4 май

Бяла или Черна оптимизация? Каква е разликата

black-hat-seo-white-hat

Бяла срещу черна SEO: Каква е разликата?

Най-новият хит в телевизионните сериали на HBO е Westworld. Сериалът е базиран на филм от 1973 г. със същото име, който се отличава с футуристичен див тематичен парк, който се грижи за тъмните желания на богатите си гости. Той е обитаван от високо реалистични и интелигентни роботи, а взаимодействията им с гостите позволяват на шоуто да проучи някои морални зони обвити в мъгла.

Когато влизат в парка, гостите си избират собствени екипи, допълнени с избор между бяла или черна шапка – не толкова тънък намек за това дали ще изберат да играят герой или злодей по-късно.

Продавачите се сблъскват с подобен избор, когато очертават своята входяща маркетингова стратегия, особено когато става дума за генериране на трафик чрез връзки. Подобно на гостите, които влизат в Westworld, търговците трябва да изберат стратегии за изграждане на връзка между бели и черни шапки, за да повишат своите маркетингови постижения. В най-простата си форма тактиката на бялата шапка подчертава стратегия, която следва правилата на Google – особено по отношение на качественото съдържание. Черните тактики на черната шапка предпочитат по-агресивен подход, който не се страхува да заобикаля правилата.

Всяка стратегия има своите предимства и недостатъци и в тази публикация ще разгледаме по-отблизо всяка тактика и ще ви помогнем да определите дали ще искате да използвате подход с бяла шапка или черна шапка, когато се движите в дивата природа на мрежата.

Какво е Black Hat SEO?

black-hat-SEO-techniques-min

Нека започнем с по-злокобния от двата подхода. Търговци, които практикуват Black Hat SEO, са тези, които разчитат на техники, които нарушават правилата, за да получат по-високи резултати в ранглистата. Някои от стратегиите на черната шапка включват следното:

Несвързани ключови думи: Добавянето на ключови думи, които нямат връзка към съдържанието ви, е червен флаг за търсачките, поради това, че изглежда неестествено. Например, работите върху сайт, посветен на камини. Добавянето на изречение като “Райън Гослинг ще използва камината по време на пътуването си в Канада” звучи страхотно, но всъщност няма нищо общо с това как продуктът ви може да бъде от полза за целевата Ви аудитория. Вместо това тя използва несвързана знаменитост, за да примамва търсачките.

Автоматизиране на съдържанието (в текста на тялото или секцията за коментари): Всеки може да разпознае коментара за бот веднага, и въпреки че този текст съдържа една или две ключови думи, които ще помогнат на URL адреса да бъде по-висок, той произволно се генерира и няма абсолютно никакъв смисъл за читателя – и търсачките разчитат на това.
Doorway pages: Това са по същество фалшиви страници, които са претоварени с ключови думи, които ги правят по-лесни за търсещите машини. Въпреки това, след като кликнат, те автоматично пренасочват посетителите към отделна страница и следователно са безсмислени.

Прикриване: Тази измамна стратегия включва представянето на посетителите и търсачките на съвсем различно съдържание. Целта е да се заблудят търсачките, така че да показват URL, който в противен случай няма да бъде показан.

Невидим текст или връзки: Друга обща черна техника е да скриете текст или връзки в съдържанието си, за да подобрите класирането. Някои от начините да направите това включват добавяне на бял текст на бял фон, задаване на размер на шрифта до нула или скриване на връзка в малък знак (например, вмъкване на връзка в тире).

Имайте предвид, че всички те са посочени като техники за черна шапка по някаква причина. Те са изключително рискови за изпълнение и обикновено се откриват рано или късно. Следователно, даден сайт може да бъде забранен или наказан с по-нисък ранг.

И така, каква е алтернативата?

White Hat SEO и защо тя си заслужава

white_hat_hackers_thumb800-min

Най-успешните марки предпочитат техники за бяла шапка в усилията си за търсене, защото стратегията се фокусира върху това, да направим сайта Ви по-видим чрез качествено съдържание и изграждане на органична връзка. По-долу са някои начини, по които можете да спечелите пословична бяла шапка:

Качествено съдържание: Създаването на ценно съдържание за целевата Ви аудитория обикновено е както достойно за споделяне, така и сайтът ви се превръща в достоен линк – две ключови съставки в управлението на трафика. Съдържанието ви също трябва да е оригинално, изключително важно за вашата ниша и да не съдържа правописни или граматични грешки.

Ефективно проучване и използване на ключови думи: Макар че към пълненето с ключови думи се гледа неодобрително, ключовите думи все още държат стойност, когато се използват правилно. Сайтът Ви трябва да се съсредоточи върху набор от подходящи ключови думи и можете да определите най-ефективните думи, като проучите ключови думи или фрази, които смятате, че хората биха могли да използват, за да намерят вашия сайт. Имайте предвид, че отделните думи не винаги са най-ефективната цел. Ключовите думи с дълги опашки могат да бъдат много по-специфични за вашия продукт или услуга и по този начин да бъдат по-ефективни при класирането по-високо. Като използваме пример за камината, както по-горе, простото търсене в SEMrush предоставя списък с думи, които могат да бъдат по-ефективни в зависимост от това какво точно прави продуктът.

Съответни препратки: Google обича да вижда връзки, водещи обратно към сайта Ви, защото това е вот на доверие. Ако други сайтове се свързват с вас, това означава, че имате качествено съдържание и следователно ще се възползвате от наградата с по-висока класация за търсене. Имайте предвид, обаче, че има добри връзки и лоши връзки, така че трябва да сте сигурни, че всички връзки извън сайта са подходящи и предлагат сходно висококачествено съдържание.

Вътрешни връзки: Свързването със съдържанието в собствения Ви сайт е чудесен индикатор, че сайтът ви има стойност, стига да не го препълвате с излишни неща. Добро правило е две или три връзки да са трайно прикрепени за страници в сайта Ви.

Meta Описание: Мета описанието на сайта ви е първите няколко изречения, които се появяват в резултатите от търсенето под заглавието на страницата, а най-добрите са всъщност написани за хора – не за търсещи машини. С други думи, те не трябва да бъдат препълнени с ключови думи.

Заключителни мисли: Класирането изисква работа и Google награждава дългосрочните стратегии.

Докато черната и бяла SEO оптимизация споделят една обща цел за подобряване на видимостта на сайта, те използват много различни стратегии. Предимството при вземането на подход с черна шапка е бърз и краткосрочен успех чрез увеличаване на трафика, но санкциите на Google стават все по-сложни и могат да имат опустошителен ефект върху сайта Ви. Като се има предвид , че „потърси го в Google” е фраза, която повечето от нас чуваме всеки ден, може ли наистина да си позволите да бъдете премахнати от базата с данни на Google? Ето защо много търговци избират бялата шапка, когато влизат в дивия свят на SEO. Въпреки че ще отнеме повече време, за да видите резултатите, стратегията се фокусира върху подобряването на ефективността на търсенето чрез качествено съдържание, докато играе добре с Google – съюзник, който никой не може да си позволи да загуби.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...