22 фев

Защо не продавам?

why-haveing-bad-sales-bg

Вероятно много хора занимаващи се с бизнес си задават този въпрос. Една част от тях са т.нар. стара генерация, които все още живеят с мисълта „Мен ме знаят. Аз съм от 20 години на пазара.”. Да, но пазарът порасна за тези 20 години и вече не е онова хлапе, което можем да манипулираме толкова лесно. Играчите се увеличиха, а с тях и правилата на играта.

Не можеш да бъдеш аналогов играч в дигитален свят!

От няколко години потребителите използват активно интернет като източник на информация и тази тенденция се увеличава постоянно, което принуди бизнеса да премине към онлайн представяне. Уеб студиата бяха в апогея си и днес почти всеки бизнес има уеб сайт.

До тук всичко е прекрасно, но за огромна част от тези бизнеси нещата не само, че не се подобриха, а дори се влошиха. Изключвайки страничните фактори като икономическа криза, малък и беден пазар и т.н., ще се спра на въпроса „Защо не продавам?” и какво трябва да се промени.

Потребителите имат нужди и трябва да купуват стоки и услуги, но ги купуват от Вашите конкуренти, а не от Вас.

————————————————————–

Къде е проблемът?

———————————–

Добра цена

Имате ли добра цена на продукта или услугата си? Под добра не визирам най-ниската цена, а добро съотношение между цена-качество-пазар. Ако нямате добра цена и не сте монополист, то най-вероятно това е основна причина за проблемите Ви.

Но да предположим, че това условие е изпълнено, цената Ви е отлична и да преминем нататък.

 

Атрактивно и качествено представяне

Обичам да сравнявам онлайн представянето с видеотеките от преди години, които всички познаваме. Вие бяхте клиент и имахте нужда от продукт (в случая филм). Цената на всички видеокасети беше идентична, което превръщаше видеотеката в ценово регулиран пазар.

Как избирахте филм, ако не търсите нещо точно определено, било то по препоръка или реклама?

Предполагам всички сме имали много моменти, в които избираме по обложката на филма. Без трейлъри, препоръки, коментари и рецензии. Само Вие и обложките. Харесвате филм по обложката, прочитате малко информация на гърба, преглеждате още няколко обложки и избирате кой филм да вземете. Филмите с непривлекателни обложки дори не грабваха вниманието Ви.

Същият принцип на избор съществува и днес в интернет. Търсите нещо в Google, отваряте първите 5-6 резултата, директно затваряте грозните и неподредени такива и се спирате на няколкото атрактивни и привлекателни уеб сайта.

При такъв първичен избор от страна на потенциалните Ви клиенти, къде се намира Вашият уеб сайт – при грозните или атрактивните?

Разбира се не всичко опира до дизайн. Хубавият дизайн Ви гарантира грабване на вниманието за 10-ина секунди. За да задържите клиента е важно да имате добре структуриран и интуитивен уеб сайт, с лесна навигация, конкретни предложения, кратка и точна информация. Когато потребителите работят със сайта Ви не трябва да срещат сериозни затруднения или да се мъчат да открият това, което търсят.

Не забравяйте, че сте посещавали сайта си стотици пъти и работите лесно с него, но потенциалните Ви клиенти влизат за първи път. За да проверите дали сайтът Ви е слабото звено по веригата, поискайте консултация от реномирано уеб студио с богат опит. Специалистите в уеб дизайна знаят какво да гледат и как да подобрят ползваемостта на Вашия сайт.

Видимост

Имате добра цена на продуктите или услугите си, както и професионален интуитивен уеб сайт. Но за какво са Ви, ако няма кой да ги види? Къде се намира Вашият уеб сайт при търсене в Google?

Вашият уеб сайт трябва да бъде на челни позиции в Google, за да бъде видян, посетен и да реализирате продажби чрез него. Малко по-горе споменах, че потребителите търсят в Google, отварят първите 5-6 резултата и в редки случаи стигат до 2-ра или 3-та страница от резултатите, ако не са открили това, което търсят на първа. Ако Вашият уеб сайт не е позициониран на челните места, то той не върши работа.

Заложете в плана си за развитие SEO оптимизация или реклама в Google Adwords, а най-добре и двата маркетинг метода.

Обслужване

Наред с добрата цена и качествения уеб сайт, предполагаме, че Вашият сайт се оптимизира и е на челни позиции в Google. Получавате запитвания и обаждания, но отново резултатите са слаби.

Сложете ред в собствената си къща.

Непрофесионалното отношение към клиента води до липса на желание за покупка от Вас. Проверете как Вашите служители отговарят на обажданията, как се държат с Вашите клиенти, колко бързо реагират с изготвянето на оферти. Вижте до колко качествена и навременна е обратната комуникация с клиента. Бъдете по-добри от Вашите конкуренти – проучете ги, вижте слабите им места при обслужването на клиенти.

Бъдете професионалисти и спечелете доверието на клиента.

И не забравяйте, че е много по-лесно, приятно и изгодно да работите с постоянни клиенти, отколкото непрекъснато да търсите нови. Помислете или се консултирайте относно това, как да карате клиентите си да Ви търсят отново и отново.

Ако всичко по-горе е изпълнено, то Вие ще бъдете на първа линия при избора от страна на потенциалните клиенти.

Очакваме Вашите коментари от личен опит. Какво подобри или влоши продажбите Ви?

За автора

Miroslav Ivanov Мирослав Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията с профилирана насоченост към копирайтинг, социални медии, CRO и анализ.

Плод на неговия труд са много ефективни маркетингови стратегии, които Delow прилага за своите клиенти.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...