10 юни

Какво да очакваме от Facebook в следващите 10 години?

mark-zuckerberg

Как от най-разпространената социална мрежа по целия свят, Facebook, планират да запазят повече от 1 милиард души, които използват сайта всеки ден, както и да ангажират все повече потребители?

Какво да очакваме от Facebook през идното десетилетие?

Първото нещо е, че основателят на Facebook, Марк Зукърбърг,  ще стане на 40. Неговото творение несъмнено ще понесе много изменения, които нямат общо с настоящия си вид и усещане. Десетилетие технологичен прогрес ще доведе до големи промени и най-вероятно сайтът ще се превърне в мощна и активна сила в живота на хората.

Днес Facebook е едно по-пасивно средство, където потребителите ръчно пускат снимки, статуси и видеоклипове от YouTube. След това, те тихо наблюдават това, което другите на написали, от време на време коментират, но често просто превъртат надолу през съдържанието. Facebook е ретроспективна среда, място за споделяне на вече приключил опит и поставянето му на показ. Но на тази огромна социална мрежа тепърва й предстои да се развива. С какво ще ни изненада Facebook след 10 години?

Ботовете са Вашите нови приятели

Facebook позволява на компаниите да изградят автоматизирани “ботове” на своето мобилно приложение Facebook Messenger, така че потребителите да могат да си комуникират с тях, като да добият представа за времето или за някакви новини, да си купят нещо като цветя или бургери. Досега различни компании, включително фирмата за цветя 1-800-Flowers.com, веригата за бързо хранене Burger King, както и холандската авиокомпания KLM са подписали с Facebook.

Да си чатите с бот през Facebook Messenger е подобно на това да водите разговор с приятел, макар и да е само с един приятел, който иска и може да говори единствено по една тема и да си служи с ограничени на брой отговори на Вашите текстови запитвания. Например бота 1-800-Flowers дава възможности да се поръчат цветя или да обсъждате клиентската поддръжка. Ако натиснете “Поръчка на цветя”, ботът иска да знае адресът и датата за доставка и Ви позволява да преминете през няколко опции.

Ако бизнесът успее да избере начини и да направи това привлекателно и лесно, Facebook може да генерира много приходи от такива ботове. За момента обаче, е трудно да се каже защо ще искате да получите информация или да купувате неща по този начин, а не чрез приложение на смартфона или някой уеб сайт.

Пригответе се да видите много повече видео на живо

Споделянето и гледането на клипове вече са популярни дейности във Facebook и социалната мрежа вижда това развитие като възможност и необходимост да се включат много повече видеа на живо. Зукърбърг отбелязва, че за момента хората са склонни да гледат лайв видеа по-дълго, както и да ги коментират 10 пъти повече, отколкото да правят редовни клипове.

В надеждите да развие заснемането на видео на живо, правейки ги дори още по-важни за социалната мрежа, компанията пусна софтуерни инструменти, които позволяват на разработчиците да стриймват видео на живо към Facebook от всяко устройство – дори от безпилотни летателни апарати (дронове).

Алгоритмите на Facebook знаят какво има на Вашите снимки и видеа

Facebook работи по изграждането на софтуер, способен да разпознае почти всичко вътре на снимки и видеоклипове, качени в сайта. Хоакин Кандела – директор на приложното машинно изучаване на Facebook, демонстрира система, която Ви позволява да търсите снимки, които Ваши приятели са пуснали във Facebook с помощта на текст. Например можете да напишете просто “планини”, което моментално ще доведе до изнамиране на снимки от планинската екскурзия.

Кандела не посочва кога услугата ще стартира със сигурност, но е правдоподобно да се твърди,че може да се появи на пазара скоро, особено предвид факта, че опцията на Google снимки, предлагаща подобни екстри, дебютира миналата година.

Виртуалната реалност ще Ви позволи да се социализират във виртуалното пространство

Facebook има две слушалки виртуална реалност на пазара: Oculus Rift и Gear VR (разработени със Samsung). Технологията на слушалките е все още в начален етап, разполагаща само с ограничен набор от игри и филми, които да се изпитат. Зукърбърг иска виртуалната реалност да бъде нещо, което всеки да използва, за да се социализира, защото това изглежда като основен начин да накараш хората да се придържат посредством виртуалната реалност с течението на времето.

Facebook планира да свърже повторно Интернет

През последните години Facebook се занимава с поредица от проекти, насочени към привличане на повече хора онлайн. Компанията осигурява субсидиран Интернет достъп до определени услуги в десетки страни по целия свят и работи по захранван със слънчева енергия дрон, наречен Aquila (което означава “орел” на латински), с размаха на крилете на самолет, който да излъчва Интернет по селските райони, където клетъчната инфраструктура е твърде скъпа, за да бъде изградена.

Facebook също така представи два нови проекта, насочени към подобряване на Интернет. Един от тях представлява система, използваща високоскоростна безжична технология, която да окабели градските райони с достъп до Интернет, като алтернатива за полагане на нови оптични кабели. Другият проект е начин да се опаковат повече данни в безжични връзки, използвани за свързване на клетъчни кули обратно към техните оператори и интернет. Facebook възнамерява да раздаде проектите за тази нова технология безплатно, с надеждата, че телекомуникационните компании ще го приемат. Това спомага на желанието на компанията да получи повече хора онлайн по хуманитарни причини. Също така служи и като мотив за печалба чрез създаване на повече потенциални цели за реклами.

Има ли рискове за Facebook?

Освен широката използваемост, като се има предвид количеството информация, която Facebook разкрива, компанията ще трябва да се представи толкова безупречно за вбъдеще, колкото е възможно, защото ако схване компонента на поверителност погрешно и вбесява своите потребители, оцеляването на компанията може да стане под въпрос. Възможно е някои други стартови компании, може би базирани в Китай или САЩ, да се намесят и да завземат тази територия. А има много какво да се завземе, предвид факта, че населението по света би трябвало да се покачи до 8 милиарда души до 2024 г. Но ако Facebook пък се прави благополучно, компанията може лесно да привлече половината от това население.

Дали това е оптимистичен сценарий или кошмар от Big Brother? Има огромен брой начини, чрез които Facebook потенциално да прави живота ни по-добър и по-щастлив. И са също толкова много и начините, компанията да обърка нещо и да престане да функционира, както трябва. Ако основният двигател е да се използва технологията за инвазивни и натрапчиви пътеки към печалба, възможно е бъдещето на Facebook да бъде застрашено. Ако компанията реално и активно направи правилното нещо за човечеството, тя ще бъде много по-успешна в годините напред, отколкото е била през последното десетилетие.

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...