21 яну

Защо малкият бизнес има нужда от контент маркетинг?

content-marketing-box-ss-1920-800x450

 

В днешната медийна среда, сред толкова много комуникационни канали, с реклами на всеки ъгъл в градската среда и на всеки клик в интернет, е трудно за малките компании. Те трябва да се преборят с множество препятствия, за да достигнат до потребителя и с това нещата тепърва започват, защото същият този потребител трябва да се заинтересува достатъчно, че да обърне внимание на предлаганото от тази компания. При това без присъщата за немалко реклами досада. От едната страна стои изобилието на маркетингови стратегии, но от другата е потребителят, който може да контролира какво да достигне до него. Спорно е дали този контрол е цялостен. По-скоро е частичен, доколкото потребителите избират коя телевизия да гледат или кое радио да слушат, блокират рекламите в сайтовете, които посещават и филтрират предоставяното им съдържание в социалните мрежи. Хората усещат пренасищане и поради това избягват или ограничават, колкото е възможно рекламите, които ги заобикалят. 

За да избегнете практиката да избягват Вас и по-точно Вашата реклама или просто да Ви игнорират, трябва да преосмислите маркетинговата си стратегия като насочите посланията си към конкретна публика, имайки предвид какво тя иска да види и чуе. 

Когато малкият бизнес комуникира със своите клиенти, предоставяйки им информация за своите оферти, изгодни предложения и намаления, клиентите ще обърнат внимание, ще се заинтригуват. Посланието и брандът от рекламата вече не са пречка, а напротив – ценен преносител на информация. 

Тази тактика си има наименование и то е контент маркетинг или маркетинг на съдържанието. Той обхваща всички маркетингови стратегии, които се състоят в създаване и разпространение на съдържание, което има за цел да привлече и ангажира определен кръг от актуални и потенциални потребители с цел действие на потребителя, носещо печалба за компанията. Контент маркетинг е създаване и разпространение на информация, релевантна и полезна за хора, които са част от потребителите на малкия бизнес. С други думи, целта Ви е съдържанието да привлече потребителите да правят бизнес с Вашата компания. 

Независимо какво продавате, какъв е предметът на дейност на Вашата компания, Вие искате да се продадете – да продадете услугите или продуктите, които предлагате. Контент маркетингът може да Ви помогне да привлечете нови клиенти или да запазите старите, защото веднъж станал клиент не означава завинаги Ваш клиент. Вероятно имате доверието и добрата оценка от старите си клиенти, но при поява на по-добра и изгодна оферта, те може би ще се пренасочат към друга компания, така че не бива да гледате на тях като на сигурни. Старите клиенти също трябва да получават внимание и отношение с нови привлекателни предложения.

Ето и някои съвети за малкия бизнес от контент маркетинга:

1. Повишаване на присъствието на бранда на пазара
Постоянството е ключов фактор за успешната контент маркетинг стратегия. Това постоянство се изразява в публикуването на ново съдържание с редовна и регулярна честота в интернет. По този начин създавате множество възможности потребителите да се запознаят с Вашия бранд. Той ще стане познат за тях и следващият път, когато тези потребители имат нужда от услуги или продукти, които Вие предлагате, те ще се сетят за Вас.

2. Създайте си идентичност на доверен експерт
Нека вземем един пример. Ако в града има десет водопроводчика, но само един от тях дава полезна информация, която дава нови и практични знания на хората за поддържането на водопроводната мрежа, за проблемите в нея и възможностите за избягването им, поддържането на мрежата, новите тенденции и иновациите в областта на водопроводите, то този водопроводчик ще стане доверен експерт за хората. По този начин той демонстрира своя опит и знания, така че потенциалните бъдещи клиенти няма да подлагат на съмнение неговите умения и експертни познания. Малкият бизнес, който помага на клиентите безплатно посредством съветите, които дава, се сдобива с добро реноме и доверие.

3. Подтиквайте и насърчавайте клиентите си към действие
Когато клиентите трябва да похарчат пари или да отделят от своето време, е естествено те да го отлагат. Но когато клиентът получи ясни и точни отговори на своите въпроси, или чуе история, с която да се идентифицира, то тогава същият този клиент, които отлага разходите и загубата на време вече е мотивиран да го направи и да отдели необходимите време или пари, които преди това е бил склонен да спести. Създаването на съдържание, което превежда потребителя през пътя на клиента (осъзнаване, оценка, покупка) дава резултат, изразяващ се в повече продажби.

4. Споделеното съдържание води клиентите при Вас
Създаването на постоянна вълна от свежа информация по различни теми и от различни области отваря много пътища, по които да се стигне до Вашия сайт – чрез търсачки, социални мрежи, традиционни медии и други. Това неминуемо води до резултати и в увеличаване на клиентите, и на поръчките. Маркетинговите тактики, които вече са в обръщение като например pay-per-click рекламата, рекламните банери, ПР кампаниите, социалните мрежи и SEO не работят добре без качествено съдържание, което да промотират.
За да имат добри резултати те трябва да казват нещо, да се отличават с нещо. Публикуването на ново, релевантно съдържание дава на хората причина да кликнат точно там. Уникалното, но и актуалното ще заинтригува по-широк кръг от хора и ще ги подтикне към повторно посещение на сайта. Това повишава рейтинга и в търсачките, което от своя страна ще помогне на потенциалните клиенти да открият Вашия малък бизнес сред множеството други компании от областта.

5. Обновявайте сайта си редовно
Повечето потребители днес разчитат изключително много на интернет и информацията, която получават там. Базирайки се на нея те взимат решения. Вашият сайт е първият Ви контакт с клиентите, това е Вашата първа среща и от нея клиентите градят своята представа и мнение. Лошото първо впечатление се променя трудно. Старият и необновяван от дълго време сайт не е толкова впечатляващ и не предизвиква интерес, за разлика от такъв с редовно обновяване и регулярно добавяне на съдържание. Потребителите, които се колебаят и не са взели решение, а същевременно търсят възможни решения, може да преглеждат сайтове и страници в социалните мрежи на избрани от тях компании повече от веднъж. Когато те посетят отново Вашия сайт и видят нещо ново в него или пък нещо, което е точно по техния проблем, това ще помогне за добрия Ви имидж и потребителят ще остане с впечатлението, че Вашият бранд подхожда с висок професионализъм към дейността си.

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...