13 ное

Защо SEO е толкова дълъг процес?

Колко време отнема SEO

Да предположим, че сте направили необходимите проучвания, наели сте опитни експерти с необходимата квалификация, инвестирали сте и сте взели правилните мерки – след всичко това, очаквате да пожънете първите успехи и позитиви от по-високите нива на трафик. Но след като мине първия месец, забелязвате, че нищо не изглежда сякаш се е променило. Да не забравяме обаче, че SEO не работи като традиционния маркетинг. Последния дава резултати в рамките на следващият месец. В крайна сметка, той работи така, че или усилията ви ще срещнат успех, или виждайки че нищо не се случва, ще можете да проучите какво не резонира с аудиторията ви, в следствие на което да калибрирате действията си, докато не получите желания резултат. Не така стоят нещата обаче при SEO.

SЕО отнема време. Първо, SEO експертите проучват пазара и индустрията. След това извършват анализ. Неделима част е създаването на качествено съдържание, а това също отнема време. За да може сайтът ви да бъде признат от Гугъл и да му бъде придаден авторитетът, който заслужава, също е необходимо известно време. Бавен е и процесът, в който Гугъл отчита всички направени промени. Дори на потребителите на сайта ви им е необходим известен период, за да забележат промените, които сте направили. Нека разгледаме причините, поради които SЕО отнема време и защо толкова много компании все още имат нереалистични очаквания относно процеса. Да зададете въпросът „Колко дълго време отнема SЕО” е незавършен въпрос, който няма да ви даде задоволителен отговор. Очевидно, това което хората искат да знаят е колко време отнема оптимизацията да произведе „резултати“.

За една SЕО агенция „резултат” е повишен трафик и по-висока възвращаемост. Бихте казали, че това е нещо, към което всяка компания очевидно би имала интерес. И като цяло, с оглед на голямата картинка, да, тяхната главна цел е една компания да расте и да вижда повече приходи. Но когато става въпрос за оптимизация за търсачки, тяхната представа за резултат изглежда, че се върти около „да се класираме на 1 позиция за любимата ни ключова дума” В днешно време тази концепция не работи. Нещата се промениха от тогава. Ако идеята ви за резултат е нищо повече от класиране на първа позиция за малка група от общи ключови думи, най-вероятно няма да достигнете желаната аудитория, дори и да достигате топ позиции с тези думи. Всички тези тактики които изглеждаха по-лесни и по-бързи за реализация бяха прекалено механични и прекалено неестествени.

 

След колко време ще започнете да виждате резултати?

Приблизително след около 12 месеца. Такъв период, разбира се, не е нещо което клиентът би искал да чуе, или нещо което фирмите искат да кажат на клиентите си. Понякога е възможно да видите промени и по-рано, но това зависи от много фактори. Някои от тях включват: възрастта на вашият домейн и уебсайт; до колко съдържанието на сайта ви е свързано с въпросните ключови думи; настоящият дизайн на уебсайта; колко време прекарва потребителя на вашия сайт; възприятието за качество на съдържанието ви; конкурентната ниша на сайта ви; социалната ви активност – свързан ли е сайтът с профили в социалните мрежи и има ли постоянна стратегия за маркетинг в социалните мрежи; колко бързо въвеждате необходимите нововъведения и много други.
Всяка една от тези променливи може да повлияе периодът от време, който трябва да измине, преди да пожънете резултати от вашата оптимизация. Най-общо казано, времевата линия ще включва време за проучване и изследване с детайлна оценка на сайта, и оттам предприемане на техническата част от SЕО. Ще минат от два до три месеца, преди новото съдържание да приеме основна роля във вашата кампания.

Но дори тази абстрактна времева линия ще зависи от редица променливи, така че нека разгледаме в детайл някои от елементите, които биха имали влияние върху вашите резултати и скоросттта на тяхната реализация. Те включват:
качество, конкуренция, линкбилдинг, скорост на имплементиране на нововъведения и бюджет.

резултати от SEO

Конкуренция

Конкуренцията ви най-вероятно също се занимава активно със SЕО. Колко време и усилия влагате за оптимизирането на сайта си? Осъзнавате ли, че конкуренцията ви влага поне толкова ресурс, а може би и повече? Съществуваше период, когато SЕО работеше, само защото големите компании не разбираха важността му. Това даде възможност на множество малки компании да се развият скорострелно. В днешно време оптимизирането е популярна тема, така че подобен пропуск е невъзможен. Конкуренцията е жестока. Възможно е да проведете перфектно SЕО кампанията си, и въпреки това да не регистрирате резултати, само защото вашата конкуренция прави абсолютно същото.

 

Качество

Доброто ниво на качество отнема време за създаване, публикуване и популяризиране. И отнема време, за да бъде отчетено от Гугъл. Търсачката ще оцени броя на хората, които взаимодействат със съдържанието и как правят това. Ще има значение и броя на линковете, особено тези, натрупани във времето. Не по-малко важно е и да имате качествени линкове – такива от подходящи сайтове с добър авторитет. Съдържанието ви трябва да ви създава имидж на институция в областта или темата, с която се занимавате.

 

Линк билдинг

Линк билдингът, изграждането на хипервръзки към вашия сайт, трябва да бъде един постоянен процес, за да не бъдете санкционирани от Google. Колкото по-естествени линкове, от по-авторитетни сайтове, толкова по-добре. Трудно е да се каже какъв трябва да е броя на линковете. Но ако сайтът ви не е имал много входящи линкове до този момент, и изведнъж получи стотици линкове към себе си, определено търсачките ще усетят, че това не е естествен процес. За това и линк билдингът отнема време, за да бъде качествен.

 

колко време отнема оптимизацията за търсачки

Посетителите на вашия сайт са по-важни от търсачките

Каквито и промени да правите по сайта си или извън него, като част от оптимизацията, поставяйте на първо място потребителите на сайта си и тяхното удобство. Съвременната оптимизация залага именно на това – а това е и фактор за класирането ви в търсачките. Когато пишете съдържание, или създавате линкове – помислете първо как би било най-удобно за посетителите. Това ще ви даде нужните резултати.

 

Въвеждане на промени навреме и често

Вашият SЕО специалист препоръча само дребни поправки в мета-данните, или сайтът ви претърпя основен ремонт на цялата си структура? И в двата случая по-важният въпрос е – колко време ви отне да въведете тези промени. Скоростта и навременността на промените е ключова за успеха. Имайте предвид, че отнема време, преди търсачките да регистрират вашите нововъведения.

 

Но SEO не е само кода и структурата на вашия сайт, нито само изграждане на качествен линкбилдинг и поддържане на социална активност. SEO обхваща много дейности във всички тези области и е необходимо време, преди Google да отчете всички тези резултати.

 

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...