1 фев

Какви ще са тенденциите в контент маркетинга през 2017 г

тенденции-в-контент-маркетинга

Съдържанието в социалните медии е отличен инструмент за представяне на бизнеса. Самата атмосфера на този тип комуникация е разчупена и предизвиква по-голяма степен на доверие, заради непосредственото общуване. Класическите реклами в традиционните медии поради натрупана умора са изградили своеобразна съпротива или резервираност при възприятието им.

Поради тази причина пренасочването на рекламното послание като разфокусирано от прякото потребителско потребление към маркетингово съдържание е тенденцията, която е взела връх.

 

Какви са новите акценти, валидни за 2017 година?

 

Хегемон си остава видеото.

То избухна като инструмент през 2016 година, но сега ще трябва да даде най-сериозните плодове. В маркетинга на бизнеса образната тенденция има значение, защото разкрива импулса за съпреживяване на човешки истории. Това е по-емоционално и въздействащо.

Социалните мрежи дадоха ново дихание на видеоклиповете и това не може да не бъде отчетено. Повечето от тях го монтират като един от най-важните си сегменти. Новините в тях задължително минават през видеопослания – репортажи, монтажни сглобки, онлайн предавания. И без тях би се загубила тръпката на автентичност и рефлексивност. В тоя посока работят още Snapchat и Instagram.

Изследванията на публиките са показали, че при мотивацията за покупка изобразителният елемент има първенстващо значение. Тези, които са гледали видеоклипове, са 1.81 пъти по-мотивирани да купуват, от тези, които не се вълнуват от видеоматериали.

Очаква се през 2017 година все повече фирми и техните имидж лаборатории все повече да експериментират с видеото. То ще бъде не просто привлекателно, а задължително предизвикателно и за размисъл. Реализациите се правят от наистина вътрешно ангажирани хора.

видео контент маркетинг

 

Други форми на визуално съдържание

Видето може да е фаворит, но и останалите конструкции, в които визуалното съдържание има място, не слизат от сцена. В тях ще се разгръща повече интерактивност. Искате снимка – ще бъде тази, която ви предизвиква, искате презентация – ще бъде тази, която ви изненадва, искате история в картинки – тя няма да е свенливо поднесена или сладникава. Бизнесът знае, че публиката желае да бъде разтърсена. Това създава предимства за онези, които успеят да го направят.
Днес публиката не се задоволява само с текстови послания, колкото и умни да са те. В търсачките с предимство се индексират материали с визуално съдържание и оптимизирането на сайтовете трябва да е в тази насока.
Блоговете също подлежат на ъпгрейд. Постовете в тях имат образно съдържание, което е допълнение към общата идея. Макар че в същината си те могат да са даже и контрапункт на написаното или да имат „подводно“ течение, многогласие. Когато споделяте нещо важно или искате то да хване по-стабилно пространство, непременно сложете видео линкове, ако нямате оригинално видео съдържание. Иначе по-трудно ще ви запомнят, ако въобще ви забележат.

 

Интерактивното съдържание

То ще нараства през настоящата година. Хората желаят да са по-ангажирани, сякаш духът е излязъл от бутилката и това не може да бъде спряно. Именно интерактивното съдържание дава по дефиниция повече „диалогичност“ без досада.
То се използва доста по-малко, защото или не е оценено достатъчно като подход, или не се владее инструментариума му. То се харесва на потребителите на различни нива, защото те се възприемат като активни участници в нещо, виждат, че техният избор има значение. Това ги прави важни – с това се обяснява психологическата обосновка.

Не е нужно то да се преексплоатира, за да е въздействащо – би било крайност. Трябва да се възприеме като необходим елемент, подхранващ креативността. Дозираното му присъствие дава неповторим облик и прагматичност.

 

Евъргрийни

Има изпробвани инструменти, от чието практично използване не можем да се лишим. Те внасят стойност в комуникацията с аудиторията и в някои случаи са в състояние да генерират трайни разултати, стига да не са трафаретни при използването им.

В огромния поток, който залива нонстоп публиката в интернет пространството, да оцелееш за дълго, дори и да си забелязан е трудно. Затова класиката е преминала проверката на времето, затова не трябва да се лишим от нейните възможности.

 

Вирусен маркетинг

Той е като грипа, който се предава от човек на човек и в един момент се превръща в „епидемия“. За тези, които искат да стигнат до максимум брой хора, това е истинска благодат. Този тип маркетинг също ще се разраства през 2017 г. Този инструментариум като подход е знак за влиятелност и може да бъде измерена. Маркетинговите кампании, опиращи се на тоя подход, имат шанс да надхвърлят обичайното.

 

Оптимизация на интернет платформите, така че да са адаптирани към всички мобилни устройства

оптимизация за мобилни устройства

Тъй като хората все повече се превръщат в придатък към мобилните си устройства, то и информационният поток основно ще тече през тях. Например гледането на видео през мобилни устройства – смартфони и таблети е нараснало с 844% между 2012 г. и 2015 г. А само за една година – 2014-2015 година е нараснало със 74%.

Това се отнася не само за видеоклиповете, а и за останалите видове съдържание. Мобилните устройства задоволяват глада на хората да консумират съдържание в движение, уж между другото.
Така че маркетолозите трябва да се убедят, че съдържанието на интернет формите са оптимизирани за разглеждане и ползване интерактивно от мобилните устройства. Ако това не е направено, то те ще ги пренебрегват. Трябва да им е удобно да гледат и четат и да се отваря в подходящи прозорци.

 

Маркетинг съдържанието ще е водещо в индустрията на дигиталната комуникация през 2017 г. Това няма как да се случи естествено, ако сте незабележими, свиващи се или пък прекалено индиферентни към актуалните тенденции. За да се откроите над общата маса, трябва да излезете от зоната на сивота или пък да надскочите поне с една глава останалите, за да ви видят.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...