24 ное

Подходящи ли са микросайтовете от гледна точка на SEO

подходящи ли са микросайтовете от гледна точка на SEO

Микросайтовете, при правилна употреба, могат да се превърнат в страхотна маркетингова стратегия, както много популярни марки са показвали. Все още обаче, виреят няколко грешни схващания относно начина, по който микросайтовете влияят на SEO.

От гледна точка на търсенето в Интернет, рядко се препоръчва използването на микросайтове. Причините за това са следните: Ако основния ви приоритет е максимизиране на органичното ви присъствие в страниците с резултати на търсачките, почти винаги е по-добра идея да качвате съдържанието си на нов поддомейн или поддиректория, отколкото на нов микросайт.

Много компании смятат, че стартирането на микросайт (или няколко такива) е страхотен начин да доминират в страниците с резултати на търсачките. На теория, ако сте способни да класирате корпоративния си уебсайт на първо място при търсене с определена ключова дума, и сте заели позициите от 2 до 10 чрез микросайтовете, то можете да имате пълен превес в резултатите и да насочите огромно количество трафик към сайта ви. В действителност, това никога няма да се случи. Принципно е вярно, че Гугъл няма да покаже повече от два резултата към един и същи домейн, но също така е и вярно, че е почти невъзможно да изградите достатъчен авторитет на микросайтовете си, така че да се класират наравно с основният ви домейн. Да изградите авторитет на домейна си не е лесна работа – поради тази причина SEO е развиващ се бизнес. Затова далеч не е достатъчно да създадете нов микросайт – или няколко – и просто да чакате евентуалният допълнителен трафик, който ще се реализира.

Нека си представим друг сценарий. Вие сте собственик на дребен бизнес, който контролира няколко магазина за подаръци. Имате интерес да се класирате добре за свързани ключови думи, затова стартирате няколко отделни микросайта като “podaruci-po-poruchka.com” „specialni-podaruci.com“, „luksozni-podaruci.com“ и така нататък. Чудесна идея, нали? Всъщност, не особено. Освен съмнителната стойност на имената на тези домейни, този подход страда от същият проблем като предишният сценарий. Защо да разделяте авторитета си измежду няколко сайта, когато можете да го концентрирате в един? Без значение колко трафик и линкове генерира всеки един от въпросните микросайтове, вие бихте генерирали повече, ако концентрирате цялото си съдържание в един единствен домейн.

 

Съществуват поне четири основни причини, поради които микросайтовете могат да бъдат вредни за SEO стратегията ви

Оставя лошо усещане у потребителите. Далеч по-удобно е за потребителите, когато цялото съдържание, което им е необходимо, е на едно място и не се налага преминаване между множество различни адреси. Разпръскването на съдържанието ви не само влияе зле на SEO, а и разваля потребителското изживяване.

Разреждате авторитета на домейна си, и разпръсквате съдържанието си на множество малки порции с незначителен размер.

Възможно е да сте прекарали доста време в изграждането на авторитет на основният ви уебсайт, и нито един от микросайтовете ви няма да извлича полза от това. Вместо да имате един наистина силен уебсайт с превъзходно съдържание и чудесен набор от линкове, ще получите шепа слаби сайтове с недостатъчно, неубедително съдържание и посредствени набори от линкове.

Струва пари и изисква повече усилие. Регистрацията, хостването и развиването на множество домейни е скъпо – да не споменаваме и времеемко. Наистина ли бихте вложили всички тези средства и часове труд, след като съществуват много по-ефективни инвестиции, които бихте могли да направите?

Лесно можете да си докарате наказание от Гугъл. Изкушаващо е да използвате микросайтове за да изградите мрежа от адреси, богати на ключови думи, но правейки това, най-вероятно ще получите наказание от Гугъл.

 

Домейни, поддомейни и субдиректории

Ако микросайтовете не са най-добрата стратегия за SEO, кой тогава е най-добрият начин да разпределите съдържанието си? Обикновено препоръката е съдържанието да се качва на поддиректория или поддомейн на съществуващият основен уебсайт. Този подход, освен че е далеч по-лесен за изпълнение, също така има и ясни позитиви за SEO. Помнете разликите между домейни, поддомейни и субдиректории.

Домейнът  е най-високото ниво на йерархия – mywebsite.com

Поддомейнът е трето ниво име на домейн, което е част от по-голям, първостепенен домейн, например частта непосредствено предхождаща домейна. Например blog.mywebsite.com и info.mywebsite.com са поддомейни на основният домейн mywebsite.com.

Субдиректорията е папка зад адресът на домейна – т.е. частта на края, която следва след „/”. Например mywebsite.com/blog/ e поддиректории на mywebsite.com
Oт перспективата на SEO, основната полза от използването на поддомейни и поддиректории е, че за разлика от микросайтовете, съдържанието ви оползотворява авторитета на основния ви сайт. По този начин blog.mywebsite.com и mywebsite.com/blog ще бъдат подкрепени от реномето на основния домейн – mywebsite.com.

 

Кога използването на микросайтове е уместно? 

Стартирате специфична кампания и планирате да насочите платен трафик към микросайта.
Имате значително количество ресурси и време за изграждане на авторитета на микросайтовете ви в дългосрочния период.
Съдържанието на микросайта няма да се вписва добре в структурата и съдържанието на основният ви уебсайт.
Не искате връзката между вашата марка и микросайта ви да е прекалено очевидна (например ако стартирате ПР проект за да неутрализирате негативни отзиви в пресата относно вашата марка).

Има ситуации, в които микросайтовете са ползотворни, но освен ако не сте голяма марка с големи възможности и ресурси, за да развият качествено проекта, най-вероятно не са добра идея за SEO стратегия. Най-добрата идея е да изградите авторитета на основния си уебсайт чрез страхотно съдържание и добра структура на линковете. След това, ако достигнете нивата на успех на големите марки, можете да експериментирате с микросайтове.

 

 

 

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …