18 дек

Защо да избягваме “черната” оптимизация

защо да избягваме черната оптимизация

Светът на оптимизацията на търсачките е постоянно развиващо се поле. Лесно е да изостанете в най-новите тенденции и най-добри практики и да се установите в това, което в момента работи за вас или за вашия бизнес като дългосрочна стратегия. За разлика от много други маркетингови канали, където това може да означава, че изоставате от конкуренцията или вашата стратегия става безполезна с времето, при SEO оптимизацията, ако игнорирате развиващите се тенденции вашите усилия не само ще станат по-малко ефективни, но това ще започне да вреди на вашия бизнес.

Докато някои SEO тактики са станали по-малко полезни, има и стари стратегии, които някога са били приемливи, но сега просто могат напълно да ви потопят в морето от резултати. Ето само няколко порочни практики, които трябва да избягвате.

 

Спам коментари

Не беше отдавна времето, когато оставянето на спам коментари върху добре уважаван блог с връзка към уебсайта Ви беше приемлива стратегия за увеличаване на SEO класацията на уебсайта Ви.
Това не означава, че оставянето на коментари върху блоговете е напълно безсмислено. Коментарите, свързани с разсъждения и въпроси, допринасят за стойността на разговора, а не просто се опитват да получат връзка и с помощта на потребителите да направят името или бизнеса си по-публични.

 

Скрити връзки

Неотдавна, до преди десет години, намирането на уебсайт с всякакви връзки в долната част не беше изненада. Връзките придобиха SEO стойност и за по-големите уеб сайтове и фирми беше сравнително лесно да купуват или да създават уебсайтове, специално, за да имат богат избор от текстове с ключови думи, който да сочи към основния им бизнес уеб сайт. В наши дни Google се интересува повече от цялостното преживяване на потребителите в мрежата и връзките в долната част на страницата са объркващи, досадни и откровено странни.

В резултат на това, както връзките в долната част на съдържанието, така и скритите връзки вече са голяма грешка за стратегиите на SEO. Скритите връзки са нечестни по отношение на осигуряването на каквато и да е стойност за потребителите и ако присъстват, те могат да намалят органичния трафик с до 25%. Ако имате връзки на уебсайта си, уверете се, че те са там, защото предоставят стойност на вашите потребители – независимо дали става въпрос за допълнителна информация по дадена тема или за навигация към свързано съдържание в сайта. В крайна сметка, това е смисълът на връзките и ако съзнателно включвате връзки, само за да спечелите вниманието на търсачките, в крайна сметка това ще доведе до неблагоприятно развитие за вашия сайт.

 

Прессъобщения

Преди време, новините бяха много лесен начин да получите много връзки изключително бързо за всеки уебсайт. Всичко, което трябваше да направите, е да създадете прессъобщение, което да има връзки към уебсайта Ви и когато е било взето от различни новини, сайтът Ви можеше лесно да спечели някои връзки. Тази стратегия вече се гледа неодобрително от Google и може да бъде сериозна причина за налагане на наказание.

Докато прессъобщенията все пак могат да предоставят стойност, когато става дума за трафик и видимост, те вече не трябва да бъдат основна част от SEO стратегията.

 

Закупуване на връзки

Това не трябва да е изненада, но ако активно се опитвате да купувате безразборно връзки, вероятно, в близко бъдеще, ще се сблъскате с някои проблеми, свързани със SEO. Когато сте купували пакети от връзки може би сте осигурили краткосрочни победи в миналото, но тези дни отдавна са отминали. Това сега е лоша идея поради факта, че трябва да натрупате малко, но висококачествени връзки вместо многобройни нискокачествени, защото няма да успеете да запазите обратната връзка с посетителите.

Въпреки че платените връзки не трябва да бъдат в основата на който и да е SEO план, покупките на връзки могат да бъдат спасителна опция за генериране на трафик. Връзките от спонсорирано съдържание и банерни реклами все още могат да помогнат на бизнеса или уебсайта Ви да генерират потенциални клиенти и трафик – но трябва да идват директно от тези източници – да не се добавят към вашия SEO профил.

 

Изграждане на уеб сайт с Flash

Ако уебсайтът Ви все още е създаден, използвайки Flash, е време за сериозен ремонт. Това че имате флаш уебсайт означава, не само че сте изчезнали от хоризонта на многобройни потенциални мобилни потребители, но също така, че може активно да навреди на цялостното Ви присъствие в областта на цифровите технологии по отношение на SEO класирането. Това е така, защото всяко съдържание, което се намира във флаш, не може да бъде прочетено правилно от ботове за обхождане на търсачките и в резултат на това всяко полезно съдържание, което може да предоставяте на потребителите, няма да се вижда и класира по подходящ начин от търсачките.

Освен това, използването на Flash вместо отзивчив дизайн е голяма грешка, тъй като в отзивчивия дизайн се дава предимство на резултатите от търсенето, благодарение на превъзходното си потребителско преживяване, когато става дума за мобилни устройства и таблети. Съдържанието, дизайнът и производителността са необходими на всички устройства, за да се осигури ползваемост и удовлетворение. В крайна сметка, разполагането на сайт във флаш означава, че вашият уеб сайт е ощетен директно, защото вашето съдържание е скрито и непряко, защото сте пропуснали по един потенциален начин да увеличите ранга си, като не се възползвате от него.

 

Нискокачествени публикации

Какви са заслугите на гостите? Имаше време, когато почти всякакъв тип тясно свързано съдържание в даден блог беше въпрос на справедлива игра и много приличен начин да се натрупат връзки, които биха помогнали за укрепването на вашата SEO класация. Сега има много по-сериозен фокус върху качеството на съдържанието, което пишете. Гост-публикациите са все още справедлива игра, но използването им като опит да се спечелят връзки вече не е приемливо.

Това важи както за писане на мнения от гости, така и за приемане на мнения от гости. Приемането на нискокачествени публикации прави уебсайта ви по-уязвим за наказание, защото съдържанието често е много по-лошо от това, което би било, ако сте отделили време да напишете съдържание, което действително осигурява стойност на потребителите.

 

Бавна скорост на уебсайта

Скоростта на уебсайтовете е нещо, за което всеки, който притежава уебсайт, се е притеснявал в даден момент. Дали сайтът просто не се зарежда или се зарежда толкова бавно, че очевидно влияе негативно на потребителите. Няма почти никаква разлика. Само няколко секунди по-бавно от допълнителното време за зареждане могат да причинят беда на уебсайта ви, ако имате конкурент, който е малко по-бърз и има подобно съдържание.

 

Дублиращо се съдържание

Имаше време, когато близкото съдържание в интернет беше абсолютно нормално нещо. Като цяло, това все още е така, но ако го правите, трябва да сте сигурни, че не само осигурявате дублирано съдържание в сайта си. Google наскоро заяви, че синдикацията и дублирането на съдържанието е добре, стига да не стане спам. Това означава, че на уебсайта Ви трябва да има смесица от оригинално съдържание и синдикирано съдържание и че трябва да дадете писмено първоначалния източник на информация.

 

Поддържането на най-добрите практики е важно във всички канали на дигиталния маркетинг, но за SEO това е задължителна част от всяка добра стратегия. За да очаквате положителни резултати от всяка SEO стратегия, трябва да се следва най-добрата практика и за да направите това, трябва да сте сигурни, че всичко, което правите за уебсайта си, ще допринесе за желаните резултати.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …