22 апр

CRO and SEO: От какво имате нужда сега?

cro-vs-seo

 

Всеки би искал сайтът му да бъде посещаем. Увеличаването на трафика към сайта Ви е основна задача. Но кой е най-подходящият начин? От какво имате нужда сега, за да увеличите трафика? Какви конкретни стъпки трябва да направите, за да постигнете заветното увеличение на посещенията и на броя клиенти?

Tук се намесва CRO (Conversion Rate Optimization) или подобряване на показателя, отразяващ съотношението между общия брой посетители на сайта и заложените цели, които най-често са реализиране на потенциални клиенти, установяване на контакт от страна на клиента, продажба, абониране и други.
Първото, което трябва да знаете е, че CRO не се противопоставя на SEO. Най-добрият вариант е да съвместите и двете за успешната реализация на Вашия бизнес. Така че и в момента, и във всеки друг момент ще имате нужда и от двете едновременно.

За онлайн бизнеса е важно да осъзнае и приеме една основна предпоставка, която ще облекчи терзанията от типа „Имам много посещения на сайта, но нямам толкова реализирани клиенти“. В такъв случай решението не е агресивен маркетинг и гонене на още повече трафик на сайта. Просто трябва да се приеме предпоставката, че не всеки посетител на сайта е клиент.

Това обяснява в голяма степен защо при определен трафик на сайта, няма толкова клиенти. Някои хора разглеждат сайта от любопитство или по други причини. Други попадат там и не се задържат дълго, така че няма как да очаквате тези посетители на сайта да станат и реализирани клиенти. Затова трябва да определите целевата група към която искате да се насочите.

Какво следва от определянето на целевата група? То ще Ви помогне да си изясните към кого се обръщате и кой ще търси точно вас и Вашия сайт в интернет. По този начин ще подобрите оптимизацията и тя ще бъде ефективна, т.е. челните места при търсене и посещенията на сайта ще се реализират в увеличаване на клиентите.

Как ще насочите търсенето към конкретна по-малка, но заинтересувана аудитория? Нужно е да използвате специализирани думи и изрази като ключови думи на своите страници. По този начин хората, които търсят конкретно, ще Ви намерят по-лесно. Предполага се, че тези хора с конкретно търсене са ориентирани, знаят точно какво искат и затова търсят в толкова тесен периметър. Това са потенциалните клиенти. Ако направим сравнение с магазин, то ще изглежда по следния начин. С много общи ключови думи ще привлечете много хора, много хора ще влязат във Вашия магазин, но голяма част от тях са тръгнали на разходка, искат да убият време и т.н. и съответно няма да си купят нищо. Със специализираните ключови думи ще привлечете по-малко хора, но те ще бъдат търсещи потенциални клиенти, които влизат в магазина и търсят точно определено нещо от Вашата сфера на дейност. Ако предлагате това нещо, възможността за сделка нараства много в сравнение с първия случай.

Няколко съвета относно CRO, SEO и ролята им за успешния бизнес

• Забравете за краткосрочната и безперспективна стратегия „Всяко действие трябва да носи пари“.
Погрижете се за имиджа си в интернет пространството сред потребителите. Създайте си име на доверен експерт. По този начин клиентите ще Ви имат доверие, ще предпочитат Вас пред другите в бранша и със сигурност ще спечелите твърди и постоянни клиенти сред посетителите на сайта. Как да стане това? Именно като не мислите за всяко Ваше действие и всеки ход като източник на печалба. Давайте безплатна полезна информация. Така целевата група, към която сте се насочили ще гледа на Вас като на доверен специалист, на експерт в областта. С една дума ще имате добър имидж, което е много важно за клиентите.

Затова създайте блог към Вашия сайт и в него пишете полезна информация, която да бъде ценна за посетителите. Част от тях ще прочетат написаното, от тях – някои ще го споделят в социалните мрежи. По-голямата част няма да обърнат внимание, но няма как да очаквате 100% реализация. По-голямата част ще пропуснат, погледнат за кратко или прочетат набързо съдържанието. Но това не е проблем, а напълно очаквано и нормално. Важното е, че от малката част заинтересувани ще следят редовно публикациите Ви, ще установят някакъв контакт с Вас, ще Ви станат клиенти, ще Ви промотират в мрежата.

• CRO vs. SEO CRO and SEO

CRO няма да влоши SEO на Вашия сайт. Те са приятели, а не врагове. Не се притеснявайте, че промените, които правите от гледна точка на CRO ще променят SEO показателите. Нужно е да съвместите CRO и SEO, а не да работите върху тях последователно. Стратегията първо да се занимаем със SEO, пък после ще мислим за CRO не е добра и няма да доведе до положителни резултати.
Благодарение на SEO ще имате посетители на сайта, но Вие не искате само това. Искате тези посетители да станат клиенти на предлаганата от Вас услуга или продукт. Затова е нужно CRO. То повишава времето прекарано на сайта от посетителя. CRO е насочено към съдържанието на страниците, посещенията на различните страници, времето, което посетителите прекарват на всяка страница.
Ключът към успешното Ви реализиране в интернет e правилният подход към SEO и CRO, тяхното спешно съвместяване и дългосрочната стратегия при планирането и на двете.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …