. Google настоява за това много упорито и ако вашите конкуренти решат да ползват AMP, тогава и вие трябва да направите същото. От друга страна, ако го направите преди вашите конкуренти, ще спечелите страхотно предимство.

Мобилното SEO е много важно. Броят на потребителите, които навигират в Мрежата от мобилни устройства, се увеличава и се очаква да се увеличи още през следващите няколко години.

Първата ви задача е да гарантирате, че уебсайтът Ви е подходящ за мобилни устройства, като вземете теста за мобилни устройства на Google. След това трябва да проверите дали вашите мобилни страници поддържат целите Ви за реализации и дали да не направите промени в дизайна, така че мобилният телефон да ви донесе не само трафик, но и реализации.

Не на последно място, наблюдавайте развитието на ускорените мобилни страници, тъй като това може да е следващото голямо нещо, когато става въпрос за мобилно SEO и класиране.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...