16 юни

Как да пишем SEO оптимизирани заглавия

Как да пишем SEO оптимизирани заглавия

Едно от най-обезсърчаващите неща на SEO е, че всичко трябва да работи заедно, както трябва. Ако сте правили SEO, знаете точно за какво говоря. Има толкова много малки елементи в SEO, че понякога изглежда невъзможно всичко да работи перфектно. Алгоритмите за търсене са “умни” и е практически невъзможно да се изиграе системата. Но има много различни елементи, които трябва да бъдат добре подредени, за да може SEO наистина да успее. Много пъти проблемът може бъде малко зъбно колело в машината, което никога не сте забелязвали преди.

 

Заглавни тагове на страницата

Заглавните тагове (заглавията на страницата) са едни от крайъгълните камъни на SEO. Те винаги са били и те винаги ще бъдат. Заглавните тагове са вторият най-важен фактор за SEO, след съдържанието. Когато става въпрос за съотношението малко усилия – големи резултати, заглавните тагове получават черешката на тортата. Това е толкова малък елемент, но има толкова голямо въздействие! Знаете, че е важно да създавате привлекателни заглавия, но оптимизирането на вашите заглавия е от значение и за SEO целите. Това е начинът, по който заглавията се предават на търсачките, и те са важна част от всяка SEO стратегия. Накратко, трябва да създадете заглавие, върху което да може да се кликва.

 

Дали това звучи трудно?

Да, това може и да е, ако не знаете какво да правите, ако не сте запознати с процеса на създаването им. Когато свикнете с този процес, създаването на оптимизирани тагове за заглавие на страници, ще се окаже всъщност доста лесно. Ще преминем през този процес, но първо, нека да разгледаме защо заглавните тагове са важни за SEO.

 

Какво представляват заглавните тагове на страниците?

Ако някога сте използвали търсеща машина, вие сте виждали заглавен таг на страницата, независимо дали сте го осъзнали или не. Това е просто заглавието на страницата, което се появява на страницата с резултати от търсенето. Например, ако сте написали “кухненски уреди” в Google, ще видите, че един от най-първите резултати е на technika.bg. В този случай заглавният таг на страницата е “МАЛКИ КУХНЕНСКИ УРЕДИ | ДРЕБНА ТЕХНИКА | Техника.БГ”.

как да оптимизираме заглавията

Често това е първото нещо, което ще видят както хората, така и търсачките, и това е главната причина, поради която е толкова важно да отделите време и усилия в разработването на заглавните тагове. Това, което трябва да запомните, е следното: истинските хора четат заглавието. Те ще реагират на него. Те ще му отговорят. Те ще го съдят. Те ще бъдат подтикнати от него. Те ще бъдат отхвърлени от него. Те ще се учат от него. По принцип заглавието е посланието на вашата страница към света! Заглавните тагове работят с мета-описание (текстът под тях). В случай на резултата от търсенето по-горе, това е мета- описание – изречение или фраза, която добавя повече информация за страницата. Но заглавията са още по-важни.

Както заглавния таг, така и мета-описанието, взети заедно, дават кратка представа за съдържанието на вашата страница, но заглавието се отличава повече.

оптимизация на заглавните таговеИма две големи причини, поради които заглавните тагове на страниците са толкова важни. Първо, ако имате ясно заглавие, което е подходящо за вашата страница, хората и търсачките ще видят това като знак за добра страница. Но ако то не е оптимизирано, хората могат да пропуснат точно съдържанието ви и търсачките могат да определят, че страницата ви не е с най-високото качество, което трябва да бъде. Втората причина, поради която заглавията са важни, е че те се показват в разделите в браузъра. Така че, когато някой иска да намери страницата ви от всички раздели в браузъра, той ще търси заглавния таг. Той е и това, което хората ще видят, ако страницата ви е споделена в социалните медии.

Добрият заглавен таг означава максимална видимост, докато лошият може да потопи страницата ви.
Има някои важни стъпки, които трябва да предприемете, за да оптимизирате заглавнията си.

Първо, трябва да се уверите, че вашите заглавия са добри за заглавни тагове.
Второ, трябва да създадете тага на заглавието.
Трето, трябва да се уверите, че той е оптимизиран за SEO.
Може да се чудите как писането на заглавен таг може да е различно от написването на заглавие.

В някои случаи и двете могат да бъдат еднакви. Но има някои случаи, когато те няма да бъдат. Заглавието, показано на страницата, е по-дълго и по-описателно от заглавния таг. Това е така, защото по-късият таг за заглавие изглежда по-добре в търсещите машини и отнема по-малко време за четене. Действителното заглавие, което виждате на страницата, е по-подробно и това е причината то да се използва.

Има няколко елемента на заглавните тагове. Те трябва да са кратки. По-кратките заглавия са по-лесни за четене от хората и търсачките по-лесно ги обхождат. Но има по-добра причина те да бъдат по-къси. Ако заглавието ви е твърде дълго, търсачките ще отрежат заглавието ви с елипсис (…)или серия от точки която обикновено означава умишлено пропускане на дума.

 

Оптимизирайте заглавието си за SEO

Вече говорихме малко за това, но има още няколко стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че заглавният таг е оптимизиран.

Социално споделяне. Това е стъпката, която повечето хора пропускат изцяло!
Те мислят: “Ей! Завърших със заглавието си! “Но те забравят, че един от основните начини за маркетинг и промоция е чрез социално споделяне!

Използвайте марката си – но разумно. Заглавният таг може да бъде чудесно място за включване на името на вашата марка, но ако прекалявате, може да се изправите пред някои последствия. Например пренаписването на заглавните тагове от търсачките. Прочетохте това правилно: понякога Google ще пренапише заглавията ви.

 

Google автоматично променя начина, по който се показва вашето заглавие в търсещите машини, ако техният алгоритъм е с впечатлението, че то не представя точно съдържанието на тази страница. Така че внимавайте с комбинацията от заглавие и марка. Внимавайте как се рекламирате и на какво искате да наблегнете!

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...