23 юни

On Page Оптимизация за 2016 от Delow

On Page Optimization pic1

On page оптимизацията, на практика, е подкаст на SEO. SEO, от своя страна, е всичко онова, от което има нужда уебсайтът Ви, за да се позиционира на първи места в Гугъл. Всички техники и методи, които се съотнасят до конфигуриране на всичко по сайта Ви, се нарича on page оптимизация. Съответно тези, които излизат от границите му – off page оптимизация.

 On page оптимизация е, може би, от най-голямо значение, не само заради позиционираното в Гугъл, но и заради успеха на маркетинговите кампании, които ще предприемате за в бъдеще. Всяка кампания започва от уебсайта и ако уебсайтът Ви не е оптимизиран за търсачките и едновременно за Вашите  бъдещи потребители, шансовете Ви за успех драстично намаляват.

Търсачките използват система от алгоритми, за да отсеят кои страници да индексират и покажат в своите резултати. Предстои да изградим строга аргументация за важността от изграждането на блестяща структура на сайта и кои компоненти трябва да включва on page оптимизацията всъщност. За метатагове и описания, навярно, всички сме чували толкова пъти, че ни стига за цял живот. Да видим обаче от какво още се нуждае сайтът ни, за да бъдем на първи места в Google.

 

Защо да започнем оптимизацията на сайта?

 

- За да говорите на езика на търсачките

По-резонно е да започнете с правилното оптимизиране на сайта, отколкото с това да убеждавате търсещите машини да Ви класират по-напред с off page похвати. Търсещите машини са компютърни програми и те разбират определен език. С on page оптимизацията Вие говорите на техния език и Вашата цел е да им помогнете да разберат какъв е предметът на Вашия сайт. С други думи – колкото повече сигнали им подавате, толкова повече нарастват шансовете Ви за по-добро индексиране и класиране.

 

- On page оптимизацията е и за потребителите

Никога не забравяйте, че Вашият първостепенен по важност таргет са потребителите (потребителското щастие). Off page оптимизацията може да донесе трафик към сайта, но ако сайтът Ви не е изграден коректно, не е ‘friendly’, то резултатите няма да Ви очароват.

 

- Голяма част от сайтовете вървят погрешно

Изумително, но днес твърде много сайтове не спазват това предписание. Повечето собственици на сайтове се объркват и пренасищат сайта с информация с цел подобряване на позициите в търсачките. Не забравяйте всяка статия трябва да носи полезна информация и ползи за потребителя.

 

- On page оптимизацията е всичко, от което имате нужда

Ако имате малък бизнес и спечелването на местните потребители Ви върши работа, то on page оптимизацията е всичко, от което се нуждаете. Разбира се ще има нужда от малък линк билдинг, който ще можете да извършите сами.

 

- Off page SEO идва след on page SEO

Преди да започнете да мислите как да популяризирате сайта си, по-добре помислете дали той е готов за бъдещите потребители и клиенти. Много е важно да успеете да задържите потребителите на вашия сайт – ако не успеете, Google ще Ви разкара от първите места.

Пример: Представете си, че имате ресторант на една магистрала. Google всеки ден минава и оставя хора с автобус. Ако Вашият ресторант не е готов – няма маси, столове, посуда, готвач и т.н. – клиентите няма да са доволни. Така следващия път Google ще реши дали Вие сте най-подходящите за нуждите на клиентите му.

Заключение: Ако клиентите на Google не са доволни от Вас, повярвайте, Вие също няма да останете доволни от това, което Google ще направи с Вас.

 

SEO техники за по-добро индексиране

След като изяснихме въпроса теоретично, можем да пристъпим към практическата част – как точно да организираме сайта си, за да постигнем целите си. 

 

1. Първо е съдържанието

Уебсайт с отлично съдържание може да постигне много, с или без SEO, уебсайт с лошо съдържание няма да оцелее със или без SEO. Уебсайт с добро съдържание и SEO може да се придвижи дори да заеме първи места в Google. Вече сигурно се питате какво е пък това отлично съдържание?

 

Критерии за отличното съдържание

Уникалност :  всички текстове, статии, презентации, инфографики, снимки, коментари и други трябва да са уникални колкото се може повече. Никакво копиране на съдържание, ако решите да пренаписвате вече публикувани текстове трябва да са поне на 85% уникални.  

За да проверите колко е уникално съдържанието може да ползвате следните приложения:

Advego Plagiatus -  проверка за уникалност на съдържанието –  програмата е безплатна;

Copyscape Plagiarism Checker - проверка за уникалност на съдържанието се заплаща, но има и безплатна част.

 

Съдържанието, което публикувате на сайта си, трябва да е такова, което публикувате наистина за първи път.

 

Нетекстовата част:  задължителна за всички нетекстови публикации. Нетекстовото съдържание е добре да бъде придружено от някакъв текст. Така например, ако прикачите видео, то хубаво е да прибавите кратко описание. Също така и при публикуването на снимки – опишете ги с някоя друга дума.

Съдържание, което е полезно:

On Page Optimization pic 2 content

 •  Не публикувайте нищо, просто за да публикувате. Преди да пуснете каквото и да било се уверете няколко пъти, че съдържанието добавя стойност на Вашия сайт.
 • Съдържание, което е добре потърсено и проверено
 •  Дългите статии се индексират по-добре от късите. Текст с дължина около 1000 думи е препоръчителен, но ако всичко, което имате да кажете е не повече от 400, то не форсирайте съдържанието излишно – качеството е по-важно от количеството.
 • Читателите не искат да четат бързо написани истории. Ако пишете тема, по която има повече мнения, то се опитайте да ги обхванете и покажете повече гледни точки.
 • Не използвайте прекалено ключовите думи в текста– замествайте ги с техни синоними. Това ще спре Гугъл да сметне, че искате да излезнете по тази ключова дума и съответно ще предотврати възникването на проблеми.

 

Честота на публикуване: Тук важни са две неща – винаги да разполагате със свежа информация на своя сайт, и второ – да изградите своя стратегия на публикуване, към която недвусмислено да се придържате.

 

Използване на Outbound links ( изходящи връзки ): Те помагат на Гугъл да разбере тематиката на страницата Ви. Скорошно проучване показа, че страниците, които включват такива линкове, изпреварват тези, които не включват.

 

 

2. Page titles, description and formatting

On Page Optimization pic 3 description
Когато търсещите машини обхождат сайта Ви, те четат всичко – заглавието на страницата, описанието, снимките, заглавията. Те правят това, за да разберат за какво изобщо става на въпрос и едва след това те ще индексират сайта.

 

Page title: Това е първото нещо, което Вашите клиенти ще видят, но и първото нещо, за което търсещите машини се оглеждат. Използвайте 2 до 3 думи + Вашият бранд – не се опитвайте да изпълните цялото заглавие. Много е важно вашата ключова дума да присъства. Не забравяйте, че заглавията на всяка страница трябва да са уникални (до колкото това е възможно).

 

Descriptions:  Това е описанието, което потребителят ще види в страницата с резултати. Трябва да е описателно, до около 150 знака и уникално за всяка страница. Това практически е Вашата безплатна възможност да се рекламирате, предизвиквайки потребителите да изберат именно Вашата странница пред останалите в резултатите.

 

Page URL:  Всяка страница е добре да има URL с ключовата дума, по която искате да излезнете, за да помогне на Гугъл да разпознава принадлежността.

 • Пример:  ”URL : www.yourdomain.com/on-page-seo-tips” е много по-добра от “URL : www.yourdomain.com/index.html” . Колкото по-близо е URL до ключовата дума, толкова по-голяма тежест ще има страницата при позиционирането в Google.

 

Поставете заглавието си в H1 таг.

Това е тагът за headline. Повечето системи за управление на съдържанието като WordPress автоматично добавят H1 таг към заглавието на Вашия блог пост. Някои теми пренаписват тази настройка.

Сложете подзаглавията в тагове ( h2, h3, h4 ). Включете целевата ключова дума не по-късно от първите 100 думи.

Поставяйте модификатори като “2016″, “най-добрият”, “класация” и т.н.

 

Formatting: Страницата има нужда от стройно форматиране. Bold, Italic подчертавания, подзаглавия и други са значителни компоненти. Разбира се, най-важно е текстът да е четим. Нека големината на шрифта да е най-малко 12 пункта, а разделянето на текста да е в малки параграфи, съдържащи около 4-5 изречения.

 

Images: Те са важни, но не трябва да увеличават времето за зареждане на сайта. Снимките, видеото, диаграмите и т.н намаляват баунс рейта и увеличават времето за престой на потребителя в сайта.

 • Използвайте оригинални снимки – ако пък Ви е толкова наложително да използвате нечии снимки, то посочете източника на всяка цена
 • Оптимизирайте големината на снимките – колкото по-малки са, толкова по-добре. Все пак се старайте да не повредите качеството.
 • Използвайте ALT tag, за да опишете снимката – това помага на обхождащите машини да разкрият какво точно публикувате.
 • Не кръщавайте снимките си ‘‘снимка едно‘‘, ‘‘снимка две‘‘, а по-скоро използвайте по-описателни методи, като например – ‘‘Човекът с лилавата шапка и старо ръждясало колело‘‘.

Използвайте мрежи за доставяне на съдържанието – може да използвате услуги на Amazon или Google например. Така Вашите страници ще се зареждат по-бързо. Изображенията ще се хостват и обслужват на много сървъри, което ще увеличи процеса на зареждане на изображенията.

 

3. URL Structure

On Page optimization pic5 URL structure

Това е забележително важна част от on page оптимизацията.

1) URL – Много е важно още в самото начало на изграждане на сайта или преди да започнете линк билдинг на сайта да направите правилната структура на сайта. Първо това ще помогне много в извеждането на сайта в предните позиции и второ няма да се налага на по-късен етап да коригирате структурата на сайт, което ще доведе до загуби на позициите и загуба на линкове към страницата Ви.

 

Пример за добър такъв: https://www.reliablesoft.net/seo-tips-for-beginners-15-ways-to-google-boost-your-web-site/
Лоши примери: https://www.reliablesoft.net/p?165 or
https://www.reliablesoft.net/seotipsforbeginners/ or
https://www.reliablesoft.net/123131/publish/data2/seo_Tips.html
Избягвайте неприветливи URL’s:
Backlinko.com/10-12-17/category/articletitle
Направете го къс и с ключова дума:
Backlinko.com/your-keyword

 

2) Categories - групирайте публикациите си в индивидуални именувани категории – това ще помогне на търсачките и потребителите да открият това, което търсят, по-бързо. Можете да включите и подкатегории, като препоръчително е изобщо да не прекалявате. 

Добър пример: Reliablesoft > Social Media > Facebook, а не  Reliablesoft > Social Media > Facebook > Tips

 

3) User Sitemap – html файл, който описва структурата на сайта. Много е важно след това да подадете този файл към Google Bing и Yahoo.

 

4. Internal linking

Това е примерна схема за възможно най-доброто вътрешно прелинкване на статиите. Това е само пример и не задължително да се водите по него. Запомнете едно – най-важното при прелинкването е информацията да е тематична на линка.

On Page SEO pic2 Content

 • Наподобява изграждането на Ваше лично уеб пространство – когато паяците на Гугъл пристигнат на Вашата страница, те бързо ще я напуснат, ако там не открият други линкове в текста. Те ще прочетат страницата и ще напуснат, но ако имате други линкове – това ще ги задържи и ще допринесе по-голяма част от сайта да бъде обходен и индексиран. 
 • Това е добър начин да уведомите търсачките, че имате и други страници. Toва е начин да покажете на търсещите машини онези страници, които все още не са открити.
 • Това е начин да покажете на търсещите машини кои са най-важните за Вас страници. Колкото повече вътрешни линкове имате към една страница, толкова повече тежест и придавате, а това помага за извеждането и в по-предни позиции.
 • Всеки сайт има страници, които са натоварени с цел повишаване на продажбите. Чрез internal linking именно, можете да насочите вниманието към тях.
 • Това е начин да увеличите времето, прекарвано на уебсайта. Това помага да задържите вече постигнатите позиции в Google.

Потребител, който чете Вашия пост, е доста по-вероятно да кликне на линка, за да прочете повече, което логично увеличава не само времето на престой на страницата, а и броя страници, които биват посетени.

Някои от най-добрите практики в този раздел включват:

- Да не бъдат използвани ключови думи само за вътрешните линкове;
- Поставяне на вътрешни линкове единствено полезни за потребителя;
- Да не се поставят повече от 7-8 такива линка;
- Друг способ е полагането на допълнителни линкове в края на статията

 

5. Speed and authorship

Тези две техники се превръщат във все по-важни, набирайки голяма сила, особено след обновяването на penguin 2.0

Скорост: Гугъл инвестира огромен капитал, за да направи пространството за търсене по-бързо. За да накара собствениците на сайтове да помислят за скоростта, Гугъл включва фактора ‘‘Speed’’  в листа с критериите си за по-добра индексация. Така че, скоростта, се оказва, влияе на оптимизацията и позиционирането в търсачката.
 
Google authorship
Един от начините да се сдобиете с авторитет е обработката на съдържанието, което публикувате в сайта си и профила Ви в Google+. Така в зависимост от броя на последователи, които имате в Google+, позиционирането Ви може да се промени. Според Google, authorship вече не е актуална стратегия, но много оптимизатори са установили, че тази техника продължава да работи успешно.

 

On-Page SEO Checklist

 

Съдържание

 1. Авторско ли е съдържанието?
 2. Уникално ли е съдържанието?
 3. Носи ли съдържанието ползи на потребителя?
 4. Съдържанието публикувано ли е някъде другаде преди това?
 5. То има ли достатъчно описателен текст?
 6. То добре ли е проверено, има ли граматически грешки?
 7. Има ли достатъчно препратки към вътрешни страници?
 8. Имате ли ясна стратегия за публикуване?

 

Pages Titles, description and formatting

 1. Заглавията уникални ли са за всяка от страниците?
 2. Използвали ли сте ключови думи и изрази в заглавието, с допустима дължина 60 знака?
 3. Включили ли сте името на бранда си в края на заглавието с цел постигането на по-голяма разпознаваемост?
 4. В мета описанието използвали ли сте ключови думи и изрази (под 155 знака)?
 5. Примамливи ли са мета описанията?  Пример: (привличащи потребителя да кликне); ‘‘кликни тук‘‘ и ‘‘прочети повече‘‘ обикновено работи.
 6. Целевата ключова дума или фраза включена ли е в поне едно подзаглавие?
 7. Целевата ключова дума или фраза трябва да се повтаря в съдържанието на страницата от 3 до 10 пъти. Не надвишавайте, защото страницата ще понижи рейтинга си като спам. Имайте предвид, когато работите с ключовата дума. Съдържанието винаги трябва да е „приятелско“ за читателя – пишете така, че да сте полезни за читателя, и той да чете смислена информация, а не текст, излишно претрупан с ключови думи.
 8. Текстът форматиран ли е в H1, H2, Bold, Italics?
 9. Текстът разделен ли е на малки по обем параграфи?
 10. Шрифтът на текстовата част четим ли е от всички видове устройства?
 11. Снимките оптимизирани ли са, съдържат ли описание с включени ключови думи и изрази?
 12. Всички снимки ли имат alt tags?
 13. Приложено ли е описание към снимките?
 14. Всички текстове ли са спазили правилата за книжовен български – граматика, пунктуация?

 

URL Structure

 1. Основните линкове съдържат ли ‘-‘, както и ключовите думи и фрази?
 2. Страниците или постовете групирани ли са в категории?
 3. Използвате ли „трохи“ за навигация (breadcrumbs)?
 4. Заложили ли сте HTML User Sitemap?

 

Internal Links

 1. Имат ли страниците internal links – вътрешни линкове?
 2. Заложили ли сте линкове към релевантни постове в края на статиите?
 3. Internal links имат ли keyword и non-keyword anchor?
 4. Колко изходящи връзки има страницата Ви?

 

Speed and Authorship

 1. Скоростта на уебсайта над 90% ли е?
 2. Използвате ли external links(външни линкове), свързани с релевантно съдържание в Интернет?
 3. Включили ли сте линкове към социалните медии или дискусии? Страниците с активни потребители се индексират по-добре от статичните.
 4. Използвайте целевата ключова дума в alt тагове към изображенията – alt=”вашата ключова дума”
 5. Проверете структурата на сайта – ако с три клика не можете да достигнете до определена страница, то нещо не е наред с навигацията.

 

Следвайки чеклиста, Вие успешно ще изградите скелета на уебсайта си, ще оптимизирате всеки компонент, който повлиява на реномето му пред търсещите машини. Само така ще направите страницата привлекателна и полезна за драгия потребител. Помагайки на потребителите и търсачките да разберат предмета на Вашата дейност и да стигнат по-лесно до него, Вие ще помогнете на бизнеса си, за който всъщност правим всичко това.

 

 

За автора

Веселин Иванов Веселин Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията и управление на платени реклами PPC. Най-важното за него е ROI или възвръщаемостта на инвестициите в една рекламна кампания.

Плод на неговият труд са много ефективни маркетингови стратегии, които водят до ръст в продажбите от 30% до 600% за първите 6 месеца на кампанията.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...