6 фев

SEO+UX – успешният екип за вашия сайт

SEO и UX

Потребителското изживяване (UX) трябва да бъде част от всяка SEO стратегия. То ще бъде един от основните SEO фактори за класиране през следващите години. Тъй като Google е в процес на актуализация на своите фактори за класиране, класическият SEO вече не е достатъчен. Потребителите трябва да са доволни от изживяването и взаимодействието във вашия сайт. Ако изживяването си заслужава, те ще се върнат на сайта ви отново и вероятно ще станат ваши клиенти.

В крайна сметка SEO и UX трябва да работят заедно, за да може даден сайт да бъде успешен:

UX улеснява потребителите да намерят това, което търсят. То прави престоят им на вашия сайт приятен и полезен. За това и Google взима UX като важен фактор за класиране. Доброто потребителско изживяване ще ви донесе повече трафик на сайта. UX дава доверие, което помага за придобиването на авторитет. Когато сайтът е добре достъпен и лесен за използване, той е предпочитан и за споделяне.

 

Фокусирайте се върху качеството

Потребителските сигнали ще стават все по-важен фактор в класациите на търсачките. Имате ли публикации в Google My Business, върху които кликват посетителите? Имате ли посетители на мобилни устройства, използващи функцията за обаждане чрез кликване? Имате ли щастливи клиенти, които оставят пет-звездни отзиви за вас – и отговаряте ли на тези отзиви? Проучванията показват, че съществува силна зависимост между тези сигнали и най-високите класации. Нека да го кажем по този начин: Google вижда и знае всичко. Всяка точка на докосване и взаимодействие с Вашите посетители, показва, че потребителите на Google се интересуват и общуват със съдържанието ви.
Това се отнася до:

Скорост на страницата. Скоростта на сайта отдавна е фактор за класиране за търсенето с Google, а компанията дори обяви, че скоростта на мобилната страница скоро ще бъде използвана за определяне на този фактор. Така че не само е важно да имате уеб сайт, който се зарежда бързо, но мобилният ви също трябва да бъде бърз.
Лесна навигация. Навигацията е един от най-важните компоненти на мобилното изживяване – потребителите и Google трябва бързо да намерят това, което търсят. Дори размерите и дизайна на бутоните могат да повлияят на взаимодействието на потребителите на мобилния Ви уебсайт. Всеки елемент на уебсайта Ви за мобилни устройства влияе върху опита на потребителя и директно (или непряко) засяга и SEO.
Структура на вътрешните връзки – навсякъде в сайта ви вътрешните връзки трябва да бъдат използвани логически и разумно – не прекалявайте с тях, използвайте ги само там, където това ще е полезно за потребителя.
Липса на дублирано съдържание.

Насочете се върху дизайн, който отговаря на принципите на SEO:

Създаване на съдържание както за посетителите, така и за търсещите машини.
Строго се придържайте към H1 и H2 заглавията. Точно както заглавията на печатни произведения улесняват намирането на информация, заглавията на уеб страницата улесняват посетителите и роботите на търсачките да разбират и анализират съдържанието ви. Заглавията трябва да следват логическа йерархия. Използвайте H1 само веднъж на страница. Не е задължително да използвате всички H1-H6 заглавия. Включете толкова, колкото нужда има страницата.
Създайте ясна навигационна пътека. Отличната структура на сайта Ви е важна не само за вашите потребители, но и за обхождането на страниците от търсачките. Не забравяйте, че много от вашите посетители няма да влязат в сайта Ви чрез началната ви страница. Това означава, че сайтът Ви трябва да е лесен за навигация – без значение коя страница търсят потребителят или бота на търсачките. Навигацията в сайта Ви не е мястото за дълъг списък от опции, и странни приложения, откъдето потребителят не знае как да се върне в друга секция на сайта Ви или да се върне на началната страница. Отличната навигация може да доведе до появата на т.нар. sitelinks в резултатите на Google.
Оптимизирайте имената и функциите на менюто, свързвайте с линкове коректно
Бутоните или връзките с подканваща фраза трябва да бъдат проектирани не само за UX, но и да се свързват със съдържанието и елементите на страницата, оптимизирани за SEO.

UX е съществена част от вашите SEO задачи. Трябва да работите на първо място за посетителите си, а не само за търсещите машини. Колкото по-привлекателен и оптимизиран за потребителите е вашият сайт, толкова по-голям шанс ще имате за повече трафик и ще спечелите повече завръщащи се посещения.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …