29 яну

Какви ще са тенденциите в SEO през 2018г.?

Какви ще са тенденциите в SEO през 2018 г.

2018 година дойде. С идването ѝ имаме хубав повод да се замислим накъде ще ни отведе тя в тенденциите на SEO. Нека да откроим най-актуалното в тази насока.

 

Директни отговори от Google

Google ще предлага вече и директни отговори на конкретните ви заявки за търсене. Вместо да ви насочи към уебсайт с такава проблематика, ще ви даде точния фрагмент с отговор на въпроса по темата.

 

Видео съдържанието ще бъде още по-популярно

Видео съдържанието е фаворит сред потребителите. Изследване показва, че 43% от потребителите искат повече от това онлайн, и това се очаква да достигне до зашеметяващите 80% от целия онлайн трафик до началото на 2020-те . Точно там е нашето бъдеще. Ако все още не използвате YouTube и други видео хостинг платформи, не пропускайте да бъдете актуални през настоящата година.

 

По-добро потребителско изживяване

Както винаги, Google ще класира по-високо уебсайтовете, които предоставят на потребителите приятно и полезно потребителско изживяване. Обратно – уебсайтовете, които не успеят да го направят, ще получат спад в класирането. Използвайки Google Analytics, за да наблюдавате поведението на потребителите на сайта си, можете да получите представа какво им харесва. А високата степен на отпадане може да означава, че може да се наложи да промените нещо. Можете да подобрите UX на сайта си, като увеличите скоростта на зареждане, правейки го удобен за потребителя, без технически проблеми и, разбира се – създавайте най-доброто съдържание за посетителите.

 

По-голямо внимание при изграждането на връзки

Входящите връзки са сред най-мощните фактори за класиране и ще останат така през 2018 г. Може да се наложи обаче да бъдем много внимателни относно начина, по който ги получаваме. По-рано през май Google забеляза нарастване на спам връзките от гест блогинг и вероятно ще продължи да наблюдава внимателно всеки принос в бъдеще.
Разбира се, това не означава сбогуване с гест блогинга. Просто трябва да го задържите в границите на разрешеното и да не го оставяте да навреди на репутацията на марката ви.

 

Оптимизиране на изображението за ново визуално търсене

Повечето търсачки имат функция за търсене на изображения. Google Lens и Pinterest Lens са способни да дадат резултати, основаващи се само на снимка на произволно нещо във вашия район. Това са още две уникални “търсачки”, които ще се оптимизират в близко бъдеще.

 

Авторитетност на сайта

В отговор на скандалните “фалшиви новини”, които заливат мрежата, Google започва да обръща повече внимание на авторитета на уебсайта ви. За да получите по-авторитетен рейтинг е добре за вас да говорят известни медийни източници. Това ще се следи от търсачката и ще й позволи да направи по-висока класификация на вашето уеб съдържание.

 

Утвърждаване на позиция 0

Google е решена да превърне скоростта във фактор в предоставянето на потребителите на необходимата им информация. Ето защо се слагат нови допълнителни визуални елементи, илюстриращи бързи отговори, въртележки, “хората също търсят” … Те се показват над най-високите резултати, поради което тяхното пространство се нарича “позиция нула” – което фактически е нова водеща позиция. Ако сайтът Ви вече е на първата страница, той открива възможността да претендира за място на нулева позиция.

 

Гласово търсене

Гласовото търсене съставлява вече 20% от всички онлайн търсения . До 2020 г. този брой може да достигне 50%. Ние стоим на пропастта на нова ера в Интернет, което означава нови неща за бъдещите специалисти по SEO. Оптимизацията за гласово търсене може да наложи съществени промени. Вместо разединени думи и непълни фрази, потребителите са склонни да говорят, използвайки реални, правилни въпроси, с които ще трябва да работят алгоритмите за търсене. С други думи, ще трябва да започнете да оптимизирате уеб сайтове за този нов вид “гласови ключови думи” като “кой”, “какво”, “къде”, “кога”, “защо”, “как”.

 

Локално SEO

Локалното SEO предполага да включите уебсайта си в Google My Business и съответните бизнес директории, да го оптимизирате за мобилни устройства, да използвате ключови думи, специфични за местоположението, да направите SEO така, че сайтът ви да е полезен на местно ниво. Тогава ще може да започнете да се борите и за позиция „нула“.

 

Все повече мобилност

В момента всички, които пренебрегват мобилните варианти на своето присъствие в мрежата, изключително много губят. За в бъдеще пък това пренебрежение съвсем не би било възможно. Откриват ви се повече възможности. Предстои Гугъл да пусне своя индекс “mobile-first”. Това означава, че ако сте използвали твърде големи изображения или липсва меню за мобилни устройства, търсачката ще ви бутне на по-задно място.

 

Преместване в HTTPS

Учудващо много сайтове все още са HTTP, въпреки препоръките на Google, дори маркират HTTP сайтове като несигурни в Chrome. Това плаши потребителите, които зареждат HTTP сайтове. Ако сайтът Ви все още не е HTTPS, тогава класирането ви не е толкова високо, колкото би могло да бъде.

 

Спечелване на линкове

Вместо да се занимавате с купуване на линкове, отживяла стратегия, за която Google ще ви санкционира, по-добре е да помислите за естествено придобиване на линкове. Създайте наистина уникално съдържание и оставете другите да научат за него. Връзките към уебсайта ви със сигурност ще последват.

 

Каквото и да правите през 2018 г., е нужно да се почва от създаване на висококачествено съдържание. SEO ще стъпи върху него, за да оптимизира и умножи ефектите от него и да ви доведе до успех.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …