9 юли

Какво бизнесът може да научи от инфлуенсърите

какво бизнесът може да научи от инфлуенсърите

Когато социалните мрежи започнаха да печелят популярност, те отначало бяха отхвърлени от сериозните потребители. Приемаха се само като мода за тийнейджъри. Постепенно влиянието им нарастна на различни нива. Самите социални мрежи се превърнаха не просто в инструменти за влияние, но и в много крупни бизнес предприемачи, печелещи милиони от своята публика.

Именно социалните медии упражняват по-голям контрол върху това как мисли, решава и купува човек. В идеалния случай с една супер професионална координация един продукт може да стане лидер на пазара и за една нощ.

Социалните медии разрушиха много стереотипи. В контакта им с милиони хора те надхвърлиха и най-смелите очаквания. Голямо е влиянието, което инфлуенсърите оказват върху своите последователи. Има много тактики и трикове, които бизнеса може да научи от инфлуенсърите, за да ангажира повече своята аудитория, да подобри присъствието си в социалните медии, да има повече последователи, да спомогне за изграждането на лоялност към бранда. Ето най-важните сред тях:

 

Връзката с клиентите е задължителна

В този ред на разсъждения най-много се цени автентичността. Разбирай – дали публиката ви приема като истински и полезен. Това се цени повече, отколкото съвършенството. Ако трябва, не се притеснявайте да се разделите с нещо от корпоративния си образ, за да придобиете и създадете усещане за истинност и пълнокръвност.

Колкото повече стойност дава една компания, толкова повече другата страна се чувства ангажирана да купува от нея. Социалните медии улесняват този процес на взаимно разбиране. Това може да бъде под формата на развлекателни или информационни постове, които се ценят от последователите.

 

Реакцията при обратна връзка с потребителя

В йерархията на една изтъкната компания навярно има упълномощени лица, чиито длъжности ги ангажират да отговарят на въпроси и проблеми на аудиторията. Това взаимодействие е важно, колкото и време да ви коства.  Тези, които не го правят, пропускат изключителни шансове за подобряване на комуникацията с целевата публика. Когато някой пише, значи той вече е ангажиран в някаква степен с проблематиката или с вашия продукт, услуга. Не трябва да се изпуска. Хората ценят и най-малкото внимание, което им засвидетелствате. Не пропускайте да си напишете името и длъжността, както и координати за допълнителни въпроси и мнения.

Колкото и време и усилия да ви струват, непременно трябва да се отговаря в социалните медии при индивидуално зададени въпроси. Ако по-нататък това се развие лавинообразно с множество коментари и мнения, типа реакция ще се преосмисли, но особено в началото нищо не трябва да се подценява. Никакво извинение нямате, ако подценявате контакта с вашите фенове.
Ако не отговаряте, вълната на недоволство и не приемане бързо ще стигне до вас като бумеранг.

 

Други варианти за комуникация. Техниката го позволява

Във времето на супер бързата и електронизирана комуникация вместо с текст можете да отговорите с видео съобщение.  Така връзката се персонифицира в много по-голяма степен, внася се допълнителна стойност именно в доверие и индивидуализираност. Точно видеоформатът е търсен и атрактивен начин за взаимодействие.

Цифровите технологии винаги има с какво да ви изненадат, така че да влезете „под кожата“ на своите поддръжници и зрители. Особено ако конкуренцията ви още не го е приложила.

Ангажиментът като време няма да е по-голям, но пък ефектът от това изказване далеч ще надхвърли обичайното въздействие.

 

Дайте повече индивидуалност във всичко, което поднасяте

Така не просто ще бъдете разпознаваеми, но и ще почнете самите вие да влияете върху формиране на естетиката на другите. Това вече говори за пълен комплект от елементи на пълноценно взаимодействие. Във време, в което всеки потребител в интернет максимално бързо и лесно може да те отпрати в небитието само с един клик, това да получиш внимание и последователи, е изключително важно и ценно.
Мислете върху всеки компонент, с който се представяте – това непременно ще ви се отплати. Защото всеки ще го свързва с вашия стил и облик.

какво може да научи бизнесът от инфлуенсърите

Извлечете информация от обратната връзка

От начина, по който ви отговарят, от времето, в което ви наблюдават и четат, можете също да си правите изводи за публиката. От това може да зависи например графика на публикуване на вашите материали във времето. Тоест ще сте в синхрон с времето, в което е най-вероятно да ви прочетат или забележат.
Може да ползвате и анкета за обратна връзка, ако желаете да проучите някои допълнителни елементи от мненията на вашата публика. Следете и кои публикации предизвикват по-голям отзвук, тиражирайте проблеми и теми в подобна парадигма.

 

Намерете силните страни на всяка социална мрежа

и се възползвай от тях. В крайна сметка интелигентният подход изисква да изпълните с ваше съдържание нещо, което друг е премислил като тип комуникация. Вижте какво се харесва, кое е най-популярно в момента като подход, ако ви е по душа, го пробвайте.

 

Самите социални мрежи си имат свой алгоритъм за транслиране

Instagram  например прави ангажирането на последователите Ви в рамките на първия час от вашата публикация. Собственият алгоритъм на платформата оценява и отдава съответната приоритетност на вашия пост. По принцип не е важно, а не е и възможно да се занимавате с милиони последователи или коментатори, но е важно да кореспондирате с онези от тях, които са истински ангажирани с вас и вашия продукт/услуга.

 

Не чакайте да станете Спилбърг и тогава да пускате видео

Видеоклипът е най-търсеното умение в рамките на общността и поне 90% от потребителите се интересуват от него и формират своите решения на основата на такива впечатления. Не пропускайте в никакъв случай да се опрете на тези предимства, които той би ви създал.

 

В света на медиите няма съвършенство, но важното е, че има динамика. Колкото по-синхронно се държите с онова, което вашата аудитория иска, толкова по-бързо и впечатляващо ефектно ще получите вашия комерсиален резултат. Социалните медии са отличен инструмент за тази цел.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …