7 мар

Какво се крие зад сложните термини и дефиниции?

what-lies-behind

 

Search Engine Optimization (SEO)

nerd Процес имащ за цел да позиционира определен уеб сайт на челните позиции при търсене на определени ключови думи и фрази през търсещите машини (Google, Bing, Yahoo и т.н.).
   
bart-simpson Да приемем, че Вие се занимавате с продажба на ламиниран паркет. Когато някой потребител потърси в Google фразата „ламиниран паркет”, Вашият уеб сайт да бъде един от първите изведени резултата. В най-общи линии това е SEO.

 

Pay-Per-Click (PPC)

nerd Рекламен модел в Интернет, чрез който рекламодателят заплаща цена за всеки клик върху неговата реклама. Този модел се използва от търсещите машини, социалните мрежи и много индивидуални сайтове.
   
bart-simpson

Отново взимаме примера за продажбата на ламиниран паркет. Вие рекламирате чрез Pay-Per-Click платформата на Google (Google Adwords). Когато потребител търси фразата “ламиниран паркет”, Вашият уеб сайт ще се появи в рекламните площи на Google и ако потребителят кликне върху Вашата реклама, Вие ще заплатите определена цена за този клик.

 

Виж още за Google Adwords…

 

 

Conversion Rate (CR)

nerd С този показател се измерва каква част от посетителите на Вашия уеб сайт достигат до предварително определени места в него или извършват предварително дефинирани действия.
   
bart-simpson

Вашата цел е да продавате през уеб сайта си. Предварително залагаме цели като например:

tick Потребителите да натиснат бутон „Купи” в сайта и да направят поръчка
tick Потребителите да направят запитване през уеб сайта
tick Потребителите да достигнат до страница „Контакти”
tick Потребителите да се абонират за услуга
tick Други цели

Чрез специализирани за целта софтуери се следи поведението на всеки един потребител в сайта и се отчита броя на постигнатите цели. Така разбираме какъв процент от посетителите стават Ваши клиенти и ако резултатите не са задоволителни, установяваме къде е проблемът.

Показателят Conversion Rate се изчислява чрез формулата CR = Постигнатите цели / Общия брой посетители.

Пример: Ако за определения период имате 1000 посещения, от които 140 постигнати цели, то Вашият CR е 140 / 1000 = 0.14 (14%)

 

Conversion Rate Optimization (CRO)

nerd Подобряване на показателя Conversion Rate, описан по-горе
   
bart-simpson

За ниския Conversion Rate винаги има причина. Причините могат да варират от напълно неподходящ уеб сайт, до съвсем дребни детайли, невидими за непрофесионално око. Чрез подробен анализ, тези причини могат да бъдат открити и коригирани.

Това е CRO.

 

Return On Investment (ROI)

nerd В буквален превод “Възвръщаемост на инвестицията
   
bart-simpson

Да приемем, че Вашият бизнес е продажба на климатици. За 6 месечен период Вие реализирате печалба средно около 30 000 лв. и това е така през примерно последните 2 години.

Инвестирате 5000 лв. в SEO оптимизация и реклама в Google за следващото полугодие. След 6 месеца отчетите показват, че сте реализирали печалба от 55 000 лв., което е с 25 000 лв. повече от обикновено. Иначе казано, имате възвръщаемост на инвестицията.

А колко точно е тя, можете да пресметнете чрез формулата ROI = Печалбите от инвестицията – Цената на инвестицията / Цената на инвестицията. При горния пример имаме: ROI = 25 000 (печалба от инвестицията) – 5000 (цената на инвестицията) / 5000 (цената на инвестицията) = 4 (Вашата възвръщаемост е 4 пъти стойността на инвестицията).

 

Social Media Marketing (SMM)

nerd Маркетинг за социални медии. Процес имащ за цел да генерира трафик или видимост от страна на потребителите чрез социалните мрежи (Facebook, G+, Twitter, LinkedIn и т.н.)
   
bart-simpson

Ежедневната грижа за Вашето присъствие в социалните мрежи е важно за корпоративния имидж на компанията Ви. За тази задача се грижат специалисти в сферата, които имат за цел да поддържат Вашите фирмени страници в социалките, ежедневно да комуникират с Вашите последователи и да ги държат в течение с всички новости около бизнеса Ви.

Вие се грижите за Вашия бизнес, а те за Вашето представяне в социалните мрежи.

 

Copywriting

nerd Изключително важна част от SEO процеса, а именно създаване на текстово съдържание за целите на Вашия уеб сайт.
   
bart-simpson

За да бъде Вашият уеб сайт на челни позиции в Google и другите търсачки, едно от изискванията е да предоставяте качествена и релевантна информация на посетителите – периодично и постоянно.

Тази информация трябва да бъде уникална, а не копирана и вариантите са да я създавате Вие или да я възложите на специалисти.

 

Link Building

nerd Процес на създаване на връзки (линкове) към Вашия уеб сайт.
   
bart-simpson

При SEO оптимизацията Link Building-а е от основно значение за позиционирането на Вашия сайт.

Google извежда на челни места сайтовете, които смята за най-полезни за потребителите. Както казах по-горе едно от най-важните условия е голям обем от качествена информация и друг много важен параметър са линковете към Вашия сайт.

Принципът е прост – колкото повече сайтове посочват Вашия сайт, като добър източник на информация, толкова повече Вие се издигате в „очите” на Google.

Разбира се сайтовете, които Ви „посочват” трябва също да имат авторитет пред Google. Все пак Google няма да „повярва” на сайтове без авторитет, нали?

 

Usability

nerd В превод „Ползваемост”. До колко лесен за работа и интуитивен е Вашият уеб сайт.
   
bart-simpson

Вие имате уеб сайт, но поради една или друга причина потребителите не се задържат дълго в него. В повечето случаи причината е не добре структуриран уеб сайт от гледна точка на ползваемостта.

Проблемът може да бъде решен чрез провеждането на серия тестове за ползваемост и последващ редизайн на уеб сайта.

 

В общи линии това са най-често срещаните термини в сферата на онлайн маркетинга. Те могат да бъдат описани доста по-подробно, но целта на тази публикация е не да Ви отегчава, а да Ви даде основни познания в терминологията. Разбира се има още много термини, които ще разгледам в следващи публикации.

 

За автора

Miroslav Ivanov Мирослав Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията с профилирана насоченост към копирайтинг, социални медии, CRO и анализ.

Плод на неговия труд са много ефективни маркетингови стратегии, които Delow прилага за своите клиенти.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...