19 юли

Основните грешки, които компаниите все още правят в маркетинга в социалните медии

грешките на брандовете в социалните медии

Голяма част от представителите на бизнеса използват социалните медии за своето имиджово и търговско утвърждаване. Минават години, но самите те не са в състояние да докажат връзката между своята медийна активност и постигнатите резултати. 97% от компаниите, които са в топ списъка на Fortune 500, присъстват в LinkedIn, 84% са във Facebook и 86% в Twitter, но нямат ясна медийна стратегия. Тя именно би трябвало да обедини социалното послание с бизнес въздействието.

Кои са най-често допусканите грешки в тази насока?

 

Поставяне на измерими резултати във вид на харесвания, коментари и споделяния без обобщен бизнес план

Всъщност активността в социалните медии още от началото би трябвало да е обвързана с по-широки бизнес цели. Не винаги тези измерими постижения са в синхрон с глобалното послание и с крайния търговски резултат.
Отдавна е казано: “Победата обича подготовката”. Поддържайте тази фраза в ума, когато става въпрос за маркетинг в социалните медии.
Ако допуснете грешката да не разполагате с по-обобщен план, вашите фрагментарни усилия ще останат разпокъсани и няма да подкрепят главното.
Много компании правят грешката да не разполагат с план – добрата стратегия за социални медии ще ви помогне да останете в крак с последователни публикации, като същевременно подкрепяте всички поставени от вас цели.
Именно планът ви ще даде възможност да увеличите максимално резултатите във връзка с цялата кампания, да увеличите аудиторията си и то онази, която е готова на конкретни действия в начертаната от вас посока.

 

Ограничаване на присъствието само в най-популярните социални медии

Успехът все пак зависи от използването на многоканална медийна стратегия. Статистиката сега показва, че две трети от изтъкнатите корпорации използват Youtube (66%), Instagram (45%), малко над една трета имат свои блогове и една трета са се насочили към Pinterest. Изследване е установило, че 93% от ползвателите на Pinterest планират покупки, а 87% са направили вече такива, след като са видели анонс в платформата. Работещите с блогове, имат тринадесет пъти по-голяма вероятност да получат положителна реакция от потребителите.
Пътят би трябвало да е следният: определяте свои бизнес цели, целеви пазар, типа платформи за използване и инструментите, които ще послужат там. Накрая и показателите за резултатност.
Всяка медийна платформа работи със специфични инструменти и похвати. Каквито и цели и показатели да посочите, ако те са свързани с грешни медийни канали, резултатите ще са неудовлетворителни.

 

Оставяне без отзив на коментари и жалби в нета

Ако усетите, че са заядливи тролове, не се занимавайте с тях, но не бива да се пренебрегвате нормалните конкретни оплаквания и въпроси. Даже нещо повече – възползвайте се от тази активност, за да разсеете опасения или да дадете трибуна на нещо важно и значимо. Създайте си канал за взаимодействие с тези потребители.

 

Целта е твърде обща или не фокусирана върху възможностите на тази платформа

Целите във всеки конкретен бизнес могат да варират: от увеличение на продажбите, през спечелване на нови и потенциални клиенти, до повишаване на удовлетвореността на настоящите, може да има и например цели, свързани с разширяване на популярността на марката или изделията, а също и привличане на съмишленици, доброволци или дарители…
Целта е нужно да е по-фокусирана. Цел като “В рамките на шест месеца да увеличим броя на феновете си и да увеличим ангажираността си във Facebook като публикуваме поне пет пъти седмично”, е тактика, а не ясна цел.
Една добра цел би могла да бъде “Увеличаване на осведомеността за марката с 20% за хората на възраст от 18 до 24 години в рамките на шест месеца.”

Ако се разминете с крайните ефекти на търговското си присъствие, в един момент, така или иначе, ще се наложи да видоизмените своите действия в тези медии или да прекратите участието си в някои от тях.

 

Не намиране на подходящите форми за представяне на вашите търговски послания

След като установите целите си и сте избрали правилните платформи, трябва да създадете съдържание, което аудиторията ще цени. И най-брилянтните слогани и идеи за продажби ще отстъпят пред емоционалното въздействие на добре разказани истории, с усмивка или неочакваност. Идеята да имате място в една платформа за социално взаимодействие трябва да се съчетае с уместно прилагане на съдържанието. Именно то ще доведе до следващата стъпка – действия от страна на купувачите.

Непълни профили в социалните медии

Профилът дава възможност да се представите – кои сте, какво предлагате. Всичко онова, което би послужило за подхранване на интереса, трябва да го има тук. Направете го по възможност нестандартно, ако може даже и забавно. Напишете още тук някои от ключовите си думи.

 

Ако нямате свой „глас“, визия, особеност, няма да ви забележат

Всъщност тези неща са част от облика на всяка марка, бранд. Ако не сте узрели до това равнище на присъствие в публичното присъствие и не сте откроили своята физиономия пред публиката, е много трудно да ви идентифицират с перспективен продукт, услуга.
Как да се откроите?
Направете си трайни текстови и визуални елементи, с които да ви свързват. Публикувайте онова съдържание, което незабравимо ще асоциират с вас и вашия бранд. Ако е нужно, в тази насока, дайте на аудиторията си представа за вашия път до тук, за елементите, които хората трябва да знаят за вас. Те ще имат представа къде и как се вписвате в този пазар.

 

Не ползване инструментите на съответната социална медия

Тяхното познаване и ползване дава възможност да изграждате по-творчески продукт и по-професионално внушение. Тези инструменти са специфични за всяка мрежа и носят нейни предимства. Възползвайте се.
Всяка такава платформа функционира по своя си начин – с предавания на живо, с видео съдържание, картинки, истории  и пр.

 

Непознаване на аудиторията си

Това минава за една от най-големите грешки. Без да познавате своята публика, няма как да създадете съответните взаимоотношения с нея. И тъй като взаимоотношенията въобще никога не са едностранчиви, в тях трябва да се отчитат интересите и на двете страни. Ако не я познавате, няма как да създадете нужната притегателност един към друг.

 

Твърде често или твърде рядко публикуване

Това правило не важи за всички видове, защото има канали, които живеят основно от актуализираната информация – това са специализираните медии. Ключът във вашия случай е да намерите нужната честота на постване на нови материали. Добър  вариант е това да е три пъти седмично. Но за всеки канал е нужно да си направите изследване какъв е точният ритъм.

 

Накрая: социалните медии допускат елегантността на експеримента. Щом имате идея за това, направете го. Този род платформи в по-голяма степен определят общуването като забавление, така че не се колебайте да го приложите интелигентно. Пробвайте умерено новости и различни методи, за да постигнете най-важното – идентифицирането ви като интересен и полезен за публиката партньор.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …