8 фев

Важните стъпки, на които трябва да подложите всяко изображение, преди да го качите на уебсайта си

wordpress-cms-en

Днес интернет пространството е немислимо без изображения и снимки. Сърфиращите из нета възприемат картинката, съпътстваща текст, като равна по-важност. Често изборът им дали да кликнат върху даден материал или да го подминат, се базира на снимковата информация.
Точно затова не бива да подценяваме изображенията, които качваме на интернет страницата си. Те са ключови за успешното ни реализиране, представяне и популярност сред интернет потребителите. Нерядко обаче, се забелязва към сайтовете да се прилагат снимки без никаква предварителна обработка, едва ли не само с лесната команда „copy-paste” (копирай-постави). Този вариант може и да е бърз и на пръв поглед задоволителен, но уви, не е във ваша полза.

Ще изброим няколко задължителни стъпки, през които да мине вашето изображение, така че то да работи във ваш плюс. Кой не иска по-бърз, по-популярен, по-посещаван уебсайт, профил, блог или каквато и платформа на изява да ползва?

Действително, иска се да отделите време и усилия, но резултатът си заслужава – представете си само как можете да се появите на първите страници при Google search (търсачката на Гугъл). Да разгледаме подробно кои процедури ще оптимизират и изстрелят напред в класирането вашия сайт:

• Edit (редактиране): Основни манипулации по всяко изображение се правят чрез редактиране – изрязване (crop), промяна на размера (resize) и множество други. Да имате добре изглеждаща, „пипната“ картинка е точно толкова важно, колкото и добрата граматика в текстовите файлове. Една от най-популярните програми за редактиране е Adobe Photoshop. Тя е платена. Ако не можете или не желаете да я закупите, въпреки че инвестицията си заслужава, винаги можете да ползвате някоя безплатна онлайн версия. Тези свободни за достъп програми също дават добри резултати. Опитайте с GIMP, PicMonkey, Pixlr или Fotor.

• Compress (компресиране): грехота е да пропуснете тази стъпка. Бързината на зареждане на един сайт (site speed) е жизнено важна и първото, с което се сблъсква всеки сърфиращ в нета. Какво искате да е първото впечатление за вашия сайт? А признайте колко пъти не сте доизчаквали да се зареди бавна страница? Сега си давате сметка – компресирането е ключово. То се случва преди снимката да бъде качена и отново е в възможностите на Photoshop – compress for web + save (командите компресирай за мрежата + запази). Разбира се и в тази категория има свободни онлайн предложения. Разгледайте TinyPNG, PunyPNG, PNGGauntlet. Photoshop дава доста добър краен резултат, но тези програми успешно го конкурират. За сравнение:

 Photoshop: 236 КВ до 108,1 КВ
 TinyPNG: 236 КВ до 110, 4 КВ.

Скоростта на зареждане на сайта има значение за цялостното представяне (performance), а също така и за мястото ви в класациите на търсачките (search engine ranking). С други думи – колкото по-бързо, толкова по-добре.

• File name (име на файла): след като се приключили с горе описаните процедури, вижте как се казва вашата картинка. Търсачките ползват името на файла, за да идентифицират и индексират резултатите си. В този смисъл как сте озаглавили снимката не e без значение. Като сте оставили нещата в ръцете на автоматичното наименуване от фотоапарата, то имате сбор от цифри и букви. Това не ви върши работа. Този вариант не позволява на търсачката да получи каквато и да било информация относно какво съдържа изображението. Ако обаче налице е някакво специфично име, например „Eiffel Tower Sunrise”, така вече ще има добро категоризиране и индексиране. Не се поддавайте на кратки и лесни варианти, например „Paris”, това няма да ви свърши необходимата работа.

Оптималният вариант е да избирате ключови думи. Така ще изкласите в резултатите след търсене. Не забравяйте и да отделяте думите с тирета.

 Eiffel-Tower-Sunrise-Copyright-Mel-Gibbon, вместо
 ParisET7845781-4.

• URL (Uniform Resource Locator или уникален указател на ресурси): когато тръгнете да качвате своето редактирано, компресирано и добре наименувано изображение в уебсайт, на екрана ви ще се появи прозорец с детайли. Тази кутийка има няколко полета за попълване. В началото обикновено седи URL полето. В него се изписва името на файла, това на практика е уебадресът на картинката ви. Ако понечите сега да преименувате, вече e късно. Ако името не е подходящо, ще се наложи да изтриете, да дадете ново име на файла и пак да качите. Ето защо не бива да изпускате предната стъпка, която описахме.

• Image Title (заглавие на изображението): някое от следващите полета ви дава възможност да добавите заглавие, каквото на вас ви харесва. Желателно е то да не се повтаря едно към едно с другите полета. Трябва да допълва информацията. Въпреки че Гугъл не ползва това поле при детерминиране на снимки (ползва Alt Text), то добра практика е да сложите нещо кратко и специфично в заглавното поле.

• Caption (поставяне на надписи под снимка): това поле също присъства в прозореца с детайли. Да добавите описание на картинката не е необходимо от SEO (Search Engine Optimization) гледна точка. От друга страна е полезно за потребителите. То се показва под снимката, за разлика от Alt и Title полетата. Попълвайки го, давате един завършен вид и информационна цялост.

• Alt Text (Alternative = алтернативен текст): това е важната графа. Търсачките ползват Alt Text, когато се опитват да детерминират информация за картинката. Мислете като за един вид словесен вариант/представяне на изображението. Ще използвате оптимално това поле, ако запишете вътре комбинация от думи. Специфичността е скритият ви коз.

 View of Eiffel Tower at sunrise from Place du Trocadero, вместо
 Eiffel Tower in A.M.

В контраст с предната стъпка, тази е съществена за SEO. Напомняме, че ако по някаква причина браузърът не зарежда изображението, то вместо картинка ще се изпише именно съдържанието на Alt графата.

• Description (описание): в това поле може да сте описателни колкото ви се иска. Споделете историята зад снимката или с каква камера е направена. Сложете някакъв линк, ако намерите за уместно. Само не копирайте отново Alt или Title графите.
Имайки предвид, че информацията от това поле ще е видима за посетителите на вашия сайт, постарайте се тя да ги насочва и допълва представата им.

С това стъпките към по-добро изображение на вашия уебсайт в базисния си вариант се изчерпват. След като опитате предложените току-що похвати, ще си дадете сметка защо технолозите, които се занимават с поддръжка на интернет страници (web developers), са си заслужили заплатата. В началото може да сте бавни и да ви отнема усилия, но не се тревожете. Отделеното време се отплаща и вашият сайт ще прогресира.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...