29 юни

Алгоритмите Пингвин и Колибри на Google

googlepenguinsign

Вече дадохме разяснение за значението и ролята на Google Панда и как да адаптирате уеб сайта си, така че да не бъдете санкционирани от този робот.

В тази статия ще дадем повече информация за другите ъпдейти на Google Пингвин и Колибри.

Google Пингвин

Google Пингвин е ъпдейт, разработен да засича лошите практики при изграждането на връзки от и към уеб сайтовете. Неговото приложение е насочено изцяло към линк билдинга и по-точно към некачествените и нерелевантни на съдържанието линкове.

Той започва работа през април 2012 г.  До този период вече има създадена традиция за изграждане на „линк ферми” , посредством които сайтовете се сдобиват с множество линкове. „Линк фермите” представляват голяма група от сайтове, обвързани помежду си, които слагат връзки към всеки сайт от фермата. Тези „ферми” са определени като спам практика, а ролята на Google Пингвин е да открие такъв и друг вид измами с линкове и да накаже сайта/ сайтовете, които прилагат тези техники.

Останалите неподходящи практики, за които следи Google Пингвин, са купуване на линкове, изграждане на линкове към нискоранкови сайтове с цел да се получат многобройни обратни връзки, спам линкове в коментарите под статиите и други подобни.

Оптимизаторите вече трябва да са много подробно запознати с произхода, качеството, съдържанието и обема на всички връзки на сайта си, за да бъдат сигурни, че няма да бъдат санкционирани от Google Пингвин. Ако бъдат засечени някои от изброените лоши практики в линк билдинга, сайтът ще бъде подложен на одит, а некачествените линкове ще бъдат изтрити.

За всички, които създават линк билдинг, биха били полезни няколко въпроса:

Достатъчно качествени ли са сайтовете, които слагат линкове към Вашия?

Тематично и съдържателно свързани ли са с Вашия сайт?

Как изглежда линк профилът на сайта? Изобилства ли от случайни, многобройни и нерелевантни линкове?

Google Колибри

GoogleHummingbird

Появява се в края на 2013 г. и ролята му значително се различава от тази на Панда и Пингвин.  Алгоритъмът Колибри е свързан с правилното разбиране при търсене и най-вече той е полезен за потребителите на мобилни устройства.

При мобилните устройства има опция за гласово търсене, а ролята на Колибри е да разбере правилно зададеното търсене. Другото важно приложение на алгоритъма е коректното тълкуване на търсене, което съдържа голям брой ключови думи, и да възпроизведе най-релевантните отговори.

Преди въвеждането на Колибри при зададено дълго търсене търсачката отсява само най-важните ключови думи и дава резултати, свързани с тях. Целта на Колибри е да се открие връзката между всички зададени ключови думи и да се възпроизведат най-необходимите резултати.

Накратко казано, Google Колибри не поставя условия пред оптимизаторите, а работи по-скоро в услуга на потребителя. От друга страна злоупотребата с правилата на добрата оптимизация може да бъде засечена от Google Панда или Google Пингвин и сайтът да бъде наказан с позициониране на много задна позиция в търсачката.

Последващите действия за възстановяване на такъв сайт може да отнемат години и трябва да бъдат приложени само от много опитен SEO специалист.

 

За автора

admin

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...