13 апр

Възвращаемост на инвестициите в социалните медии: кои са правилните стратегии?

инвестиции в социални медии

Следя ли правилните ключови показатели за ефективност? Има ли лесен начин да определя възвращаемостта на инвестициите? Маркетингът в социалните мрежи води ли до приходи?

Това са все въпроси, с които се сблъскваме ежедневно.

Сложността на идентифицирането, проследяването и оценяването на ключовите показатели за ефективност (KPI) и метриките често обърква хората и ги прави несигурни дали използват правилните начини за измерване на въздействието на техния маркетинг.

Възвращаемостта на инвестициите в социалните медии е задължителна, ако искате да подходите правилно към Вашия бизнес, но много фирми смятат, че това е едно от най-трудните неща за изпълнение.

Ето три съвета, които Ви предлагаме:

1. Измервайте, за да увеличите печалбите

Първата стъпка към успешното оценяване на социалните Ви усилия е да се концентрирате върху това, което е наистина съществено и важно. За да увеличите печалбите си, трябва първо да проследите и измерите социалната си активност. Само когато свържете социалните си усилия с по-широките си бизнес цели, ще разберете потенциала, който социалните медии могат да предоставят. Всичко, което правите за бранда си, е взаимосвързано, и за това е нужно да проследявате редовно репутацията си чрез различни маркетинг канали. Следете разходите си за реклама във Facebook – рекламирате ли правилно, успявате ли да повишите нивото на информираност, имате ли нови последователи и печалби? Изследвайте стратегиите си на база резултатите и обмислете как може да повишите печалбите спрямо данните, с които разполагате.

2. Не обръщайте твърде много внимание на „харесването“ и „споделянето“ във социалните мрежи

Ангажираността в социалните медии не винаги означава, че маркетингът е ефективен и ще увеличите печалбите си. Сравнението на броя на взаимодействията на Вашите постове с тези на конкуренцията обикновено е безсмислено. Харесването и споделянето е просто показател, до долко съдържанието Ви е ефективно. Възможно е постовете Ви да са достигнали до много голяма аудитория, но въпреки това интеракцията да е ниска. Ако създавате съдържание, може да използвате тази статистика, за да проучите Вашата аудитория и да пишете по-подходящо съдържание за нея. Но не използвайте 100% от усилията си само в увеличаване на харесвания и споделяния – ако мислите само за това, ще го постигнете, но не е сигурно, че ще увеличите печалбите си. Ако мислите по-всеобхватно върху маркетинга си в Интернет и социалните медии, тогава резултатите и възвращаемостта на инвестициите ще бъдат по-високи.

Но за да покажете стойността на вашата дейност на маркетинг или бизнес ниво, трябва да използвате по-значими метрики за проследяване, като възвръщаемост на инвестициите – ROI или възвръщаемостта на маркетинг инвестициите (ROMI). Тези показатели ще помогнат количествено да определите къде стоите по отношение на целите и резултатите.

3. Инструменти за проследяване на ефективността на маркетинга в социалните медии

споделяно в социални медии

Необходими са ви много инструменти, за да следите кампаниите си и всичко, което се случва в социалните медии с Вашия бизнес и да извлечете полза от това, обновявайки маркетинг стратегиите си. Онлайн поръчки, кликвания на линкове, попълнени контактни форми, социални интеракции, нови абонирания, изтегляния на PDF и други файлове, трафик, гледане на видео и още много други – всичко това може, и трябва да се проследи, ако искате да разберете по-добре успеха на страгиите си. Не забравяйте и правилните социални мрежи – по света има десетки социални медии, но не всички те са подходящи за Вашия бизнес. Съобразете се с аудиторията и съдържанието. Няколко мрежи, които да са адекватни за Вашия бизнес, аудитория и страната, в която се намирате, и правилна маркетинг стратегия са много по-добър вариант от бегло присъствие във всички възможни социални мрежи.

Google Analytics, Google Alerts, Twitter analytics, Facebook Insights, Socialbakers, Simply Measured, HootSuite, Social Mention, bitly, UTM tracking, Zoom, SoTrender, Quintly – някои от тези платформи са безплатни, а други – с платен месечен абонамент. Освен тях има още десетки инструменти, които ще Ви помогнат да измервате по-ефективно маркетинг стратегиите си. Инструменти като Twitter analytics и Facebook Insights ще ви покажат какви са интеракциите за съответните мрежи, докато платформи като Socialbakers, Simply Measured, HootSuite, Social Mention ви предлагат по-всеобхватни и по-подробни метрики.

Използването на инструментите за проследяване на ефективността на маркетинга в социалните медии изисква време, опит в тълкуването на резултатите, които се отчитат, и съответно обмисляне на подобряване на маркетинг стратегиите. Имате ли нужната квалификация, време, ресурси, за да го направите? Ако поверявате маркетинга си в социалните медии на агенция, разумно е и тя да извършва проследяването и оптимизирането на ефективността на стратегиите. А на Вас – да предоставя отчети.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...