21 авг

3 начина, по които си губите времето в социалните мрежи като маркетолог и как да го поправите

грешки в маркетинга в социалните медии

Ние всички пилеем времето си понякога. Последните изследвания сочат, че 76% от американците, които използват фейсбук, посещават сайта всеки ден. И докато пилеенето на времето в социалните мрежи като средностатистически потребител, особено когато се опитвате да избегнете работа или задължения, не е прекалено лошо, то пилеенето на времето ви в социалните мрежи като бизнес, може да бъде голям проблем.
Всички знаем, че маркетингът в социалните мрежи се превръща във все по-важен начин за взаимодействие с клиенти в информационната ера – все пак :

- 2,8 милиарда души използват социалните мрежи към края на 2016 година
- 83% от американците имат регистрации в социалните мрежи
- 41% от американците казват, че е важно техните любими марки да имат силно присъствие в социалните мрежи

За съжаление само защото някой стартира чрез социалните мрежи, не означава непременно, че го прави по правилния начин. Както при всеки маркетинг или бизнес – укрепващо начинание, пропиляното време в социалните мрежи означава пропилени средства, пропилени възможности за растеж и пропилян потенциал.
По-надолу ще разгледаме основните начини по които си пилеем времето и как да ги избегнем.

 

Първи начин : Присъединяване към всяка социална мрежа

Много компании правят грешката да мислят, че ако искат да бъдат успешни в маркетинга в социалните мрежи, те трябва да си направят регистрация на всяка платформа – от Инстаграм, през Туитър, през Снапчат и Пинтерест. Обаче, правейки социални акаунти във всички тези платформи, също така означава, че трябва да отделите време всеки ден за поддръжка, ако искате те да бъдат ефективни. Това може да бъде процес на пилеене ако влагате време в платформи, към които вашата таргет аудитория няма интерес. Недейте просто да скачате във всяка мрежа с главата напред, приемайки, че трябва да бъдете навсякъде, за да направите впечатление. Ако пилеете твърде много време за платформи, които не дават резултати, стеснете фокуса си. Въпреки, че само времето и стриктно тестване биха показали кои социални мрежи ви дават най-добрите резултати, все пак има няколко златни правила и демографски данни, на които може да разчитате, например :

- Фейсбук и Туитър обикновено са ефективно средство за всякакъв тип бизнес. Те са бързи и лесни за употреба и са идеални за взаимодействие с клиента на по-лично ниво.

- Инстаграм е по-подходящ за визуални компании – тези свързани с мода, хранителна промишленост или лайфстайл.

- Линкедин е идеален за отношения тип „бизнес към бизнеса”. Подходящ е за обяви за работа, описание на компании и проучване на служители.

- Пинтерест е подходящ за компании, които редовно предлагат богато визуално съдържание.

Ако изпробвате множество платформи, използвайте данните си от Гугъл анализатор, за да ви помогне да отбележите тези, които ви дават най-добри резултати. Просто отидете до Гугъл анализатор, цъкнете на „придобиване”, след това прегледайте „целия трафик” и „канали”. От там вие бихте могли да видите кой от вашите канали изпраща най-много трафик към вашия уебсайт.

грешки в маркетинга в социалните мрежи

 

Втори начин: Вие всъщност забравяте да сте социални

Изненадващо, но факт: ако искате вашата стратегия в социалните мрежи да работи, трябва да се концентрирате върху това да бъдете социални. Някои компании смятат, че е достатъчно да се регистрират във фейсбук и желаният трафик ще започне да се реализира от само себе си, обаче тази линия на разсъждения игнорира основната цел на маркетинга в социалните мрежи – социализацията.

Ако използвате социалните мрежи само като предавателна платформа, чрез която споделяте нови блог постове и оферти на вашия уебсайт, означава, че вие пропускате ключова възможност да взаимодействате с желаната от вас аудитория.

Е, как тогава ще можете да сте сигурни, че използвате маркетинга в социалните мрежи по ефективен начин и сте достатъчно социални. Отговорът е по-прост от колкото си мислите – трябва просто да достигнете до клиентите си по следните начини :

- Създаване на дискусии – задаването на въпроси е фантастичен начин да привлечете хора в разговор с вашата марка. Задавайте въпроси, които се отнасят не само до вашата сфера на дейност, но и към интересите и желанията на вашата таргет аудитория.

- Вземане на участие във вече съществуващи дискусии – ако търсите ключови думи, които са свързани с вашия бизнес със сигурност ще намерите подходящи разговори и дискусии. Задръжте се в разгара на най-привлекателните теми от вашата индустрия по всяко време, за да сте сигурни, че сте актуални и интересни.

- Отговаряйте – ако вашите клиенти взаимодействат с вас, взаимодействайте в отговор. Въпреки, че може да не е възможно за вас да водите разговор с всеки, който иска да разговаря с вас онлайн, особено когато бизнесът ви започне да се разраства, трябва да сте способни да предложите обратна връзка относно важни въпроси и коментари, по този начин показвайки, че социалните ви акаунти имат причина да съществуват.

- Предлагайте грижа за клиентите – ако хората се нуждаят от помощ, убедете се, че те знаят, че могат да ви достигнат чрез социалните мрежи. Много клиенти започват да оценяват възможността да споделят техните грижи и да задават въпроси, чрез любимите си онлайн канали, вместо да пишат имейли или да се обаждат по телефона.

- Обявявайте конкурси – те могат да бъдат прекрасна възможност да взаимодействате с вашата аудитория, тъй като всеки обича възможността да спечели нещо. Промоциите в социалните мрежи стимулират активното участие.

 

Трети начин : Следите грешните показатели

И най-накрая, без значение колко се убеждавате, че взимате правилните мерки, си губите времето, ако не можете да докажете, че вашите действия имат измеримо влияние. Знаейки как да проследите и анализирате стойността на вашата стратегия в социалните мрежи ще ви помогне да разберете какви евентуални промени трябва да въведете и да наблегнете на доказано успешните усилия. Ако искате търговска реализация в социалните мрежи, има доста показатели, които наистина имат значение, но някои от най-основните са брой споделяне, честота на кликане и други подобни.

 

Докато показатели като посещения на сайта или харесвания са прекрасни за вашето самочувствие, те най-вероятно няма да ви дадат информация за вашата маркетингова успеваемост. Ако искате да правите пари чрез социалните мрежи, концентрирайте се върху правилните показатели, за да си осигурите добра възвращаемост на инвестицията.

 

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...