16 сеп

Разнообразие от ключови думи при изграждане на линкбилдинг

keyword-diversity-разнообразие-на-ключовите-думи

Отминаха времената, когато само броят на линковете имаше значение. Днес, повече от всякога, е по-важно качеството на линковете, отколкото тяхното количество. Множество линкове от сайтове с нисък ранг и линкове единствено с ключовите думи, за които искате да се оптимизирате, са най-сигурният начин да получите наказание от Google или понижаване на индексирането на сайта Ви. Дори и вече да сте забъркали такава каша, има начин тя да се поправи, стига да сте упорити и да изградите стратегия. Едно от най-важните неща, за което трябва да мислите при изграждане на линк билдинга, е именно разнообразието на ключовите думи в анкор текста (тази част от текста, под която стои линкът) или keyword diversity.

анкор текст на беклинковеЗащо разнообразието от ключови думи е толкова важно за доброто позициониране в Google? Защото когато анкор текстът е различен в отделните линкове, Google смята, че линковете са естествени. Освен това търсачката разбира, когато поставяте като анкор текст само ключовите думи, по които искате да се класирате – и това определено не й харесва!

 

Какви тогава трябва да бъдат анкор текстовете, за да изглеждат естествени?

 
-линкове с анкор текст името на бранда

Възможно е на някои места да присъстват и ключови думи заедно с името на бранда.

- линкове с анкор текст ключови думи

Важно е точното съвпадение на ключовите думи да бъде най-много 30%. Употребявайте и разнообразие на ключовите думи – едни и същи ключови думи използвани по един и същи начин хиляди пъти към Вашия сайт са повече от подозрителни за Google. Използвайте и линкове със синоними на ключовите думи. 

- линкове с анкор текст url на сайта

Тук е добре да използвате линкове и към вътрешни страници; линкове само към началната страница или само към определена вътрешна страница не се отразяват добре на класирането на сайта.

- линкове с junk анкор текст

Това са линкове с приканващ към действие текст, например „Кликни тук“, „Прочети повече“ „Купи сега“ и др. Самият анкор текст е сред най-често срещаните в Интернет и сам по себе си не ви допринася за оптимизацията, но Google следи цялостно всички линкове на сайта ви и е подозрителен, ако липсват такива junk анкор текстове. Причината – това са напълно естествени линкове, не целящи оптимизация, а просто добре се вписват в текста – ето защо е добре да изградите стратегия с включване на такива линкове, ако ги нямате все още.

 

Семантично разнообразие на ключовите думи

 

анализ на ключовите думи
Вместо да използвате само ключови думи, помислете и за техни синоними. Важното е да използвате такива думи, че смисълът да остане един и същи. Google e разработил алгоритми, благодарение на които знае кои думи са идентични с други в Интернет. Това е постигнато на базата на събиране на информация от заявките за търсене и установяване от търсещата машина, че определени думи са част от една и съща тема и отговарят на едно и също търсене на потребителите. Употребата на синоними, както и на кокретни ключови думи, за които искате да се оптимизирате, указва на Google, че използвате думи, касаещи една и съща сфера, част от едно и също семантично ядро, но в същото време линковете изглеждат по-естествени.

 

Да закупуваме ли линкове?

В последно време тази стратегия не е печеливша, защото както споменах в началото, за Google по-важно е качеството, а не количеството. Обикновено закупуването на линкове означава огромно количество линкове от сайтове с нисък ранг. Т.е. индексирането Ви в търсачката няма да е добро. Трафикът, който получавате от такива сайтове, също няма да е голям. За това помислете сериозно дали закупуването на линкове няма да ви донесе вреди, вместо ползи.

 

Да разменяме ли линкове с други сайтове?

Тук ситуацията е сходна. От една страна, рядко имаме възможност да разменяме линкове с други сайтове един по един и да проучваме ранга на сайта. Обикновено се поръчват множество линкове накуп, като в такъв случай рядко имаме възможността да проучим сайтовете, които ни предлагат линкове. От друга страна, някои търсачки, включително Google, лесно разбират, кога два сайта са обменили линкове само заради тази цел. И съответно понижават класирането на сайтовете в търсенето.

 

Колко често и в какво количество да публикуваме линкове?

Когато един сайт получава натурални линкове, обикновено процесът е спокоен, сайтът натрупва линкове постепенно с времето, като не получава множество линкове за броени дни. Краткосрочното усвояване на огромно количество линкове е сигнал за оптимизация за търсещите машини, и за това трябва до го избягвате, за да избегнете риска да бъде сайта Ви санкциониран от Google.

 

Сигнали от социалните медии

сигнали от социалните медии
Почти всички хора, използващи Интернет днес, използват и една или повече социални мрежи. Една от основните функции на Facebook, Google+, Pinterest, Twitter и др. е споделянето на информация, като често това става чрез линкове. За това е задължително Вашият бизнес да присъства в социалните медии. Те са важни и за връзка с Вашите потребители и за затвърждаване на корпоративната идентичност на Вашата фирма – но това е друга тема за размисъл.
За да бъде разпространено съдържанието Ви до повече хора, не забравяйте да поставите бутони за споделяне със социалните мрежи. Добавете и подканващи призиви – например „Споделете нашата статия, ако Ви е харесала“. Така ще получите напълно естествени линкове към Вашия сайт, а информацията ще достигне и до реални хора.

 

Как да оправим пониженото класиране заради лоши линкове?

 

Link-Building
 
Направете проучване какви са линковете на сайта Ви. Ако повечето или всичките Ви линкове са само с ключови думи, чака Ви много работа…
 
1. Свържете се с администраторите на тези сайтове, които са с нисък ранг и ги помолете да премахнат линковете.
 
2. Оставете линковете от сайтовете с висок ранг – те ще Ви помогнат за индексирането. Може да помолите за редактиране на някои линкове, така че да има keyword diversity.
 
3. Изградете линковете, които Ви липсват – линкове с анкор текст url на сайта, натурални линкове като “Кликни тук”, “Прочети повече”, както и линкове с името на бранда. Последните е добре да бъдат от сайтове с висок ранг. Ако изграждате линкове с ключови думи, не забравяйте за разнообразие в употребата им и синоними.
 
4. Мислете за съотношение между различните видове линкове, така че в крайна сметка всичките ви линкове да изглеждат естествени.

 

Изграждането на стратегия за линкбилдинг е процес, който трябва да бъде внимателно обмислен. Задължително проверете всички налични линкове към Вашия сайт и преценете кои и колко да редактирате, както и какви линкове трябва да добавите. Извличането на информацията за backlinks – линковете към Вашия сайт, може да стане със софтуери за оптимизация като Majestic и MOZ. Помислете какви и колко линкове ще добавяте в бъдеще, разпределети ги на равни интервали във времето, за да изглежда процесът максимално естествен, и не забравяйте за социалните мрежи – сигналите, които Google получава от там, ще имат все по-голямо значение в бъдеще.

 

 

 
 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...