10 май

Как да използваме социалните медии за линк билдинг

социални медии за линк билдинг

 

Социалните медии са много добър инструмент за изграждане на връзки. Това се използва ефективно в маркетинга и се прилага в SEO оптимизирането.

 

Прегледайте профилите си в социалните медии

Не забравяйте да добавите:
В полето  „Контакт и основна информация“ непременно сложете линк към вашия уебсайт.
Добавяйте връзка към вашия сайт всеки път, когато публикувате нещо на стената ви, включително изображения и видеоклипове;
Ако пускате закрепени публикации във вашата група,  с тях сложете и линк към сайта ви.

 

Влючване на линкове в публикациите в социалните мрежи

Специалистите по SEO понякога пренебрегват социалните медии, защото смятат, че участниците там не са достатъчно активни и пренебрегват тези връзки. Отнася се дори за Google Plus, YouTube, Pinterest, Tumblr, LinkedIn – платформи, които в определена степен са част от този подход.
Не пренебрегвайте възможността за изграждане на връзки чрез социалните мрежи, защото в значителна степен могат да създават трафик чрез посещаване на линкове, свързани с новини и любопитни събития.

 

Нека потребителите се научат да откриват и четат съдържанието ви

Тъй като онлайн пространството е претъпкано с информация, е много трудно да се обърне вниманието на потребителите към точно определена статия или връзка. За това при оптимизиране на този процес може да имате предвид следното:

–    Нека текстът да е четивен. Да няма грешки, да не е дълъг. Направете го така, дори ако само го използвате за SEO цели.
–    Оценявайте от време на време възможностите, които ви предлагат идеите, вече измислени от вашите конкуренти. Поглеждайте и в маркетинговия подход на сходни индустрии – може да откриете нещо значимо.
–    Целта да се постигне вечно актуално съдържание не е лесно постижима. Може да се акцентира върху възможността за преоткриване на такова съдържание.
–    Ако имате интернационална публика, направете съответния езиков вариант, това ще допринесе за още повече интерес.
–    Добавете вашето съдържание към подходящи блогове от вашата ниша със съответни линкове.
–    Транслирайте съдържание до общностите в социалните мрежи. Те може да са много активни и това съдържание да ви донесе голям успех. Това са групи във Facebook, в LinkedIn, общности в Google+, може да се опита маркетинг и в съответните общности на Reddit или Tumblr.
–    Не забравяйте и тематично профилираните социални платформи, както и такива, които са по-регионално ориентирани. Това означава, че веднъж ангажирали тяхното внимание, ще е нужно да отговаряте, ако е нужно, както и да добавяте новости, от които тази публика се интересува.

 

 

Търсачката Google работи точно на принципа, че определя кои сайтове са най-подходящи като съдържание спрямо определени ключови думи. Бъдете винаги актуални, като знаете и използвате целенасочено ключовите думи за вашия бизнес – тези за вас и вашите конкуренти.

 

Търсене чрез Twitter

–    Пак чрез ключови думи намерете  профили и страници, които ги използват целенасочено. Прегледайте тези страници и почерпете идеи за съдържанието, в което са включени търсените ключови думи. Направете свое съдържание, в което да включите важните думи и съответни линкове. Или се включете в някоя дискусия с отговор с линк, разбира се, където е възможно. Отговорът трябва да е полезен, а не спам.
–    Може да използвате и инструмента Followerwonk. Той ще ви открие онзи най-подходящ тип клиенти, съотвестващи на вашите критерии.

 

Google +
Търсете с хаштагове ключови думи, съдържание, групи, в които да се включите. Бъдете полезни за останалите – давайте съвети и мнения, но нека всичко да е в граница. Понякога, ако групата позволява, слагайте линк към публикации от вашия сайт или блог.

 

LinkedIn
Това е засега най-недооцененият медиен канал за линкбилдинг. Влизате пак със свой профил и изследвате нужното съдържание и отзиви в определени групи и общности. Фокусът е върху вашата пазарна ниша и върху проекцията ѝ при потенциални клиенти. Там се ограничава количеството на групите, в които можете да се включите в началото. Изучете внимателно какво става в съответната група, направете разлика между спама и истинското съдържание

 

Facebook
Тук е водещо съдържанието на материалите. Направете ангажираща читателите публикация и с реклама я популяризирайте до повече хора. В зависимост от вашата сфера, посочете към кои хора да е ориентирана рекламата. Поставете връзка към сайта си.

 

Посочените тук подходи и тактики са подходящи за оптимизиране на вашата работа в направление линкбилдинг чрез социалните медии. От вашата гъвкавост и интелигентни решения зависи до каква развръзка, финален резултат ще стигнете.

 

Създаване на „вирусно“ съдържание

Това е много бърз, но и труден начин за получаване на връзки.  При създаване на вирусни кампании, случайно или целенасочено, линковете се появяват на популярни места –новинарски уебсайтове и други места, където привличат трафик.
Някои видеоклипове стават „вирусни“ заради изключителното си съдържание и това също може да е елемент от маркетингова кампания.

 

Фокусирайте се върху тийнейджъри и младежи

Разбира се, не всеки бизнес е ориентиран към младата аудитория. Но ако тя е главната ви публика, фокусирайте се върху нея. Днес младежите са най-активните потребители на интернет и на социалните медии. Дигитализацията се отрази изцяло върху живота на хората – те вече поръчват храна, такси или други доставки все по мрежата. А  младите пък са си изградили свои интернет общности, в които имат общ език, послания, хумор и т.н. Те не само са част от този тип култура, те я формират. Младежите са тези, които са най-склонни да споделят „вирусно“ съдържание.

 

Стремете се да реагирате  в реално време на всичко, което става в социалните медии

Това е една от главните особености на дигиталния  маркетинг  чрез социалните медии. Там хората непрекъснато четат, коментират и споделят. Ключът е да поддържате разговор, който изглежда привлича повече внимание от обикновено и се ангажира със споменаването на кампанията.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …