7 апр

Интересни факти за социалните мрежи

Интересни факти за социалните мрежи

Социалните мрежи в интернет са вече не просто феномен в медийната среда, те се превръщат постепенно в начин на живот и форма на комуникация. Трудно могат да бъдат преодолени като фактор. Нека видим някои интересни факти, свързани с тях.

На всяка минута във Facebook по сто хиляди души стават приятели, на всеки двадесет минути се лансират по два милиона линка към други публикации, а на всеки час около пет милиона  потребители на мрежата биват поканени на някакво мероприятие.

Преди време създателят на Facebook Марк Зукърбърк обяви двумилиардният регистриран потребител на мрежата. От тях повече от половината са на хора, останалите са на комерсиални и неправителствени организации, даже и на домашни любимци. За сравнение Messenger има над 1 милиард души, в Instagram са се записали около 600 милиона, a в WhatsApp – 1,2 милиарда души.

Facebook е преведена на 81 езика. Ежедневно 60% от ползвателите на мрежата влизат в страницата си, а около 50% – и по два пъти на ден. 40 милиона души си обновяват ежедневно статуса. Фейсбук е официално забранена в Иран, Китай и в Сирия.

По-активни в мрежата са ползващите мобилни устройства, отколкото тези настолни компютри.

Данни от преди няколко години сочат, че 12% от браковете са сключени след запознанство на партньорите в социалните мрежи. Има го и обратният процес: „благодарение“ на социалните мрежи всяко трето семейство тръгва към развод. Всеки седми участник в социалното медийно пространство заявява, че е изменил на половинката си с друг партньор/ка пак от мрежата.
80% от потребителите, ползващи активно социални мрежи, признават, че повече се доверяват на виртуалните си приятели, отколкото на реалните от обкръжението си.

Пристраствянето към социалните мрежи вече е факт. 23% от подрастващите до 16-годишна възраст прекарват по 12 часа седмично, 57% от тях – по 16 часа, а 20% – повече от 23 часа.

По кое време от денонощието можете да обхванете най-голяма аудитория в мрежата?
Изследванията на компанията Chartbeat показват, че това е късно вечер или през нощта. Макар че трафикът на социалните мрежи е максимален в интервала между 15 ч. и 1 ч. след полунощ.

Инстаграм успява да активизира по-голям процент от своите потребители в сравнение с тези на Facebook и Twitter. Изследването е направено на базата на изучаване на 5000 профила в Instagram от фирмата Quintly. Оценката е направена по количеството лайкове и коментари на собствениците на акаунти. Средната активност на 100 потребители в Instagram е 4.8, а във Facebook числото е 0.72.

Изследване на Global Web Index  на интернет аудиторията показало, че потребителите повече предпочитат  YouTube, а не Facebook. Пак там се изяснило, че YouTube и Twitter имат много повече посетители, отколкото активни ползватели.

Twitter се предпочита за четене на новини, а Facebook за лайкване на страници и приятелски постове.

Как реагират фирмите на съобщенията, получени от мрежите?
Компанията  Sprout Social проучила и този момент: оказва се, че на 6 съобщения към големите брандове те не отговарят на 5.
Как маркетолозите оценяват от тяхна гледна точка социалните медии?
Най-голямата рекламна „трибуна“ според тях е Facebook, сочи изследване на Social Media Examiner. Представителна извадка от 3700 анкетирани маркетингови специалисти  отдават предимство освен на Facebook и на Linkedin.  ¾ от тях сочат, че с предимство използват видео в работата си. Повечето маркетолози не са уверени, че техните рекламни стратегии във Facebook са ефективни.

75% от родителите тайно проследяват страниците на техните деца. 23% от тях използват за тази цел страници с лъжливи самоличности и са уверени, че знаят какво се случва с техните питомци в мрежата.  От своя страна 32% от децата пък са уверени, че успяват успешно да надлъжат родителите си.

Социалните мрежи се използват за получаване на информация за потенциални жертви на различни престъпления. Проследяват ги, за да се снабдят с нужното инфо относно бъдещите им „удари“.

Общуването в социалните мрежи създава измамно впечатление за динамично и истинско общуване. Всъщност виртуалният свят в крайна сметка прави човека по-самотен и затворен, като постепенно губи връзката си с реалния живот. Доказано е увеличение на депресивните състояния у такива потребители, както и нарастване на самоубийствата. А заради информационни „инциденти“, породени от такъв тип „общуване“ ежегодно са убивани около 1500 души.

Неконтролирано дългото прекарване в социалните мрежи влияе зле на мозъка, на имунната система.

За да достигне до 50 млн. потребители на телевизията са ѝ били нужни 13 години; на радиото – повече от 50 години, на глобалната мрежа Интернет – 4 години. Facebook достига 100 милиона потребители за по-малко от една година.

80% от компаниите проучват кандидатите си за работа в социалните мрежи. На 12% от американците през 2012 г. е отказана работа поради тази причина.
Работодателите, позволяващи на персонала си в някои паузи да си „ръчкат“ в социалните мрежи, са открили, че се увеличава с 8% производителността на работата.

Производител на бургери рекламирал продукцията си по странен начин във Фейсбук. Ресторант за бързо хранене провел рекламна акция, според правилата на която всеки, който изтрие десет свои приятели от мрежата, ще получи безплатно бургер Whopper. 55000 души приели офертата на Burger King.

16-годишно момиче от Германия решило да покани гостите си за рожден ден чрез мрежата, за да не звъни или пише на всеки поотделно. Но в суматохата забравила да отбележи, че поканата не е за всички и в крайна сметка 1500 души се явили на празничната вечеринка с подаръци и пожелания, а не след дълго и около стотина полицаи, които задържали 11 човека заради междуособици. Няколко десетки посетители били ранени от схватки със счупени стъклени бутилки.

Чрез 11 000 души приятели в  Twitter англичанинът Пол Смит успял да стигне от Великобритания до Нова Зеландия без да похарчи и едно пени.  Описал в мрежата планираното си пътешествие като безплатно и като любопитен експеримент. На тези съобщения в различните страни откликнали много хора, които му помогнали. Тази виртуална дружба всъщност помогнала и на Пол да осъществи пътуването си безплатно.

Щатската компания „Collector’s Edition“ предложила необичайна услуга: да отпечата върху четири рулона тоалетна хартия съобщенията на потребителя в  Twitter. Цената е 35 долара. Оказва се, че това може да е забавен и оригинален подарък, даже и като своеобразна хроника-летопис на личните комуникации. Ако пък ви омръзне, може винаги да се използва и по прякото си предназначение.

Холандска девойка  татуирала върху ръката си образите на 152 души приятели от Facebook.  Постарала се даже да получи и техните разрешения. Самото татуиране продължило около 30 часа.

Така че какво ли не прави дружбата в социалните мрежи.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …