2 мар

SEO митовете, които нямат място в 2016.

19

SEO (search engine optimization) – оптимизацията за търсачките, на обикновен език казано, е една от най-динамичните сфери на развитие в интернет пространството. В мрежата всичко се мени и обновява за секунди, а SEO е в крак и следва зададените тенденции.

Въпреки това в средите битуват митове, които объркват и заблуждават. Много от тях са били истина на даден етап, но просто са остарели и вече са неприложими. Други пък са неточности, получени вследствие на това, че алгоритмите на търсачките и методите за класиране непрекъснато се обновяват (search engines algorithms and ranking methods update).

За да ви отървем от коварните лапи на митовете, нека заедно разбулим скритата истина в следващите редове.

Присъствието в социалните мрежи не влияе на SEO на уебсайта. Гугъл не използва Facebook и Twitter analytics (анализи) за формиране на класациите си при търсене (search engine rankings). Но замислете се: колко често при онлайн търсене от ваша страна на даден бизнес/фирма на челни позиции ви излиза страницата им в социалните мрежи? Това е така, защото Гугъл индексира дадената страница. След което я поставя в класацията си. Знаейки това, може да обърнете фактите във ваш плюс. Използвайте линкове през Facebook и Twitter, които да насочват потребителите към вашия сайт. По този начин ще увеличите трафика си.

• Мобилната версия на сайта не е от значение за цялостното SEO. През 2015 година Гугъл въведе rewarding (“награждаване“) на сайтовете, които са съобразени с мобилните устройства. Респективно тези, които не са, биват „наказани“ (penalized). Заключението е, че за да задържите високите си позиции в класирането на търсачката, трябва сайтът ви да е mobile friendly.

• Търсенето през мобилни устройства измества това през лаптоп и настолен компютър (mobile vs. desktop search). Истината е, че търсенето през мобилни устройства завоюва нови територии. То не измества desktop търсенето, а по скоро го допълва и открива нови хоризонти. Хората се научиха да правят неща през телефона са, които бяха немислими от настолния компютър. Ситуациите на употреба на едното и другото търсене качествено се различават и не са взаимно заменяеми.

• Гугъл отчита удовлетвореността на потребителите. Гугъл няма представа доколко задоволени се чувстват потребителите от съдържанието на вашия сайт. Това, което търсачката отчита, е кликването на даден линк от листата й. Някои от сърфиращите обаче се връщат към първичното търсене. На какво навежда това? Не се прави разлика между user engagement (потребителско „включване“) и user experience (потребителска „опитност“). Под „включване“ се разбира какво потребителят прави на сайта ви, а „опитност“ е общо това, което слагате на уебстраницата си. Глобално погледнато Гугъл не следи какво правят хората на сайтовете, защото анализът му (Google analytics) е вложен в част от тях. Освен това сърфиращите откриват различни страници в мрежата не само посредством известната търсачка. Ако имате малък брой разглеждания, Гугъл дори няма да насочва трафика към вас. Да се уповавате изцяло на оценката на Google е опасна заблуда, от която трябва да се пазите.

Потребителите са по-важни от съдържанието (users vs. content). Трите основни звена Publishers, Indexers, Searchers (Публикуващи, Индексиращи, Търсещи) са еднакво важни. Нито едно не може без другите. Те са в неразривна, балансирана връзка. Така е било и така ще си бъде винаги. Звената не могат да бъдат сравнявани помежду си. В света на уебмаркетинга верният поход е свързването на даден потребител с правилното, съответстващо му съдържание.

Класирането се базира на големия брой линкове (ranking & links). Действително търсачките Гугъл и Бинг (Bing) включват данните от линковете (links data), когато формират, филтрират и класират резултатите си. Но това е част от цялостната картина. Има много други фактори, които играят роля при класациите. Така например с едно от последните си обновления – Google’s Penguin 2.0 update, Гугъл постанови, че съдържанието е по-важно от броя линкове.

• Щом веднъж е било направено SEO, няма нужда от повече. Този мит ни връща към началото на статията. Не може да разчитате, че еднократна оптимизация ще ви свърши работа. Не и за дълъг период от време. А имайки предвид колко динамична е интернет средата, оптимизацията е ежедневен приоритет. При положение, че Гугъл се мени постоянно, за да даде на своите потребители най-доброто обслужване (best search engine service), то и SEO на вашият сайт би следвало да спазва зададеното темпо.

Използването на plug-ins (плъгин/приставки) е добро за SEO. Този мит води до една неточност. Плънгините са добри, ако се ползват правилно. Един от проблеми, които могат да ви докарат приставките, е да сложат „noindex” на archive pages (това се оправя с ръчна настройка). Ако не сте сигурни какво правите, премислете начинанието. Любителските форуми не са сигурен източник на информация, най-малкото защото това, което работи за едни, може да не е решението за вашата ситуация. Когато оптимизирате, основният ви фокус трябва да е върху връзката сайт-търсачки. Какво и как афектира тази връзка. Ако заложите на разширяването на тези си познания, ще направите по-добре, отколкото да се впуснете в необмислени plug-ins.

• Growth hacking е по-добър от SEO. “Хакването на растежа“, както буквално бихме превели фразата, не е еквивалентно и затова не бива да се сравнява със SEO. То представлява най-вече статии, които описват основни практики от уебмаркетинга. За да може да има някакво сравнение с оптимизацията, то growth hacking трябва да се откаже от споменаването на ключови думи, съдържание и линкове (keywords, content, links). Без тях вече да предложи способи за покачване на трафика, така както прави SEO.

• Content marketing е по-добър от SEO. Още един подобен на гореспоменатия мит. Отново има разминаване с понятията. Истинският маркетинг на съдържанието (content marketing) създава (насочва) внимание там, където преди е нямало такова. Ако се създава съдържание за потребители, които вече ви познават и са наясно с какво се занимавате/какво предлагате, то вие просто публикувате (Content publisher). Което само по себе си е прекрасно, но е различно от content marketing и SEO.

• Трябва да се използват „триковете“ на SEO, за да се надхитри Гугъл. Не се заблуждавайте. Няма такова нещо като скрита тайна, която да ви отведе до първото място на класациите. Системният подход и адекватното наблюдение са вашият ключ към успеха. Мислете за качественото съдържание, което отговаря на търсенията на вашите потребители. Създавайте ключови думи и съдържание около тях. Направете линкове към уебсайта си през социалните мрежи, оформете добър блог, качвайте подходящи видео и снимкови материали. Това са „триковете“, които ще ви изведат на челни позиции.

 

Успешно сломихме някои от митовете в света на оптимизацията. Сега остава да се впуснем смело напред и да заложим на знания, а легендите от мрежата да останат в миналото, където им е мястото.

 

 

The best spiner

 

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...