2 апр

Как да изградим своя бранд чрез SЕО

бранд чрез SЕО

Много от добрите маркетинг специалисти знаят, че текстовете не са просто поредица думи. Те имат силата да изградят един бранд и да го позиционират така, че да бъде лесно разпознваем от търсещите машини. Смисленото съдържание, което е ефективно и полезно за хората, съдържа в основата си внимателно подбрани думи и изрази. Такива думи, които не запълват просто пространството излишно, а изграждат полезен и ефективен текст.

Все още има хора, за които SЕО остава на заден план. Това е доста странно, тъй като дори Google казва, че е по-добре да се направи SЕО рано, отколкото късно.
Защо Гугъл би твърдял подобно нещо?

Ами защото SEO не е просто нещо, което да използвате за сайта си като топ приоритет. Това е базова основа, без която не може. При стартиране на сайт, SЕО не бива да се отлага за по-късно и да се пропуска.

Вероятно си задавате въпроса „Защо”?

Защото SЕО подобрява потребителското търсене – това обяснява и защо Гугъл държи много на дизайнa, скоростта при влизане в даден сайт, съдържанието и още десетки критерия…
Като бранд, предлагащ отличен потребителски опит, SЕО трябва да бъде ваш приоритет.
Така нареченото SЕО, влияе на различни аспекти от потребителското търсене.

Независимо в каква сфера е бизнесът ви, резултатите от опита на вашите потребители ще бъдат формирани от факта какво чувстват потребителите спрямо вас:

- Полезни сте;
- Желани сте;
- Лесно достъпни сте;
- Ценни сте;
- Лесно намираеми сте;
- Практични сте;

Репутацията на бранда ви е отражение на това какво потребителите ви мислят за вас.

За да подобрите мнението на хората спрямо вас, се фокусирайте върху различните мнения за бранда ви:

1. Съдържанието ви трябва да бъде полезно и сходно до клиентите ви;
2. Сайтът ви трябва да бъде лесен за навигиране;
3. Дизайът на сайта ви трябва да бъде близък до интересите на клиентите;
4. Трябва да се фокусирате върху съдържанието, което предлагате и информацията ви да бъде лесно откриваема;
5. Сайтът ви трябва да вдъхва доверие и сигурност;

Спрямо горепосочените отличителни белези на идеалния потребителски опит, би било добре да помислите внимателно над всичко изброено, когато искате да изградите бранда си.
Повечето от тези точки, като например полезността на съдържанието, лесното навигиране, откриваемата информация, както и вдъхването на доверие в потребителя, ви препращат директно към SЕО. Търсещите машини преценяват цялостното поведение на потребителя и спрямо него решават дали вашият сайт е най-добрият вариант, който могат да предложат.
Ако все още не сте оптимизирали вашият сайт спрямо търсещите машини, сега е най-доброто време да поправите тази грешка.

Ключови моменти:

• Клиентът попада на интересната информация;
• Клиентът задълбочава търсенето на конкретната информация;
• Клиентът показва, че вече е спечелен;
• Клиентът ясно заявява, че има желание за покупка;

Всички ние имаме много такива микро моменти в ежедневието си. Това са моменти на поява на някаква нужда. Тогава искаме да направим нещо и го правим доста бързо. А бързото действие се дължи на мобилните ни устройства, с които в движение можем да направим дадена покупка. Чрез телефон, всичко, което желаем може да бъде само на един клик разстояние.
Ако следвате горната логика, много от клиентите ви вероятно ви търсят дори в този момент, докато четете тази статия.
По статистиката, всеки един от двама е намерил бранд, който е познавал слабо или въобще не е и чрез телефона си именно е извършил покупка. Затова е добре да се превърнете в предпочитан бранд за потребителите си. А как става това? Това се случва, когато оптимизирате. Оптимизацията препраща клиентите ви при вас, а точно затова се грижи Гугъл.
Ако искате да изградите бранда си бързо, първо трябва да определите целевата си аудитория, след което да започнете с изграждането на маркетинг, насочен именно към тази аудитория.

За тази цел, има 4 стъпки, които е добре да следвате:

1. Привличане – Това е моментът, когато потенциалният клиент може да ви намери (обикновено се случва чрез привлекателно и качествено съдържание);
2. Задържане – При тази фаза, е добре клиентите ви да се абонират за вас, за да получават всички новини, промоции и т.н;
3. „Сближаване” – Това е процеса, когато отправяте предложение на потребителя и извършвате продажба;
4. Изграждане на лоялност в лицето на клиента или спечелен клиент – Процеса, след като вече сте направили продажба и сте постигнали крайните си цели;

Важни елементи, които неотменно вървят заедно със SЕО-то за изграждане на бранда ви, освен качествено и полезно съдържание, са и социалните мрежи.

Разбира се, SЕО помага за всички тези неща. Oптимизира се съдържанието, което представяте на потребителите си, водейки повече трафик към него и повече потенциални клиенти. Затова използвайте повече ключови думи. Това е първата стъпка, чрез която ще бъдете видими в търсачките на Интернет. Чрез ключовите думи, търсещите машини казват на потребителите, че вие има какво да им предложите. Работете и върху грабващите заглавия, тъй като 8 от 10 човека ще прочетат заглавието, а двама от 10-те ще прочетат останалото. Също така, чрез социалните медии и тяхното представяне, се подобрява ангажираността на клиентите ви с вас. Изберете правилните социални медии, от които клиентите ви са заинтересувани. Направете качествени профили на бранда си там и качвайте интересни публикации.

Накратко казано, трафикът, потенциалните клиенти и ангажираността стоят в основата на вашият добре изграден бранд.

По-малките детайли, но не по-малки по важност, като например дизайнът, потребителският опит и историята на самия бранд, защото всеки добър бранд има своя страхотна история, са също свързани със SЕО.
Използвайки SЕО, вие ще се свържете с потенциалната ви аудитория чрез предпочитан от тях начин. По този начин клиентите ви няма да ви свързват само с лого или търговска марка, защото SЕО ще придаде ценност на бранда ви.

Използвайки SЕО за изграждане на бранда си, вие може да направите така, че всичко изброено до тук в статията да работи в синергия.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...