27 яну

Какво ще се случи с маркетинга в социалните медии през 2017 г.

тенденции в маркетинга в социалните медии

Медиите са комуникационен механизъм, свързан към технологиите. В това двуединство и се развиват. Стъпките в едната насока раждат необходимост от движение и в другата. Социалните медии са явление на 21 век, което не просто опосредства личното общуване, но вече доста устремно е яхнато и от бизнеса, открил невиждани възможности за проникване до умовете и сърцата.

Социалните мрежи преживяват голям бум. Гигантът Фейсбук само през 2016 г. е увеличил потребителите си със 197 милиона като общото количество надмина един милиард. Туитър има около 200 милиона потребители и там ръстът е чувствителен, с около 26%.

Какво ще се случи с Фейсбук?

Лидерът в социалните медии Фейсбук все повече измества традиционните медии от тяхната обичайна информационна среда. С новите инструменти всеки човек се превръща в транслатор на събития, които може да тиражира в своята среда, а тя пък съответно да препредава по веригата. На това залага и Марк Зукърбърг – през 2017 г. един от новите акценти е видео на живо, т.нар. стрийминг.

Досега видеоклиповете бяха концептуалният инструмент за илюстриране, отсега това става живото поточно предаване от мястото на събитието. Без сателитни чинии и скъпи предаватели, всеки може да се превърне в създател на новини и послания. В тази връзка се предвижда въвеждане на нов тип камера с повече визулни функции, лесен интерфейс и подходящи интерактивни инструменти.

Това е отглас от интереса на следващото поколение потребители сами да минат на първата линия на информацията от една страна и от друга – израз на конкурентната битка между гигантите.Именно FB се стреми да удовлетвори това им желание с нужния технологичен арсенал. Видеопосланията онлайн излизат на мода и социалната мрежа позволява всеки да се превърне в епицентър на живота.

маркетинг във фейсбук 2017

Сами разбирате, че е важна притегателността на самата платформа, интересът към нея от потребителите. Това веднага фоусира интереса на всички, които смятат, че могат да я използват като трибуна за въздействие. Фейсбук през 2017 г. предвижда колабориране и с големи телевизионни компании като някои от ексклузивните материали на електронните медии ще минат на транслация и във FB. Всеки творец или пропагандатор, ако е сигурен в собствените си сили, може да превърне тази социалната мрежа като личен онлайн портал за комуникация, включително и на живо. Хората могата да се свързват на живо чрез картина, звук и надписи вече и без телевизиите и те много добре почнаха да го осъзнават. От друга страна самият FB има нови начини за ретранслиране на телевизионни програми, което пък влиза в територията на кабелните и еферни оператори, разпространяващи сигнала.

Оказва се, че една гениална крачка, направена от Зукърбърг със създаването на наглед невинна социална мрежа за обичайно общуване, е на път да революционизира целия пазар на медийна комуникация. Самата идея, че можеш да имаш целия свят в телефона и таблета си е умопомрачително стряскаща за всички, които са свикнали да контролират живота на другите.

Фейсбук работи и по патент за създаване на собствена телевизия, но смятам, че не това ще е основната сила на тази мощна платформа.

Предимството на социалните мрежи е, че създадоха една качествено нова виртуална реалност, в която всички технологични панели са интегрирани в полза на потребителя и то безплатно. Всичко се е сляло – общуване, забавление, информиране, пропаганда, образоване, творчество… Цената за ползващия се измерва в стойността на хардуера, на интернет трафика и, разбира се, в стойността на умението да ползваш практически тази технология. Всичко останало е придадена стойност, която всеки получава и е въпрос на мъдрост и прозрение да осъзнаеш предимствата й.

Нещо повече – предложен е чрез системата Google Daydream вариант за създаване на индивидуална виртуална реалност, в която всички пакети, намерили място в смартфона, ще се визуализират на личния екран и това е невероятно преживяване. Там се ползва контролер, слушалки и вече си влязъл в собствената си виртуална вселена. Не ти трябва голям екран, скъп телевизор или мощна квадрофония, всичко е пред теб в цялата му пълнота на образи, звуци и усещания. Даже е интерактивно. А порталът Facebook 360 пък невероятно разширява хоризонта и подтиква към създаване и обнародване на собствено съдържание в нета. Когато тези истории се репродуцират във Facebook Live, Instagram, те ще заживеят своя независим живот.

Пикът на търсенията във Фейсбук е достигнат през месец юни 2016 г. – 2 000 000 на ден. Активността е нараснала с 33% само за девет месеца, отчете идеологът и собственик на FB Марк Зукърбърг. Предстои да се работи за дигитализиране на мъчни интелектуално концентрирани дейности като професионално ориентиране и това да е личен достъпен акт за всеки човек, а за младежите и техните родители е направо революционно. Оттам насетне ще последва и система за обучение….Възможностите са големи – ще се върви към инструменти за индивидуално диагностициране на заболявания според симптоматиката, въведена от потребителя; онлайн обучение за шофьор и пр.

Обмисля се идеята реакциите на публиката, потребителите при гледане на живо на нещо, да се използва като рекламен инструмент и маркетингова техника.

Какво ще се случи с Туитър?

Там има повече проблеми, може би заради това, че го няма гениалният визионер-собственик на конкурентната мрежа. Но все пак има някои области, в които Туитър ще се фокусира.

И Туитър разчита на стримийнга, предаване на живо от мястото на събитието (” #WhatsNext събитие”). Това позволява потребителите да ползват най-чистия вариант за информация и наслаждение.

Какво ще се случи с twitter

Twitter също работи по интегриране на мрежа и телевизия. Те пък залагат на прехвърляне на туитваното съдържание върху ТВ екрани. На тази основа компанията се е споразумяла с организатори на големи спортни мероприятия, с които заедно да транслират събитията, отчитайки аткрактивността на спортното зрелище за публиката.

Конкурентното на FB приложение за предаване на живо от физически лица на Туитър е Periscope. То ще се присъедини официално към социалната мрежа и ще отстоява територията си в борба с Facebook Live. Специалистите казват, че това интегриране ще създаде технически проблеми на платформата, но нас ни интересува насоката.

Безспорно FB е по-мощен, но гъвкавият Туитър пък желае да бъде в дома на всеки, когато има нещо важно, което той иска да види лично. Това също е платформа, отричаща традиционните медийни предавания на телевизионните компании.

Facebook и Туитър са притежатели на чудовищно голям набор от данни за потребителите си – вкусове, предпочитания, престой в онлайн пространството и т.н. Те биха могли да разкриват пред заинтересовани компании, които пък да ги ползват с рекламна цел. Това е въпрос на търговия, договорености и на етика. Но никой не е отменил нуждата от печалба. На гърба на социалните мрежи се развива, в ход е невероятно голяма мониторинг индустрия, която има нужда от тези данни и желае да оперира с тях. Само за Facebook по изчисления това са няколко милиарда долара рекламно съдържание.

 

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...