21 юни

Какво трябва да знаем за SEO съдържанието?

какво трябва да знаем за SEO съдържанието

Какво е SEO съдържание?

SEO съдържание е всяко съдържание, създадено с цел привличане на трафик от търсачките.

 

Оптимизацията на съдържанието включва различни компоненти. Например:

Изследване на ключови думи : Ако ви трябва да постигнете трафик чрез търсене, е нужно да се направи подбор на съответните подходящи ключови думи. Това са думи, които са обект на търсене и следователно вашата информация ще се впише в този поток.

Оптимизация на ключови думи : Съответните ключови думи се поместват на места и по начин, в които има максимални предпоставки за търсене.

Организация на съдържанието: Логична подредба на съдържанието на уебсайта, което да помага и на търсачките, и на посетителите да  открият свързано съдържание.

Насърчаване на съдържанието: Публикуванато вече в сайта съдържание, може да бъде споделено в социалните мрежи и в други подходящи сайтове, за да се изградят допълнителни връзки към него.

SEO поддържа инструментариум за ключови думи, чрез който ще можете да определите конкретни теми, важни за популяризиране на вашето SEO съдържание. „Тънкият“ момент е така да се направят нещата, че по този начин да бъдат удовлетворени, както търсачките, така и потенциалните клиенти, откриващи нужното им съдържание.

 

 

В какви форми се разгръща SEO съдържанието?

Продуктови страници – страници с описание на продукти за продажба, примерно магазин електронна търговия;

Блог публикации –лесен и подуктивен начин за генериране на поток SEO съдържание. Интересът към блоговете е по-голям, заради привлекателността на проблематиката им. Освен това блоговете са гъвкави форми, които могат да поемат в себе си и други форми.

Статии – новинарска статия, интервю или репортаж са основните жанрове, използвани в уебсайтовете стил вестник, списание, дайджест.

Списъци – списъкът може също да е вид статия, оформена по този начин с изброяване: например „10 тактики в SEO, които вече не работят“.

Инфографика – това са изображения с голям формат, които съдържат много данни, най-често под формата на графики или диаграми. Но тъй като голяма част от съдържанието е визуализирано, а не е текстово и по този начин не се чете от търсачките, е важно да се оптимизира останалата част от страницата.

Слайдшоу – серия от свързани изображения, за които трябва да сложите заглавие, надписи, имена на файлове с картинки и др. за улеснение на търсещите машини.

Видеоклипове – ако ги използвате уместно, ще генерирате по-голям интерес. За съответната ключова дума ще получите по-предно класиране в търсачката, ако вместо текст имате видео съдържание. Според типа сайт може да сложите серия видео уроци, илюстриращи дадени процеси. Несъмнено ще разширите аудиторията си.

Ръководства, наръчници – Те обясняват популярно как да свършите нещо и са любимо четиво за инертни или бързащи потребители, желаещи да получат едно съдържании в „сдъвкан“ вид.

Глосари – речници с тематично съдържание на думи, специализирани термини и изрази. Те също са удобен начин за генериране на трафик, повечечото хора използват именно Google като справочник-речник.

Директории – директорията е структурно организирано съдържание с връзки към сайтове или ресурси около дадена тема. Например блог за спортни стоки може да създаде директория с места за купуване на спортни стоки, от големи универсални магазини до специализирани магазини в цялата страна.

SEO съдържание какво трябва да знаем

 

Висококачественото съдържание

Тъй като не можем да си представим вече бизнеса без онлайн вариантите му, нищо в тази сфера на комуникация и продажби не е за подценяване. Висококачественото съдържание привлича клиенти, в противен случай тектстът би бил само пълен с ключови думи. Кое прави едно съдържание висококачествено? Зад него стоят множество фактори, които трябва да имаме предвид. Ето някои от тях:

 

Изследване и подбор на ключови думи

Подходът към писането на ново съдържание трябва да съвпада със съществуващата SEO стратегия. Използването на ключовите думи не е самоцелно, а чрез интегриране в увлекателни и значими текстове. Самият избор на търсачките по вашите ключови думи ви дава идеи за това кое привлича и ангажира читателите.
Важно е дали аудиторията чете докрай текстовете, дали ги споделя, дали държи на визуализирането.

 

Ако сте изградили вече марка, ползвайте я

Брандингът е част от историята на успеха. Придържайте се към онова, което е част от създадения вече стил и послание. Един добър начин да се уверите, че вашето съдържание е според вашия бранд, е да използвате език, който се използва в целия съществуващ сайт и маркетингови материали.
В крайна сметка всичко се свежда до доверие. Ако потребителят се доверява на марката и разбира основната й мисия, тогава е по-вероятно да купи.

 

Търсете новото и неочакваното

Разберете дали и къде новото съдържание се вписва изцяло в уебсайта Ви и колко отговаря на целта му. Помислете какви вътрешни връзки ще използвате, така че да се разшири познанието за съществуващия сайт.

 

Ангажирайте се с вашата целева аудитория

Предварително трябва да я познавате като характеристики, за да може да фокусирате публикациите си съобразно нейните приоритети. Тук се влагат маркетингови похвати, потребителска психология и др. Индивидуализирането на подхода, ще ви даде повече и по-трайни резултати откъм обхват и заинтересованост.  Бъдете на нивото на вашата публика. Този синхрон се поддържа постоянно. Следете темите и въпросите, които тя поставя в коментари и във формите за обратна връзка. Реагирате ли на общите болки и тревоги? Ако техните проблеми не са и ваши, ще ги изпуснете като своя целева потребителска група. Същевременно бъдете нейн гид в света на новостите и придобивките. От време на време си „сверявайте часовника“ с останалите, работещи в същото направление.

 

Почтеност и автентичност

Може да активизирате интереса на потребителите чрез SEO и маркетингови техники, но най-важно след това си остава дали те ще направят следващите стъпки към покупка. За това помага внушението на истинност и почтеност. Какво се има предвид? Често хората вече осъзнават, че са обект на зарибяване и манипулация чрез различни техники. От всички възможни предложения те ще изберат онова, което им внушава максимално доверие не само по отношение на практичност, но и по отношение на почтеност. Бъдете такива, каквито сте.

 

С какво още може да привлечете вниманието?

Номерирани списъци, снимки към текстовете, смешни GIF-чета, илюстриращи или парадоксални видеоклипове, призиви за действие, подчертан или удебелен текст, инфографики, истории, полезни съвети и др.
Включете някои от тези идеи и проследете реакциите на аудиторията. По този начин ще видите какво я подмамва към едно или друго действие. Бъдете креативни да измислите и нови занимавки.

 

 

Как да усъвършенствате стратегията си за SEO съдържание?

 

Конкретизирайте целите си

Уточнете какво искате да постигнете с вашия сайт или бизнес. Да стимулирате продажби, да върнете интереса към вас и пр. От това ще зависи какъв тип съдържание ще създадете.

 

Създайте си редакторски календар

Това е графикът, по който ще излизат вашите материали в онлайн пространството. Там е конкретно посочено кое и кога ще бъде пускано. Така вие дирижирате нагласи и очаквания, а не зависите от хрумванията на потребителите в последната минута. Цялата организация да е съгласувана с изпълнителите от вашия екип. Не планирайте за прекалено дълъг период от време, защото може това да стане неактуално.

 

Анализирайте и преоценявайте предишните си решения, ако се наложи

Добрите мерки продължавайте, проблематичните – подобрявайте. Нужно е, за да се прецени какво работи и какво – не. Така ще натрупате опит за приложение на успешни модели. Вижте дали работи стратегията с видеоклиповете. Обновявайте периодично старото SEO съдържание. Пробвайте различни вариации с ключови думи в текста или в заглавието.

 

SEO оптимизацията и дигиталният маркетинг вървят ръка за ръка. Колкото по-успешно ги съчетаете, толкова по-големи и трайни разултати може да очаквате.

 

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …