14 яну

Защо бизнесът ви се нуждае от дигитaлен маркетинг?

social_media_freak

Много от хората, занимаващи се с бизнес все още не осъзнават този факт, но всъщност добрият маркетинг е в основата на всеки успех. Независимо дали става въпрос за достигане до нови клиенти, запазване на старите такива или по-добро позициониране на пазара – маркетингът е огромна необходимост.
Смятате ли, че брандът ви е добре представен онлайн? Достигат ли рекламите ви до точния таргет? Лесен за намиране ли е сайтът ви? Това са някои от въпросите, които трябва да си зададете, за да разберете дали бизнесът ви се развива добре в дигитална среда. Тъй като понякога е трудно да си отговорите еднозначно и категорично, ви предлагаме няколко ясни сигнала, които няма как да не забележите и които означават, че имате нужда от помощ в областта на дигиталния маркетинг.

1. Бизнесът ви не се разраства
Това е един доста общ фактор, но винаги щом е на лице – имате проблем. Ако растежът на бизнеса ви се е свил или е спрял, значи не привличате достатъчно нови клиенти. Този факт може да не ви притеснява, тъй като разчитате на своите лоялни клиенти, но наличието им не бива да ви успокоява, а и това със сигурност не е правилната стратегия в дългосрочен план. Във всеки един етап от развитието на бизнеса ви, усилията трябва да са насочени към достигане и ангажиране на нови потенциални клиенти по всички възможни начини, включително и чрез методите на дигиталния маркетинг.

2. Не сте сигурни или дори нямате представа кой е таргета ви
В основата на всеки успешен бизнес и всяка успешна маркетинг-кампания стои правилната комуникация с целевата ви аудитория. За да е на лице такава комуникация е нужно да разбирате таргета си. А за да разбирате таргета си – трябва да знаете кой точно е той. С помощта на методите на дигиталния маркетинг, днес е много по-лесно да оформите категории от потенциални клиенти, да разберете какво ги вълнува и съответно да отправяте към тях ясни и точни послания. Когато се прицелите в правилния таргет, парите ви за реклама няма да отиват на вятъра, а напротив – по този начин ще увеличите шанса да превърнете потенциалните клиенти в реални.

3. Не присъствате в социалните медии
Може да ви се стори малко пресилено, но ако в днешно време бизнесът ви няма поне Фейсбук страница, значи той почти не съществува. В дни, когато огромна част от хората, прекарват ежедневно часове в социалните медии, вашето отсъствие там е равно на самоубийство. Платформи като Фейсбук, Туитър и Инстаграм ви дават неограничени възможности да развивате и разраствате бизнеса си – не само чрез рекламиране в тях, но и чрез всекидневен контакт и изграждане на стабилна връзка с таргета ви. Именно това е фактор, който може да превърне еднократния клиент в редовен такъв. Затова ако все още не сте се заели с изграждане на имиджа си като бранд в социалните медии – крайно време е да започнете.

4. Сайтът ви не е актуализиран от години
Наред със страницата ви във Фейсбук, сайтът е лицето на вашия бизнес и визитна картичка в онлайн реалността. Ако той не е актуализиран и е с остарял и недобре изглеждащ дизайн, това неминуемо ще създаде чувство на недоверие у потенциалните ви клиенти и ще ги накара да се запитат дали бизнесът ви е надежден. Освен добре изглеждащ, лесно достъпен и запълнен с полезна и актуална информация, би било добре и ако сайтът ви е оптимизиран за мобилни устройства, което ще доведе до по-голямо удобство за потребителите и до по-голямо достигане до потребителите.

5. Не се появявате сред първите резултати в Google
Ако след като направите кратък тест с търсене в Google и установите, че сайтът ви не се показва сред първите няколко страници – време е възможно най-бързо да се запознаете със SEO. Оптимизацията на търсещи машини (Search Engine Optimization) е метод с огромно значение в онлайн маркетинга и е средството, което ще извади сайта ви от най-мрачните дълбини на интернет до първа страница в резултатите на Google. До какво ще доведе това? До по-голяма видимост на бизнеса ви, повече интеракции с потенциални клиенти и съответно до повече продажби.

6. Не знаете как работи Google AdWords
Това е една от най-ефективните и възвръщаеми инвестиции, които можете да направите и която ви гарантира постигане на видими резултати при търсене в Google. Все пак обаче, за да се достигне до тях са нужни знания и умения в тази все по-сложна и управлявана от експерти област. Ако сте заинтересовани, но нямате представа какво е real-time bidding или programmatic planning, потърсете професионалисти, които да се заемат с това. В противен случай изпускате огромен шанс да увеличите трафика към страницата си и да го превърнете в конверсии.

7. Не измервате маркетинг резултатите си
Анализът на резултатите ви е ключ към отговора на въпроса как се справя бизнеса ви. Aко не знаете какви метрики да използвате, как да ги анализирате, ако не знаете какво е Google Analytics, то вие не можете да достигнете до важни изводи, които ще ви помогнат да откриете грешките си, да ги поправите и в следствие на това да постигате резултати и развитие за бизнеса си.

Ако се разпознавате в тези 7 точки, време е да се ориентирате към търсене на експертна помощ. От стратегическо планиране, през провеждане на кампании до анализиране на резултати – дигиталният маркетинг е сложна дейност и е непосилно предизивикателство за повечето непрофесионалисти. Всяка кампания трябва да достигне до точната аудитория чрез точното послание и в точното време, за да постигне желаните резултати. С експертна помощ в областта на дигиталния маркетинг тази мисия ще бъде много по-лесна за вас и бизнеса ви.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...