18 сеп

Забрави ли Вашия бизнес да бъде социален в социалните медии?

socialki1

Повечето бизнеси инвестират големи суми в кампаниите със социални медии, но често пропускат един ключов елемент, за да максимализират своя успех при създаването на директен контакт с тяхната аудитория.

 

Много фирми забравят да бъдат „социални”

Много усилия и внимание се отдава за направата на ценно съдържание, неговото публикуване в точния момент за максимално впечатление, определянето на това кои механизми да използвате, за да предизвикате хората да споделят, измислянето на стратегии, с които аудиторията да „лайква” и коментира публикациите Ви.

Всичко това е чудесно, но няма нищо „социално” в това да публикувате съдържание и да се надявате посещенията Ви да скочат до небето. Дори и отговарянето на коментари в блока, обновяването на Facebook страницата, използването на Twitter и Google+ не означава, че сте „социални”.

С изключение на много редки обстоятелства, бизнесите и брандовете просто не богат да очакват да създадат трайни контакти с клиентите чрез социалните медии без да самите те да бъдат „социални”.

Най-доброто нещо в социалните медии е това, че дават възможност на брандовете лично да общуват с тяхната аудитория, включително настоящи и потенциални клиенти.

 

Инициирайте диалог

Ако се надявате да създадете истински взаимоотношения с клиентите си, привлече ги да участват в дискусии, които се провеждат в страниците на Вашата фирма, окуражавайте ги да бъдат по-социални. Най-добре е Вие самите да инициирате диалога с тях на местата онлайн, където обикновено прекарват най-много време.

Правейки това, Вие значително повишавате възможността не само да получите отговор, но и да постигнете диалог. Когато създавате диалог с клиентите ще имате възможността да ги разберете по-добре, какви са желанията им, нуждите им, как да им помогнете посредством Вашите продукти и услуги.

Създайте директна връзка с потребителите

Силно ще повишите стойността на взаимоотношенията с клиентите Ви ако Вие също дадете нещо от себе си. Хората искат да бъдат част от дискусиите и мнението им да бъде зачитано.

Това може да бъде дразнещо за бизнеси и брандове, които обикновено са свикнали да имат пълен контрол върху комуникацията на фирмата, но освен това е вълнуващо да се адаптирате, учите и да бъдете достатъчно бързи да се възползвате от невероятната стойност на една директна комуникация с клиентите.

 Необходимо е да се рекламирате, да пишете прессъобщения, да генерирате коментари от уста на уста, да създавате и поддържате взаимоотношения с таргет групата. Опитайте се да превърнете социалните медии в канал, където да излъчвате Вашето съдържание, да се сближите с аудиторията.

За автора

Веселин Иванов Веселин Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията и управление на платени реклами PPC. Най-важното за него е ROI или възвръщаемостта на инвестициите в една рекламна кампания.

Плод на неговият труд са много ефективни маркетингови стратегии, които водят до ръст в продажбите от 30% до 600% за първите 6 месеца на кампанията.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...