26 авг

Защо линк билдинга винаги ще има значение за SEO

линк билдинг

Феноменът Интернет предизвика революция в информационната ера, а след появата на „Гугъл” започна да се развива с огромна скорост. „Гугъл” е разширен и обновен в огромна степен през последните няколко години и след всяко ново обновление използването на линкове бива намалявано. Различни блогъри и онлайн форуми смятат този спад в броя на линковете за падението на SEO маркетинга. Но тези митове и вярвания не са изцяло верни. Истината е, че нуждата от изграждане на линкове и SEO маркетинг продължава да се променя и на днешния пазар изискванията за качествени линкове са се повишили. За да оцелеете онлайн, трябва да разбирате важността на изграждането на висококачествени линкове и да ги вградите в своя виртуален бизнес.

Когато сърфирате в Интернет често попадате на различни линкове или страници, които при кликане ви пренасочват към друг свързан с темата сайт. Това става, защото оригиналната страница, която сте посетили, е била вградена в линка към другата страница. Процесът на изграждане на връзки представлява точно това – осигуряване на хиперлинкове от други сайтове и тяхното свързване към вашия сайт. Това е „телепортираща” мрежа, която пренасочва потребителя от един уебсайт към друг. Ако някога сте се чудили по какъв начин търсещите машини функционират, то това става чрез хипервръзки. Те ще се свържат към връзки между всяка индивидуална страница на вашия уебсайт и между множество различни уебсайтове. Затова изграждането на линкове е изключителни важно за осигуряване на трафик към вашия уебсайт. По подобен начин търсачките категоризират уебсайтовете на базата на броя линкове, които сочат към тях.

Съществуват много техники за изграждане на линкове и докато всяка има своите предимства, оптимизаторите на търсещите машини единодушно се съгласяват, че изграждането на линкове е една от трудните задачи при създаването на уебсайт. Много уеб програмисти и SEO специалисти работят по изграждането на връзки между уебсайтовете и основната част от тяхната работа е посветена на това. Ако искате да излезете стъпка напред пред конкуренцията си и другите SEO, единственият начин да го постигнете е да овладеете изкуството на изграждането на линкове.

 

За какво търсещите машини използват линковете?

- За отбелязване на нови уеб страници
- Да класират уебсайт в резултатите от търсенето

link buildingКогато една търсеща машина намери линк, той се пренасочва към свързаната страница и извлича съдържанието й. Търсачката няма нужда да отвори всяка страница, за да извлече информацията от нея. Вместо това, тя използва мрежата от връзки между страниците и извлича ключови думи. Тези ключови думи се добавят към списъците на търсещите машини. По този начин те имат достатъчно информация да класифицират един уебсайт спрямо отнасящите се към него ключови думи. Съдържанието на сайтовете не се взима под внимание. Търсещите машини също оценяват броя на външните линкове, които водят до въпросния уебсайт и класирането на сайтовете от тези линкове. В общия случай, ако по-голямо количество качествени уебсайтове са свързани с вашия уебсайт, шансът да се класирате напред в резултатите от търсенето, е доста голям.

През 90-те години „Гугъл” започва да доминира на пазара на търсачките само чрез използването на линковете като класифициращ фактор. Те създават инструмента, наречен “pagerank”, за да измерват качеството на страница частично на базата на количеството на сочещите към нея линкове. Това се оказва оптимален начин за определяне на качеството на страницата и много скоро цялостният класифициращ алгоритъм започва да използва тази измервателна система за класифициране на уебсайтове.

защо линк билдинга винаги ще има значение за SEO

Изграждането на линкове има огромна роля в SEO

С прости думи, SEO е процесът, при който висококачествените уебсайтове да получават по-високо класиране в търсачките. Но само с висококачествено съдържание не можете да изпъкнете в масивния списък от резултати, която една търсачка дава, необходимо е да изградите връзки към страницата си. Ключовите думи са есенциална част от линковете и от тях зависи класирането на сайта в страницата с резултати от търсенето. Иползвайте ключови думи от водещо съдържание за сайта ви в линковете, водещи към уебсайта ви.

В по-ранни периоди, за класирането на уебсайтовете, SEO специалистите манипулират измерващата система на „Гугъл”, купувайки хиляди линкове и насочвайки ги към техните страници. Много уебсайтове се появяват с функцията да създават линкове и да снабдяват SEO специалистите с такива. Един такъв сайт е “link farm” (ферма за линкове), който снабдява потребителите си с хиляди линкове на много ниски цени. Но тези линкове не спомагат за по-доброто класиране на уебсайтовете в търсачките, а само за покачването на трафика на уебсайта.

В компанията „Гугъл”, също така, активно се извършват опити за откриването на уебсайтовете, които манипулират резултатите от търсенето. За тази цел компанията извършва редовни обновления с цел мониторинг и изхвърляне на страниците, които не са уместни за класиране. По този начин компанията разбива множество неетични практики, използвайки обновления като Penguin и Panda. Това се оказва сериозен удар за компаниите, извършващи некоректна и неетична дейност, свързана с изграждането на линкове. Тези мерки, освен всичко друго създават и хаос сред SEO специалистите, защото много линкове сочещи, към директории със статии, са също засегнати. В днешно време Интернет е наводнен с линкове. Някои могат да бъдат зловредни или неутрални, но съществуват и много линкове, които определят качеството на един уебсайт. Въпреки това, „Гугъл” експериментира със създаването на класифициращи методи, които не включват линковете като критерий, но качеството на резултатите от търсенията в крайна сметка не се подобрява с тези опити. До днешна дата „Гугъл” не са се справили с намирането на алтернативен метод за класифициране на страниците, който да не включва линковете като основа. Компанията „Гугъл” все още пази класифициращия си алгоритъм в тайна, но доколкото е известно, линковете още са съставна част от него. Ако сте запознати с техниките и особеностите на изграждането на зловредните линкове, които е добре да се избягват, и същевременно се съобразявате с препоръките на „Гугъл” по темата, определено бихте могли да класирате сайта си на по-предна позиция в страницата с резултати.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...