17 яну

Как да пишем страхотни постове за социалните мрежи

как да пишем постове за социалните медии

Писането на страхотни публикации в социалните медии е нещо повече от използване на вдъхновяващи думи и убедителни призиви за действие. Това е форма на въздействие, която може да се изучи и приложи.

Може да не създавате реклами с висока възвращаемост, както е при международните марки, но и като собственик на малък бизнес, трябва да направите всичко възможно, за да общувате по убедителен и професионален начин с настоящи и с потенциални клиенти.

Ето някои основни похвати, които да използвате, за да правите страхотни публикации в социалните медии.

 

Избягвайте неясните заглавия

За съжаление това често се пренебрегва в социалните медии и в блоговете.
Когато използвате неясни заглавия, хората не могат да бъдат напълно сигурни за съдържанието ви. За да се убедят в действителната същност на нещата, ще трябва да кликнат върху връзка и да прочетат. Някои потребители просто биха пропуснали този акт. Ако потребителите не се чувстват принудени да отворят връзката, след като прочетат заглавието, те няма да видят и публикацията ви, поради което няма да я споделят. Не допускайте читателите да бъдат разочаровани от несъответствие между заглавието и текста. В заглавието загатнете за какво става въпрос в публикацията, провокирайте интереса у читателя, но без да разкривате цялата информация. Това е лесен, но ефективен начин да поканите читателите да прочетат публикациите ви.

 

Убедителност чрез уникалността

Непрекъснато се състезаваме за вниманието на аудиторията, когато споделяме съдържание. Най-добрият начин да се откроите е да отговорите на основния въпрос – какво по-различно може да предложите. Идеята е да споделите чрез съдържанието какви конкретни ползи ще има читателят.

 

Не се фокусирайте изключително върху себе си

Социалните медии свързват хора, които търсят онова, което ги обединява, т.е. ударението да пада върху интересите на потребителите. В тази връзка само една трета от времето трябва да бъде отделена за самопопуляризиране. Още една трета – за това, какво се случва в бранша и последната една трета – за отговаряне на въпросите и очакванията на хората.

 

Изрежете ненужните думи

Ограничаването всъщност ни кара да се пише по-въздействащо в малко пространство. Освен всичко ще предизвика у читателите допълнително любопитство да се запознаят с основното съдържание и да последват линка, който сте посочили. Не забравяйте, че всяка социална мрежа изисква постове с различна дължина. Във Фейсбук имате възможност за изява с повече думи, отколкото в Туитър, но не пишете твърде дълги постове. Мислете и за потребителите на мобилни устройства, които може да бъдат отегчени от дългите постове.

Задайте въпроси, които ангажират

Ако искате да ангажирате читателя, задавайте въпроси, пишете мнения, използвайте силни думи като “защо”, “какво”, “кой” и “как”. Те са като „пирони“, приковаващи вниманието и загатващи какво да се очаква по-нататък.

 

Съобразете амтоматичното пускане на публикации до колко може да е универсално решение

Опцията софтуерът да се грижи да пуска по график вашите публикации е много удобна. Това някак си ограничава едностранно комуникацията и може да ви направи да изглеждате мързеливи в очите на вашите последователи от различни платформи. Не е нужно изобщо да не използвате софтуери за автоматизация, но винаги си имайте едно на ум и съобразявайте публикациите със спецификата на различните медийни канали, за да не бъдете в противоречие с техните установени стандарти и публика.

 

Пишете и пренаписвайте

За съжаление, най-добрата идея рядко е първата идея. Може да се случи да напишете няколко, дори десетки различни варианта преди да изберете най-успешния. Мислете кое е това, което ще грабне вниманието на читателя, поставете се на негово място.
Подобно на повечето умения, колкото повече пишете, толкова по-добри ставате.

 

Проверете правописа и граматиката

Ако не използвате правилно граматиката, тя се отразява зле не само върху вас, но и върху вашата марка. Не бързайте – четете съдържанието си, преди да го публикувате, независимо от темата или платформата. Не разчитайте на автоматичния правопис – той ще открие неправилни думи, но няма да се вгледа в семантиката на употребените думи в изречението.

 

НЕ използвайте паразитни думи

Никой не е впечатлен от думи като “може би”,  “дано” или “опитайте.” Заменете тези думи и използвайте въздействащи думи като “промоция” или “гаранция”. Те ще въздействат още в заглавието.

 

Медийното присъствие се реализира ефективно по определени правила, които произтичат от маркетингови, психологически, лингвистични, технически причини. С всички тях е нужно да сме на „ти“, за да въздействаме максимално убедително.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …