30 окт

Как да имаме повече последователи в социалните медии – тактики, които работят

повече последователи в социалните медии

Всички, работещи в сектора на дигиталния маркетинг, се вълнуват от темата за броя на последователи, които имат в социалните мрежи. Приема се като критерий за социална тиражираност.

Нека първо кажем, че броят на тези последователи не винаги е гаранция за стойността на социалните медийни профили, които лансирате в уеб пространството. Малкият им брой пък съответно говори за оскъдица.

Хората следят онова, което пускате, влияят се и от ритъма, който следвате. Спецификата на социалните мрежи е такава, че те създават допълнителен потенциален обхват от последователи чрез влиянието, което имат настоящите. В повечето случаи това са реални потребители на вашия бизнес.

Тук ви предлагаме 8 начина, чрез които да подходите, за да увеличите броя на тези, които ви следват, или които се интересуват в една или друга степен от вашия бизнес. Редът, в който са поставени тук, не е според степента на важност.

 

1. Осигурете стойностна информация за вашите последователи

Във вашия профил трябва да има нещо завладяващо. Най-добрите ви последователи ще бъдат хората, които отделят време, за да проверят профила ви, преди да ви последват. Те ще искат да видят, че има нещо, което си заслужава да бъде следвано.
В тази връзка се уверете, че имате следните неща:
Пълен профил. Попълнете всяко поле, което се отнася за Вас. Когато се описвате, използвайте ключови думи. Сложете ефектна и качествена снимка и съответното въздействащо изображение или слоган на корицата.

Апропо – уверете се, че вашият нюзфийд винаги показва наскоро споделено, ценно съдържание. Някои внимателни потребители преглеждат и по-надолу във вашия нюзфийд, затова трябва да ги „захранвате“ с полезни и ценни материали, за да са ви „верни“.

 

2. Следвайте авторитетни профили

За да наберете повече последователи, самите вие трябва да сте такъв. Това е важна, базисна стъпка в тази насока. От нея зависи и как ще се усвоят възможностите на следващи тактики. Този подход ще ви подсигури база от активни, интересуващи се от проблематиката в тази сфера, подходящи потребители.
Това може да бъде направено чрез самостоятелно търсене в една или друга тематична насока, може и чрез специализирани инструменти като: Followerwonk, ManageFlitter и Audiense, насочени към Twitter.

Ето и някои начини как самостоятелно да го вършите:

Погледнете кои са влиятелните профили с много последователи. Тези места, които вие с интерес посещавате, ще са предпочитани и за вашите последователи. Между това колко профили вие следвате и колко ви следват вас, има връзка. Има и такива, които са силно селективни – те са последвани от много, но самите те не посещават много.

Например проверете в Twitter дали ключовите хора, които следвате, имат публични списъци. Списъкът на Twitter е модерирана група потребители на мрежата. Ако намерите добър списък, можете да се абонирате за него, (в такъв случай ще получите съобщения от хората в списъка в нюзфийда си, без да ги следвате) или да следвате хората от списъка. Като пример списък с име “Най-добри интернет търговци”.
Търсете публикувани списъци с препоръчителни профили, които да следвате във вашите области на интерес. Бъдете внимателни все пак – не всички от тези списъци са добре подготвени. Понякога те препоръчват хората само защото са известни. Най-добри са списъците, създадени от хора, които вече знаете и на които имате доверие.

Групи и общности. Присъединете се към групи и общности на Facebook, LinkedIn и други мрежи, които ги имат и гледайте за тези, които постоянно правят ценен принос. Следвайте ги и те вероятно ще ви отведат до други добри хора, които да следват.

 

3. Публикувайте често и бъдете активни и ангажирани

Това е един от най-важните фактори. Вече се е стигнало до там, че потребителите на социалните медии са уморени от множеството предложения-линкове в потока от новини. Коментирането и повторното споделяне на публикациите на други хора бързо показва, че не сте бот и че сте в мрежата.

Винаги, когато е възможно, не само споделяйте публикацията на някой друг, но добавете забележка защо я споделяте и тагнете оригиналния пост.
Колкото и популярен да сте, ако спрете да публикувате и да бъдете ангажирани с потребителите си, ще бъдете забравени за нула време. Трябва да поддържате редовно присъствие, но също така без да прекалявате.

Темповете на набиране на нови последователи са склонни да се покачват и да падат в зависимост от честотата и броя на публикациите, като различните социални мрежи имат различни алгоритми за видимост на вашите публикации.

Да бъдете активни в социалните теми на другите, особено на влиятелните, повишава вашата стойност пред нови хора и може да ги спечелите като последователи.

4. Публични мнения, актуалнии данни, новини и тенденции

Ще забележите, че когато публикувате нещо, което се споделя от потребителите, почти винаги ще получавате нови последователи. Видовете постове, които са склонни да увеличат експозицията ви, и следователно водят до нови последователи, попадат в тези групи:

Актуални данни. Хората реагират силно на информация, която подкрепя техните убеждения или ги предизвиква. Те ще споделят тези неща по един или друг начин, а ако сте автор на данните, и го правите редовно, те ще искат да ви следват, за да не пропуснат нещо.

Мнения. Изразяването на обосновано мнение за проблем, който е от значение за вашата аудитория, може да бъде рискован ход, но също така може да намери и голям социален отзвук.

Новини и тенденции. Ако можете да станете добър източник за информиране за новини, важни за вашата индустрия или професионална сфера, хората ще искат да ви следват, за да не пропуснат актуалното.

 

5. Използвайте хаштагове

Това е също удобен и продуктивен начин за откриване на нови последователи. Но винаги гледайте, преди да лансирате нов хаштаг. Проверете в мрежата дали не се използва за нещо, с което не бихте искали марката ви да е свързана.
Инструменти като Ritetag могат да ви помогнат да намерите най-добрите хаштагове за постовете ви.

 

6. Използвайте инструменти и софтуер

Повечето брандове със стотици хиляди последователи не са постигнали този резултат, прекарвайки цялото си време да бъдат ангажирани във всичките социални мрежи, които използват.

Вместо това те използват инструменти и софтуер, които им помагат да набират повече последователи. Има две основни направления в тези технологии, и това са инструментите за проследяване и анализ и софтерите за автоматизация. Чрез първото ще сте наясно с това каква е вашата аудитория, а чрез второто ще постигнете печелене на време – например публикувате пост в една мрежа, и тя се разпрострянява автоматично и в друга.

 

7. Уведомявайте и вашите имейл абонати

Ако имате списък с имейли, на които редовно изпращате съдържание, (желателно е да го имате), включете в нюзлетъра си и основните връзки в социалните медии, където пускате своето инфо. Така ще ги ориентирате и оттам да ви следват.

 

8. Изграждане на партньорски кампании

С това се има предвид изграждането на взаимоотношения с неконкурентни компании, които имат отношение към вашата бизнес сфера и с това се предлагат идеи за съвместно съдържание и социални медийни кампании. Те работят най-добре, когато всеки партньор има нещо, с което да допринесе.
Тъй като всеки партньор ще популяризира съдържанието на собствената си аудитория, всеки от тях има възможност да спечели нови последователи от другия.

 

Накрая:

Съветите, дадени тук, няма да ви доведат стотици нови последователи за един ден, но могат да бъдат добра основа за дългосрочен, устойчив растеж.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …