25 авг

Гугъл е напът да забрани досадните поп-ъп реклами

pop up ad Гугъл е напът да забрани поп-ъп рекламите

 

В почивка сте. Най-накрая сте намерили време, което да отделите за себе си. Решили сте, точно този неделен следобед, да се погрижите за нервите си и да релаксирате с таблет в ръка, на терасата у дома. Давате ”хиксче” на рекламата, която излиза на статията, която нямате търпение да прочетете, казвате си ”нищо, ок” и продължавате. Само, че на всяко скролване надолу по статията,  външното дразненение стимулира възбудимост на нервите Ви, за които искахте да забравите и Ви идва да заметнете с таблета по случайните минувачи, подвизаващи се под същия балкон. Спокойно! Имаме добри новини – може би, Гугъл съвсем скоро ще направи така, че следобеди като тези да не бъдат нарушени от нищо. 

 Последното нещо, което искате, е да кликнете върху противните реклами, които от своя страна да Ви принудят изведнъж да попаднете на сайт за африкански магически билки, такъв за натурална козметика за премахване на акне или кой знае още какво. За щастие, Гугъл най-накрая взима твърда позиция – в официалния си блог, Гугъл посочва, че вече ще санкционира сайтове, които обслужват този вид реклама. Гугъл обяснява, че въпреки наличието на ясно четим текст (без зумване) на повечето сайтове, компанията се е натъкнала на множество такива, които създават затруднения на потребителите по отношение на четимостта. Това създава особена проблематика при мобилните приложения, които се използват от по-малки екрани. След 10-ти януари 2017-та г., страниците, до които достъпът е труден през мобилните, нямат да могат да се доберат до добро класиране в Гугъл.

На прицел са три подразделения на поп-ъпа, които ще бъдат преследвани :

– тези, от типа ”close”, които се нуждаят от Вашия клик, за да достигнете до тяхното съдържание;

– такива, които Ви принуждават да кликнете, за да останете на страницата си и

– тези, които заемат по-голямата част от екрана. 

Сайтовете, които използват поп-ъп метода за легални цели, като предупреждения или тези, които изискват логване, не подлежат на наказание.

Добрата новина е, че скоро тази досада няма да изскача на екрана ни. А лошата ли? Лошата е, че най-вероятно на нейно място ще бъде изобретена друга..

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …