28 май

Как да подобрим онлайн продажбите чрез социалните медии

как да подобрим онлайн продажбите чрез социалните медии

Да имаш маркетингова стратегия за социални медии е съвсем в точната посока. Но не е достатъчно да стартирате с оскъден бюджет и някаква неясна представа за цели.
Пазарът на социалните медии е наситен с марки, които се опитват да се откроят и да достигнат до клиентите си, стимулирайки успешно 1 на 10 онлайн покупки. Не можете да си позволите да изгубите бизнеса си, заради атаките на конкурентите си и поради собственото си лошо присъствие в социалните медии.
В тази статия ще ви покажем как да използвате социалните медии, за да предизвикате реален растеж в онлайн продажбите си, като използвате някои лични прозрения и здравословна доза от съветите на експертите.

 

Фокусирайте се върху любимите платформи на вашата аудитория

Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Snapchat, Google+, Tumblr, Pinterest…
След като има стотици социални медийни платформи, от които да избирате, трябва ли да използвате всичкото си време в изработването на имиджа си във всички тях? Краткият отговор е: не.
Номерът е да откриете платформите с най-висока концентрация на аудиторията си и след това да се погрижите за съдържанието на маркетинговите послания и целевата реклама на тези канали. Както казва Стражът на социалните медии Пег Фицпатрик: “По-добре е да бъдете неотразими в една или две социални платформи, отколкото да сте незабележими в пет или шест.”

 

Създайте убедителна самоличност

онлайн магазин продажби

Да разгледаме една кампания от втория месец на настоящата година – Февруари. Февруари е време за романтика и какъв по-добър начин да кажеш “Обичам те”, отколкото с … тоалетна хартия?

Чувството на Чармин за хумор в социалните медии е спечелило хиляди последователи и завидна репутация. Добре е да използвате медийните канали за хуманизиране на бизнеса си. Това значи да помислите за него като за човек със своя идентичност и характер – какъв е той – и да се опитате да го имплементирате в профилите си.
Взаимодействайте с клиентите си така, че да отговаряте най-добре на имиджа на вашата марка: започвайте разговори, правете шеги, споделяйте нови истории, които съответстват на вашите основни ценности и нека корпоративните цветове да са водещи. Най-вече не се страхувайте да експериментирате.

 

Публикувайте извънредно съдържание

Миналото “добро съдържание” няма да бъде достатъчно добро, тъй като каналите за социални медии стават все по-наситени с марки, които се стремят към вниманието на своите аудитории. Както отбелязва Робърт Алън в темите за електронната търговия “Smart Insights” през 2017 г. “Добрите търговци на електронна търговия ще трябва да продължат да произвеждат изключително съдържание, което да изпъква през 2017 г.”

И така, как изглежда изключителното съдържание? За начало, това често не е силно насочена реклама от сорта – “Купете сега”! Вместо реклами и снимки на продукти, помислете за споделяне на по-полезно съдържание, като например видео демонстрация на продукти във Facebook и списъци с идеи за подаръци в Instagram.
Според Chiefmartech, който следи отблизо маркетинговия технологичен пейзаж, броят на инструментите за постигане на това в пространството е достигнал почти 3 500 през 2016 г. в сравнение със 150 преди 5 години.
Бъдете селективни и се придържайте към инструменти, които подобряват както живота, така и преживяванията на вашите клиенти.

Кои инструменти са най-добри зависи изцяло от вас.

Ако фирмата ви е изпълнена със служители, които наистина обичат вашата марка, социалното застъпничество на служителите е мощен социален инструмент. Мнозина ентусиазирани служители, които говорят за вашата марка – чудесен начин за създаване на връзки.

Също така трябва да насърчавате клиентите си да се ангажират с марката ви, като публикувате снимки на себе си с продуктите си, участвате в конкурси и споделяте лично съдържание. Поддържайте своята аудитория и тя ще разпространи вашите постове в социални медии.

 онлайн продажби и социалните мрежи

Взаимодействайте с клиенти, които използват Live Video

43% от маркетолозите бяха предварително планирали да използват интерактивен видеоклип в своите социални медийни кампании през тази година, сочи проучване на Social Media Examiner. Кампанията “Кой е г-н робот” , с повече от 1,5 милиона показвания, 63,300 ретуитвания, 8,5 милиона минути гледания е един особено вълнуващ пример. Кампанията е с обща продължителност от под 72 часа.

Поточното предаване на видео на живо е отличен начин за взаимодействие с аудиторията ви в реално време. Платформи като Facebook, Twitter, Instagram и Twitch ви позволяват да се свържете с аудиторията си, но отново уверете се, че знаете къде ‘‘живее‘‘ вашата аудитория, преди да изберете платформа.

Видеоклиповете на живо могат да бъдат използвани по различни начини, включително:

- Историите в реално време;
- Интервюта;
- Благотворителни събития;
- Демонстрации на продукти и др.

 

Дайте на вашата социална медийна маркетингова среда да расте

Нийл Пател, съосновател на “Crazy Egg & KISSmetrics”, е забелязал, че социалните мрежи “се превръщат в игра “плати за игра“, на която много от компаниите ‘‘играят‘‘. По същество рекламата на всички платформи става все по-конкурентоспособна.

Маркетинговите бюджети се очаква да нараснат от сегашната средна стойност от 10,7% до огромната 23,8% през следващите пет години. За да сте в крак с конкурентите си, не намалявайте разширяването на маркетинговия си бюджет за социални медии.

маркетинг в социалните мрежи продажби

Два пъти помислете, един път действайте

Ако има едно нещо, на което можете да разчитате по отношение на маркетинга в социалните медии – следващата голяма тенденция е точно зад ъгъла. Както Лайфстайл Блогъра, Каси Стюарт. отбелязва: “Миналия месец всички бяха луди за Snapchat, веднага след това историята на Instagram се случи и сега Twitter Moments. Трябва да сте гъвкави и готови за лоши попадения. “

Не пропилявайте маркетинговите си бюджети, като преследвате всяка тенденция, и не се задържайте на едно място, придържайки се към умиращи платформи. Фокусирайте се върху платформите, които ангажират аудиторията ви и бъдете подготвени да пренастроите стратегията си, ако се появи нова платформа, която да я грабне.

 

Заключителни думи

От 3.42 милиарда потребители на интернет на Земята, 2.31 милиарда от тях използват социални медии. Това е огромна аудитория, която ви очаква, да я достигнете и да завладявате интереса й с творческите си предложения.

Проблемът, разбира се, е, че социалните медийни платформи са претъпкани с други като вас, които се опитват да достигнат до същите клиенти – затова ако нямате стабилна стратегия, подкрепена от добър анализ, вашият аутсорсинг ще бъде ограничен на 77% от фирмите, които се справят по-добре.

Най-резонният начин да подобрите продажбите си онлайн в дългосрочен план е да изградите голяма, лоялна аудитория от хора, които наистина са развълнувани от вашите продукти. Това означава и да излъчвате личност, с която те се свързват, съдържание, на което те истински се наслаждават и личен контакт с тях.

 

 

За автора

Веселина

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...