17 фев

Как да пишем имейл копи, което води до продажби

Половинвековната електронна поща може да се каже, че е още в могъществото си. На тази основа имейл маркетингът е крайъгълен камък за всички видове бизнес в продължение на години. Получава ги всеки – желани или като спам, но идват в цифровите ни пощи.
Как да се постъпи обаче, ако ние желаем да сме инициатори на този маркетингов подход в интерес на собствения си бизнес?

Какъв е проблемът с имейл маркетинга?

Помислете какво правите с имейлите, които получавате.  Рядко ги отваряте – така реално правят повечето получатели. От спам се оплакват и абонатите на мобилните оператори, където пък са атакувани от есемеси.
Така че, за да влезе във вашето полезрение, един имейл се бори в неравна конкурентна среда. Поради това важно обстоятелство би трябвало всеки маркетолог да си даде сметка кое е онова, което би накарало реално получателят поне да го отвори.
Оценката ни ще тръгне от това да се замислим за онова, което самите ние обичаме да четем и което несъмнено отваряме.

1. Сегментирайте имейл съобщенията си
Сегментираните имейли водят до 50% повече кликвания, отколкото несегментираните имейли. Както вашата конкретна индустрия, така и конкретните цели на маркетинговата Ви кампания ще определят вашите критерии за сегментиране.
Разделете списъка си с мейл контакти по примерни категории като: демографски, интереси, промишленост; участие в конкурси; продажби….

2. Изберете тема, която привлича вниманието. Това е първият акцент, който би привлякъл вниманието на потребителя.
За целта е нужно да се предизвика любопитството на читателя.
Обещавайте само това, което действително можете да изпълните – не примамвайте читателите да отворят имейла ви с привлекателна тема, а после това да няма покритие.
Бъдете оригинални  в подхода си.

3. Мислете като вашите клиенти. За всеки от Вашите целеви имейли, размислете върху нуждите и мотивите на потребителите. Вашият клиент ще зададе въпроси като: Кой ми изпраща този имейл? Какво искат да правя? Това полезно ли ще е за мен?

4. В един имейл опишете една тема, не се разливайте в няколко – пада рязко ефективността. Опасността да се загуби читателя е голяма.

5. Използвайте език, който насърчава действията. Например, вместо да казвате “Билети за концерта на „…“ са в продажба от днес!” Кажете “Вземете Вашите билети за концерта на “…“, преди да са свършили!”
Очертайте нещата с топъл, приятен, ангажиращ тон. За предпочитане е тонът да е личен,
Използвайте името на човека, на когото пишете, но без да прекалявате. Изпращайте имейлите си от акаунт в служебната ви пощата, който да включва вашето име. За всеки конкурс или целева страница, която промотирате, изпращайте имейли. Но внимавайте – ако целевата страница оставя различно усещане от имейла ви, това може да обърка читателя.

6. Бъдете себе си. Това се оказва трудно за мнозина в ежедневието им, а не по-малко и в писмата. Пишете с оригиналния си стил и език.

7. Търсете диалога с вашите читатели, не ги разглеждайте само като пасивни получатели. Зад всеки един адрес стоят конкретни хора с техните вълнения и желания.

8. Не прекалявайте с дължината. Днес никой не чете дълги текстове. Нека текстът е кратък, но информативен и полезен. Няма място за дълбоки мисли и дискусионни теми.

9. Намерете начини да зарадвате вашите читатели. Една от целите на вашия имейл маркетинг е да продължавате да култивирате доверие у вашата аудитория.
Как да го направите? Зарадвайте ги. Това може да стане чрез положителна изненада, радост, хумор, промоция.

10. Фокусирайте се върху ползите. Конкретиката винаги увлича, защото способства за решаване на проблеми. Не само как работи, но и какъв би бил крайният ефект.

11. След ползите идва ред на подканващата фраза. Тя е накрая и трябва да даде възможност на читателя да си представи какво точно следва да направи.

12. Подкрепете се с второ мнение за вашия текст. Преди да го изпратите, нека го види и друг човек. Отстрани се виждат други нюанси. Може да се хванат неуместни грешки или нещо подобно.

13. Използвайте думи, които насърчават действие и имат влияние за продажбите: вземи, купи, поръчай, сега, промоция

14. Не продължавайте да използвате стратегия, която не работи.

 

За да получите успех с кампании по имейл, трябва постоянно да анализирате и ревизирате стратегията си. Това трябва да включва начина, по който пишете на аудиторията си.

 

И накрая: Използвайте резултатите си от всяка ваша кампания, за да оптимизирате процентите на реализация и непрекъснато да подобрявате комуникацията си с клиентите.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …