7 дек

Съдържанието, което ще ви спечели повече потребители

Ефективността на съдържанието, което може да пласира вашия уеб сайт, марка или фирма, е изключително важно за представянето й на пазара и съответната реализация. Поради сложните алгоритми, използвани от Google и други търсачки, съдържанието е това, което може да помогне или да навреди на вашите усилия да демонстрирате по най-добрия начин на клиентите стоките и услугите, които предлагате. Уникалното, информативно и интересно съдържание ще задържа посетителите на сайта Ви за по-дълго, а това ще доведе до по-малка възможност от отпадане от резултатите, повече показвания на страници и увеличаване на продажбите и сделките, от което всъщност имате нужда. Лошото съдържание може да има неблагоприятното въздействие и най-вероятно ще накара посетителите да напускат сайта ви по-бързо и да не се върнат повече. Google и други търсачки вземат под внимание това движение и това ще се отрази на вашето класиране. Това са някои от показателите, които измерват качеството на уебсайта Ви в очите на Google.

Може да си мислите, че сте опитали всичко, за да създадете страхотно съдържание, което успешно да достига до целевата Ви аудитория. Но вие сте изправени в конкуренция пред огромно количество съдържание, което се качва всеки ден, всяка минута и, за да се откроите, е необходимо да предложите нещо уникално на вашите читатели.

Ето пет съвета, които могат да помогнат на маркетинговото ви съдържание да успее.

 

1. Направете съдържанието да е добре четимо

Вие знаете, че посетителите на вашия сайт вероятно проверяват и други сайтове с подобно съдържание. За това е важно да структурирате съдържанието си четливо и удобно за потребителите, което ще ги накара да поискат да останат на сайта Ви. Правилното структуриране на съдържанието позволява на посетителя ви да прескочи специфичната информация, която търси. Това ще го задържи на страницата по-дълго, тъй като е по-вероятно да продължи да чете, когато попадне на интересен за него текст. За да направите съдържанието си по-лесно за четене и използване, използвайте градивно форматиране, заглавия, текстове с удебелен шрифт и винаги оставяйте информативно резюме в долната част на публикациите си.

 

2. Приоритет – SEO

В миналото писането на съдържание с цел класиране на първата страница на Google беше лесно. Използваше се метода, чрез който се поставят възможно най-много ключови думи в заглавието, подзаглавието и мета таговете. Тази стратегия обаче днес ще ви накаже. Сега това, от което имате нужда, е творческо оптимизиране на публикациите ви, като същевременно предоставяте ново, информационно съдържание.

Намерете ключовите думи, които вашите читатели биха търсили, за да открият съдържанието, което вие предлагате. Включете тези ключови думи контекстно в цялото си съдържание. Това подсказва на Google как да интерпретира уебсайта Ви и аудиторията, към която е насочен текста.

Също така е полезно да включите връзки в съдържанието си. Препратките са голям фактор за SEO и казват на търсачките, че сте “авторитет” по дадена тема. Включете изходящи връзки от вашето съдържание към важни “специалисти” във вашата ниша. Например, ако пишете за финансиране, включете връзка към списание Forbes. 

Вътрешната връзка е друга стратегия за използване. Когато е подходящо, направете връзка с друго съдържание, което сте написали. Това може да е тласък за новото съдържание, както и за съдържанието, с което свързвате. Посетителите на сайта Ви ще следват тези връзки, прекарвайки повече време на сайта Ви. Бонус: Когато използвате изходяща връзка, задайте връзката да се отвори в нов прозорец.

 

3. Не можете да продавате с лошо съдържание

Докато изразът “съдържанието е цар” може да е клише, то все пак звучи вярно през 2017 г. Съдържанието ви не трябва да има пълнеж, докато същевременно предоставя стойност и реална информация на вашия читател. Най-доброто съдържание расте органично, защото само така осигурява достатъчно стойност и хората чувстват нуждата да го споделят с приятелите и семейството си. В идеалния случай вие ще продавате леко съдържанието си и то ще се разпространява от вашите зрители, които го ценят. Поради начинът, по който Google, Bing, Yahoo и други търсачки разглеждат сайта Ви, лошото съдържание ще бъде трудно да се класира независимо от вашата популяризация. Освен това е малко вероятно вашите зрители да останат ангажирани с вашето съдържание или да останат на сайта Ви много дълго.

 

4. Включете видеосъдържание

Платформи като Instagram, Snapchat, Youtube и Facebook са много популярни и трябва да играят роля в стратегията ви за маркетинг на съдържанието. Instagram и Facebook включват и функция “на живо”, която дава възможност за предаване на живо. Стриймингът и традиционното видео се радват на голяма популярност и достигат до голяма аудитория.

Видеото е мощна среда. Комбинацията от звук, визуални ефекти и движение повишават потребителското изживяване. Ползата от видеото е, че съдържанието е удобно за всяка платформа за гледане – мобилни устройства, настолни компютри или таблети. То лесно се разпространява и сред социалните медии, което дава възможност на съдържанието да стане бързо за споделяне. Това предлага уникален начин за взаимодействие с абонати, клиенти и зрители. Чрез видео може да разпространявате ръководства, напътствия и нагледни видеоклипове. Тази концепция може да се приложи и да бъде полезна за повечето отрасли. Тези ресурси установяват доверие сред потребителите ви, като същевременно демонстрират ползите, които предоставяте.

Въпреки това, маркетинговото видео съдържание може да бъде една от най-скъпите маркетингови форми. Най-големите играчи във всяка индустрия използват видео маркетинг под някаква форма. За тези, които работят с по-ограничен бюджет, има някои безплатни инструменти, които позволяват просто редактиране на видео. Кратки, дори 6-секундни клипове, са ценни. Видеоклипът с продължителност цяла минута може да бъде интригуващ и обсебващ вниманието.

 

5. Повторно използване на съществуващото съдържание

Понякога най-доброто съдържание е възстановена, реновирана версия на съдържанието, което сте предоставили в миналото. Възпроизвеждането може да се прояви по няколко начина. Например, лесно е да превърнете няколко хиляди думи или статии в полезна информация, която може да бъде споделена във Facebook, Instagram, Twitter и др. Визуалното изображение, като диаграма или друг метод на визуализиране на дадена теза, представя информация и данни в лесен за възприемане стил. Едно такова изображение може да е по-ценно и от хиляда думи. Можете да разделите тези инфографии в поредица от няколко публикации в социалните медии. Тези инфографии ще се свържат с вашия източник, като добавят ползи от SEO от създадените обратни връзки.

 

Първата цел за всеки маркетолог или уеб администратор е да създаде възможно най-доброто възможно съдържание. Когато сте уверени, че сте създали полезно, информативно, лесно за четене и разбиране съдържание, можете да продължите напред, като го популяризирате. Бъдете умни с популяризирането, като представите подходящия тип съдържание пред подходящата аудитория.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …