9 авг

Защо няма бранд, който да е толкова голям, че да няма нужда от SEO

защо няма бранд, който да няма нужда от SEO

Случвало ли се е да създавате репутация на нова и неизвестна марка, да почвате от нулата? Ако да, значи знаете, че това не е лесен подвиг. Трябва да изградите авторитет, да създадете находчиво съдържание и да използвате най-добрите SEO практики.

Всичко това отнема време. Обикновено много време.

От другата страна в този спектър не сте сами, тук са и големите марки. Запитвали ли сте се до колко тези огромни и влиятелни брандове се нуждаят от SEO? Нека да видим как реално стоят нещата.

SEO не е просто за привличане на нови посетители, които знаят малко за вашата марка. Много от това, от което се състои SEO, е “поддръжката” на органичното ви онлайн присъствие и изживяването, което предоставяте на потребителите на сайта си.
Да помислим за момент за една от най-големите марки в света, Coca-Cola.
Според Forbes Coca-Cola инвестирала 3,9 млрд.долара в рекламата и маркетинга си през 2015 г. Тази сума представлява около 6% от целия бюджет по това направление за 2016 г. на всички. Значи за какво е нужно SEO?

Какви са предимствата на марката?

доверие към бранда

Ако се вгледаме в горния пример, може да останем с впечатление, че SEO няма значение за големите марки, защото големите марки имат преимуществени суми за налагане и поддържане на рейтинг на техните продукти. Ако не поддържате мероприятията, които ще ви държат в обзора на потребителите, ще изгубите т.нар. органична видимост.
Действително на големите марки им е по-лесно да бъдат в епицентъра, заради извоюванато доверие и вдигнатите бариери. Те и техните продукти и услуги са обект на много линкове и цитати в мрежата. Онова, което вече е „изконсумирано“ от потребителя е оставило добър спомен, но хората могат пак да почнат да си пият сода.

Реклама и SEO

Животът на големите брандове е в рекламата. Какво искаме от човека, обект на рекламата? Да купува нашите продукти, разбира се. А как да стигне до правилната информация и изводи? През точните рекламни канали. Нали не искате вашите потребители да кацнат на 404 страници с грешки? Разбира се, че не.
Задължението за SEO е точно това – да сте сигурни, че хората няма да кацнат на 404 страници с грешки, поради промени в структурата на URL адресите без пренасочвания или пренасочващи връзки, включително нарушени пътища на страниците. Примерите в практиката са много. Нали не сме забравили, че не сме сами на този пазар и не само ние лансираме елетронното си портфолио. Конкуренцията също не спи и техните SEO администратори също работят.

 

Ценната помощ

Нека да разгледаме и начина, по който марките се ангажират с цифровите потребители.
Независимо дали уеб потребителите са пристигнали и прекосяват сайта, за да се регистрират в лотарии, да проучат възможностите за кариера или да посетят връзка, намерена на друг сайт, бавно зареждащият сайт е бърз начин да изгубят страхотното преживяване.
Времето за зареждане на страницата се превърна в мания за SEO индустрията. Това е в улеснение на собствениците на мобилни устройства, които имат връзка с мрежата. Вашият SEO екип или партньор от агенция, която върши това по ваше поръчение, полага непрекъснато усилие в търсене на съвършенството на тази двустранна връзка.
Освен това, помислете колко би се затруднил посетителят на вашия сайт, ако трябва да губи време и се лута из менюта, подменюта и текстове. Неговото прекрасно изживяване може да бъде нарушено, а даже и преждевременно да приключи, ако се замотае и не намери бързо онова, което го интересува. За това също се грижи вашият специалист по SEO – да изпипа безупречно навигацията по вашия уебсайт.

SEO ще ви гарантира как точно ще се случи за посетителя това пътешествие от интригуващия го текст, който стои като „котва“ и по-нататък чисто архитектурно ще се прояви, за да води потребителя успешно по неговия път.
Същото важи и за вътрешните връзки в самия сайт. Те трябва да бъдат адекватни и в това усилие са включва пак SEO специалистът. Той знае и следва най-добрите практики, които е нужно да се следват.

защо SEO е важно за всеки един бранд

Управление на марката през търсачките

Нека помислим малко и за присъствието на вашата марка в търсачките. Оттам много често се тръгва. Повечето SEO са съсредоточени върху подобряването на термина на ключовите думи без марката. За големите марки винаги има много препратки и резултати.
Какво се случва при търсене с ключова дума на голяма марка? Отварят се различни раздели на собствения сайт, вътрешни страници и връзки към други собствености на търсения домейн. SEO ще подобри тези елементи, така че те да излизат и изпъкнат само с оглед на тяхната тежест за пред публиката, разгледано от вашата гледна точка и интерес.
Добрата SEO практика ще позволи пред нея да излязат на преден план важни и практични неща – например цени на акциите, ако за вас това е нужно в момента, информация за връзка с клиентите към социалните мрежи, нещо любопитно от фирмената история…Въобще успешната намеса на SEO специалистите подобряват изживяването за клиентите и то като резултат от търсенето.

Има доста нюанси, свързани с лансирането на марката. Мета описанията са част от тази специфика освен ключовите думи. Същото важи и за заглавието. То трябва да съдържа съответните конструктивни елементи в съдържанието, които по естествен начин биха привлекли кликванията.

SEO оптимизацията не е просто насочване на нови посещения и изграждане на марка. То е и поддържане на марка и осигуряване на условия за прекрасно изживяване на всеки, който е пожелал да се срещне с вашата марка и нейните продукти. Това е от още по-голямо значение за нововъзникващите компании, но не слиза от дневен ред и за утвърдените марки. Цялостното онлайн присъствие на вашата марка ще бъде приоритетна грижа на вашия SEO специалист.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...