19 яну

Шест лоши идеи при избор на компания за SEO

small-business-consulting

 

Напоследък много се говори за SEO — система от мерки за извеждане на сайта до по-предни позиции в търсачките по предварително зададени критерии.
Всички са чували, някои дори сами „поназнайват нещичко за SEO-то“, но не винаги разбират за какво плащат, когато наемат специалист и защо цените са толкова различни.

Разбира се, истински ефективната оптимизация не може да бъде евтина. Какво стои зад ниската цена?
• Екипът се състои от начинаещи специалисти без необходимия опит.
• Работи само един човек. Дори и най-добрият SEO-специалист на света не може да разработва сайта, да програмира и да пише текстове едновременно бързо и качествено.
• SEO-компанията има десетки „евтини“ клиенти като вас. Специалистите във фирмата нямат време да вникват в спецификите на вашия бизнес и да се занимават надълго и нашироко, за да направят сайта ви по-добър.
Какво най-често получавате, когато купувате евтино SEO:
• Придвижване на сайта по ключове с ниска честота. Там обикновено конкуренцията е ниска и са достатъчни проста корекция на заглавията и малко метатагове.

Но!

Ако сайтът ви след тези промени се намира на първо място по ключ, който се търси 10 пъти в месеца, то в най-добрия случай ще имате 3 (!) посетители месечно, препратени по този ключ.
• За вашия сайт купуват евтини временни линкове. Резултатът е краткотраен. Без да се оптимизира основно, сайтът бързо губи придобитите позиции. Освен това рискувате да получите бан от търсачката във всеки един момент или изобщо да изпаднете от индекса.
• Призрачен трафик. Това е един от начините да ви замажат очите като ви покажат висок резултат. Как? Някои недобросъвестни специалисти просто купуват самия трафик от различни борси за трафик. Отказите при него по правило са над 90%, което означава, че търсачките във всеки един момент могат да дадат негативна реакция, като изпратят сайта ви на по-задни позиции по ключовите запитвания.
• Некачествени SEO-оптимизирани текстове написани неграмотно или изобщо липса на такива. При условие, че уеб-съдържанието играе водеща роля при SEO-оптимизацията, това е абсолютно недопустимо и ще нулира всички останали предприети действия.

Важно е да се помни, че SEO не е просто покупка, а инвестиция в бъдещите приходи. Ако е качествено, резултатът е дългосрочен, без допълнителни сериозни разходи в бъдеще.

Когато обмисляте в чии ръце да поверите тази отговорна задача, със сигурност ще ви минат най-различни мисли през главата. Някои — подплатени с истински аргументи, други — носени на вълните на интуицията и миналия опит –  още в зародиш отхвърлeте шест от тях.

  1. Те са SEO-компания. Ако казват, че сайтът ми не е добър, значи това действително е така!

Получавате имейли от компании, които пишат, че вашият сайт не работи добре и не привлича достатъчно посетители?

Кои са те, че твърдят подобни неща? Те нямат достъп до моите системи за анализ на трафика, не знаят какви са моите цели и не разбират моя бизнес.

Множество недобросъвестни SEO-компании използват тази тактика, за да продават услугите си на нищо не подозиращите собственици на сайтове.

Вие познавате бизнеса си много по-добре от някакъв търговски представител на фирма за SEO.

  1. 2 Препоръките на сайта на SEO-компанията, написани от клиент без име и фамилия и без препратка към оптимизирания сайт е просто защита на личните данни.

Отнесете се с подозрение към онези SEO-компании, които крият в отзивите на „благодарните и доволни клиенти“ техните имена. Опитът показва, че доволните клиенти, които желаят да оставят препоръка, не се притесняват да напишат името си или името на своята фирма, а защо не — да оставят и линк към сайта си (по този начин сътрудничеството става взаимоизгодно). Автентичността на страница с препоръки от Anonimus, Guest1234, или пък от Иван или Мария, без действителни препратки кои са те всъщност, е съмнителна.

  1. 3.      Отсъствието на новини, при търсене на информация за компанията, е добра новина.

Преди да започнете работа със SEO-компания е важно да направите малко проучване за нея. Въведете в адресната лента името й и вижте  какво излиза. Негативните отзиви и откровените оплаквания са добър предупредителен знак. Отсъствието на информация — не много по-лош.

Добрата SEO-компания доминира в търсачките. Търсенето по име извиква на предни позиции не само сайта, но и профилите й в социалните мрежи, публикации за нея в онлайн-издания, блога и т.н. Ако компанията има само сайт, това трябва да ви послужи като предупреждение.

  1. 4.      Оптимизацията на сайтове е лесна и повечето неща са безплатни. Затова най-евтиният вариант е най-добър.

Много от компонентите в една SEO-кампания са действително безплатни или относително евтини — например създаването на профил в Twitter си е нищо работа. Това обаче в никакъв случай не означава, че оптимизацията е нещо евтино. Много от собствениците на интернет-сайтове, които никога не са оптимизирали своя проект, дори не могат да си представят колко време е необходимо, за да бъдат изпълнени всички задачи по SEO. Помислете, колко работа бихте искали да свършите за 49,99 лв. на месец? Тогава защо очаквате от SEO-компанията различно мислене?

  1. 5.      Днес е петък, 16.15 часа… Е, нищо — имат целия уикенд пред себе си!

Ако сте намерили фирма, която може да оптимизира цялостно един сайт (включително SEO-локализацията и пълния 12-месечен link building) за по-малко от 72 часа, с удоволствие бихме се запознали с техните тайни.

Необходимо е немалко време, за пълен анализ на сайта, обсъждане на целите на вашия бизнес, прочит на цялото съдържание, изследване на възможностите за създаване на необходимите линкове и много друго. Логично е тази пълноценна експертиза да изисква време.

  1. 6.      Ние работим в специфична сфера, затова ни е необходима SEO-компания, която е специализирана именно там.

При търсенето на SEO-компания няма смисъл да зацикляте върху онези, които работят единствено във вашата област. Това дори може да ви навреди, тъй като съществува вероятността някой от клиентите на фирмата да е ваш пряк конкурент. Рискувате да получите SEO-кампания, която е огледално отражение на тази на конкурента ви, което ще затрудни движението на вашия собствен сайт.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...