16 авг

Как да използваме рекламите в социалните мрежи за изграждане на лоялност към бранда

социални-медии-реклами-бранд

Хората предпочитат да купуват стоки по метода на добрата препоръка. По-сигурно и надеждно им се струва в един свят, залят от предложения. Социалните мрежи имат своето място за транслиране на комерсиално послание – ако е платено. Но по-добрият начин е отношението към дадено изделие да се прекара през чувствителността и отношението на самия потребител. По подражание другите могат да го последват. Но и заради повишената степен на доверие.

Маркетингово проучване на Sprout Social сочи, че 75.3% от потребителите купуват нещо, защото са го съзряли в медиен канал. Доброто социално присъствие създава популярност, може да доведе и до лоялност към марката.
Социалните медии днес се ползват с изключително голям интерес. Накои от хората вече свикнаха да се информират за стоки и услуги именно по този канал. Освен за лична комуникация, за информиране и за социално тиражиране на идеи. 2.34 милиарда души правят това в настоящия момент. Да ползваш и да цитираш социалните мрежи е не само удобно, но и вече модно.

43.5% от тях използват социалните мрежи да споделят едно или друго отношение към предпочитани стоки и услуги. Негативните отзиви са също валидни.

Но нека първо видим какво представлява лоялност към марката и как може да се възползвате от нея?

 

Какво е лоялността към марката?

По дефиниция лоялността към марката е тенденцията някои потребители да продължат да купуват стоките от определена марка, а не от конкурентни марки. В проучване, проведено от Facebook през ноември, се установи, че 77% от хората се считат за “лоялни към марката”. Когато става въпрос за социални медии, лоялен клиент е този, който има по-голяма вероятност да коментира и да споделя свои отзиви за продукти и услуги.

Важно е да се има предвид, че лоялността към марката не винаги се превръща в лоялност към потребителите. Това е само начинът, по който даден клиент възприема вашата марка, защото удовлетворява неговите изисквания с определени качества. Той е могъл да оцени това в конкурентната среда, но и го е запечатал с личното си емоционално отношение. Емоцията у потребителя е мощен двигател в това отношение.

 

Лоялността на марката и социалните медии

Недвусмислено е доказано вече, че клиентите, ползващи социални медии, вече съвсем точно са ги определили за себе си като канал за комуникация с любимите им марки. В рамките на ежедневното сърфиране, те търсят и такава информация, пречупена през мнения и препоръки на други ползватели.

Директното рекламиране на марката си има предимства, но то не се различава особено от традиционните реклами по останалите медийни канали – преса, телевизия, радио, интернет сайтове. Предимството на социалните медии е, че умело интегрират останалите канали, но през реактивността и оценката на конкретния потребител. При директната реклама седем от осем рекламни послания са пренебрегвани. Което означава, че и от трима потенциални клиенти само един евентуално ще посегне към покупка. Хората смятат, че марките днес трябва да бъдат интерактивни и ангажирани. Това допълнително привлича интерес.

Тъй като социалните медии вече играят важна роля в повлияването на процеса на закупуване, вие ще предпочетете да предприемете няколко необходими стъпки, за да увеличите лоялността на вашата марка именно чрез социалните мрежи.

Какви са възможностите?

За по-добри резултати ползвайте социални медийни реклами. Чрез тях популяризирате най-подходящото съдържание и имате по-голямо въздействие върху целевата си аудитория. Знаете, че в социалните мрежи тя е по-ясно таргетирана. За тази цел е нужно:

1. Да откроите своят глас. Вашата идентичност трябва да присъства във всичките ви медийни профили, за да бъдете възприети и разпознати.

2. Бъдeте запален и ангажиран слушател. Клиентите очакват техните предпочитани марки да са чувствителни към техните проблеми, въпроси, жалби. Даже биха искали да реагирате по същия недвусмислено фамилиарен начин, както на тях им се случва в обичайното общуване.

Обърнете внимание на това, което казват хората и не се страхувайте да ги харесвате, да коригирате, да споделяте техните отзиви и да благодарите на тези, които говорят за вашата марка. Освен това, използвайте уменията си за слушане, за да разберете какво е най-ценно за вашата аудитория и какво може да увеличи ангажираността й към вашата страница. Така по-лесно ще намерите отговор какъв тип съдържание тя харесва? За какви теми искат да говорят? Какво търсят в крайна сметка?

3. Разкажете история. Това е по-продуктивно като внушение. Не можете да приемете, че вашите клиенти априори знаят, че сте експерти в бранша. Важно е да можете да го илюстрирате творчески, че сте надеждна фигура в този динамичен пазар.
Как става най-добре – чрез споделената история на вашите клиенти. Ако бъдете забелязани и оценени правилно, потребителят може да се абонира за вашите новости и известия. Това би било решителна крачка от негова страна. Оттам на сетне любимото му съдържание задължително ще бъде споделено, особено ако сте го впечатлили. Разкано чрез житейска история, комерсиалното послание не изглежда такова. И точно заради това може да бъде оценено и предпочетено.
След като научите какво им харесва най-много, можете също да увеличите ангажираността, като споделите повече от съдържанието, което те харесват. Използвайте социални медийни реклами, за да увеличите най-успешното си съдържание и да се ангажирате с нови клиенти, които споделят същите вкусове като настоящите ви лоялни клиенти. Те са за вас като компас във вярната посока.

4. Активност и популяризиране на конкретни лица, ангажирани с производството и продажбите на определена марка ще създаде повече интерес и мотивация у хората. 81% от тях засилват своята вяра в марката, като оценяват персоналния вкус и ангажимент на лицата на съответната компания. Дозирането обаче трябва да е фино. Без излишно лустростване, според нагласата и манталитета на вашата публика. Това създава несъмнено стойност.

5. Изградете нещо като фен общност. Взаимодействието с вашите социални последователи създава усещане за общност с тях. Дайте им този шанс, някои имат желание да се почувстват важни участници в нещо, което се цени от другите. Тази лична лоялност е нужно да се възнагради от вас чрез лични отстъпки, специални оферти или усъвършенстван достъп до съдържанието.
Дори, когато присъстват вече като платени реклами, вашите послания ще са разпознати и предпочитани. Това дава мощен импулс на вашата марка.

 

Рекламата в социалните медии

Нали правите разлика между генерирания поток от новини, мнения, идеи и препоръки, които пускате във вашия профил в съответната социална медия и готовата платена за тиражиране реклама. Между двата начина трябва да има съответствие, за да сте разпознати. Това привлича съответната аудитория. Тънкостта е и как вашата реклама да отговори точно на потребността и вкуса, изработен у хората от социалните мрежи. Затова се потрудете рекламата ви да има съответния привкус на публиката, който вече сте откроили в междуличностното общуване.

Изследвайте всичко – нищо не е маловажно: шрифт, снимки, рекламни лица, слогани, интерактивност…Тъй като интерактивността е вродено качество на социалните мрежи, насърчавайте у потребителите си точно такава рефлексия. Тя ще подобри лоялността към вашата марка у съществуващите клиенти, като се разшири и извън нея.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …