20 сеп

Използвайте стратегии вместо тактики в социалните медии – първа част

socialki2

Ето, че дойде време да прибавим нещо ново към социалните медии, което да изпробвате още днес. Става дума за нова мрежа и вероятно първият въпрос, който си задавате веднага е „Да се присъединя ли или не?”.

Скоростното развитие на социалните медийни платформи понякога далеч надминава възможностите на бизнеса да проучи как да го използва. Преди да използвате нова медия, първо трябва да създадете стратегия за нея. Това обаче често е проблем да много маркетинг експерти.

 В бизнес организациите често се дискутират дребни подробности и тактики вместо цялостни стратегии: “Кой ще публикува това във Facebook?” или “Това има ли го в Twitter?”. Този подход е безполезен поради една проста причина: без ясна, разбираема стратегия, тактиките Ви никога няма да постигнат желаната от Вас цел.

 Много хора се вълнуват от начина, по който социалните медии спомагат за промяната на общуване с клиентите, колеги и специалисти в нашата сфера. Въпреки това остава един основен проблем. Непрестанно променяме посоката на разговора от стратегическа : „Какво искаме да постигнем чрез употребата на социалните медии, каква е целта на нашата организация?” до тактическа: “Мисля, че трябва да си направим профил в Pinterest.”

Социалните медии днес

Без ясна визия за целта, която искате да постигнете посредством социалните медии, независимо дали искате да повишите интереса към бранда или да ангажирате повече клиентите, никога няма да успеете. Защо?  

 Ако искате да постигнете успех в социалните платформи, обърнете внимание на:

-       Цели и повече цели

Преди да стартирате трябва да сте наясно какви са целите Ви в социалните мрежи. Да се надяваме, че тези цели са свързани с резултати в бизнеса.

Без цели начинанието в социалните медии ще остане неуспешно, защото нямате ясна визия за това какво искате да постигнете. Тактиките Ви ще изглеждат хаотични и ще пропуснете възможности за комуникация с аудиторията – обмяна на мисли, идеи и истории.

Без цели просто „поствате” или „туитвате” безцелно. Резултатът ще е не особено успешно бизнес начинание.

-       След целите….следват стратегиите

Какво е стратегията и как Ви помага да постигнете целта си? Според Уикипедия стратегия е „план на действие за постигане на специфична цел. Стратегията е насочена към постигането на предимство срещу конкуренцията или умелото възползване от нови възможности.”

Когато планирате Вашата стратегия трябва да сте съсредоточени. Във всеки случай ако нещо в плановете Ви не е свързано с информираност или ангажираност, то те са завършили неуспешно.

-        Къде е Вашата аудитория?

След като вече сте обмислили целите си трябва да определите къде се намира Вашата таргет група. В Twitter? Facebook? Pinterest? Ако е така какъв е броят на тази аудитория? Струва ли си усилията да се свържете с тази публика? Нови социални медии изникват непрестанно, но няма значение ако Вашата аудитория не ги използва.

Анализирането на таргет групата е важна част от социалната стратегия, но е често пренебрегвана, тъй като е по-лесно да се присъедините към дадената социална мрежа и да му мислите от там. Помислете какъв ще бъде максималният ефект върху Вашия бизнес и най-важното, количеството ресурси, с които разполагате, за да осъществите контакт с аудиторията.

Oчаквайте продължение …

За автора

Веселин Иванов Веселин Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията и управление на платени реклами PPC. Най-важното за него е ROI или възвръщаемостта на инвестициите в една рекламна кампания.

Плод на неговият труд са много ефективни маркетингови стратегии, които водят до ръст в продажбите от 30% до 600% за първите 6 месеца на кампанията.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...