24 апр

Как да получим повече трафик към блога си

как да получим повече трафик към блога си

Блогът е една от модерните форми за онлайн изразяване. В момента има регистрирани над 250 милиона блога. Но колко от тях получават вниманието на публиката в интернет? Как да се увеличи то и блогът да генерира по-голям трафик?
Ето някои съвети как да стане това.

Дългосрочното оптимизиране – SEO. Споделяне в социалните медии.

 

Тактика #1: Започнете със SEO

Това означава, че е нужно да се спазват правилата за оптимизирано присъствие в интернет. Всяка публикация в блога да има ключова дума. Изключения са само актуалните новинарски материали.

Самият процес на SEO отнема известно време, затова е нужно да се почне от съвсем в началото, така ще постигнете по-бърз ефект. Именно този подход осигурява конкретно интересуващите се посетители на блога ви.

За някои SEO изглежда сложно, но нека поясним конкретните стъпки.

 

1. SEO започва с изследване на ключови думи

Очевидно е, че ако искате да класирате в Google по-челно, трябва да знаете за каква ключова дума ще ви свърши по-добра работа. Но до голяма степен това се свежда до използването на подходящите инструменти:

Ahrefs  (платено средство) за следене на ключовите думи на конкурентите.

Google Planner за ключови думи  (безплатно), за да намерите подобни ключови думи  от сродно съдържание. Ще откриете поредица от свързани ключови думи.

След това ги вземете и ги включете в един от инструментите за търсене на ключови думи по-горе. Когато откриете въпрос, който вълнува вашата аудитория, създайте публикация около тази тема, включително основната си ключова дума и свързаните с нея ключови думи. Това е първата стъпка към това как да увеличите трафика към блога си.

От там насетне следва много постоянство – оптимизирането на вашия блог е динамичен процес, който изисква постоянно анализиране, публикуване на нови и оптимизирани за целта публикации, връзка с посетителите на вашия блог.

 

2. За да увеличите резултатността използвайте и линк билдинг

Повечето пропускат тази стъпка. Връзките са един от водещите фактори в търсачката Google.Има и други въздействащи фактори в това отношение – например увеличаване на скоростта на сайта, което ще гарантира, че вашият сайт ще работи добре на мобилни устройства.

 

Тактика #2: Ползвайте социалните мрежи за привличане на повече посетители към блога си

Повечето хора ги използват главно за постване на съдържание. Това е напълно погрешно.Какво може да се използва? Може да популяризирате продукти или дейности без да пускате комерсиалните им данни.
Споделяне на съдържание  от други източници;  споделяне на отзиви и материали на ваши последователи; полезна и интересна за вашите фенове информация – такава, която е безплатна.

Създайте атмосфера на съпричастност и доверие към тези, които ви следват, познават и четат. След като им предложите да купят нещо, те с по-голямо желание ще го направят, защото досега са ползвали безплатно много ресурси.

Друг подход за увеличаване на трафика: включете вашата общност в съдържанието на вашия блог. Тоест лансирайте техни идеи, послания и апели. Когато решите да го направите, го направете интелигентно и стойностно. За да намерите авторитетни фигури в съответната област, търсете в Google със съответната ключова дума („influencers”). Свързвате се с тях по имейл.

Включете се в групи на социалните медии. Те обхващат съответните ниши на интереси и потребности. Има ги и във Facebook, и в Google+, и в LinkedIn, и чат в Twitter. Те са достатъчно лесни за намиране – просто въведете темата си в лентата за търсене. Присъдинете се към групите, които тематично съответстват , но също така имат и най-много членове.Как да се държите като новопостъпили в съответната група? Винаги следвайте правилата, зададени от администратора. НЕ пускайте свое съдържание, докато не изградите силна връзка с общността. Тоя период на конвергенция може да трае няколко дни, но може и няколко седмици. Преди да пуснете свои връзки, публикувайте най-малко 10-20 пъти свои коментари по висящите теми на групата. Бъдете полезни за хората, приятелски настроени и автентични.

Използвайте правилните социални медийни канали. Facebook е безспорно най-големият социално-медиен канал. Но със сигурност не е единственият. Изключително продуктивни резултати може да постигнете и в Pinterest или в други подходящи за вашия бранд мрежи. Използвайте спецификата на съответните мрежи и възможностите на техните публики. Ако имате достатъчно бюджет, можете да използвате реклами, но когато няма достатъчно, е нужно да проявите изобретателност, постоянство и търпение. Не става и без работа, при това доста.

 

Ако сте новаци и сте решили да създадете и развиете свой интернет проект

то предварително трябва да знаете отговорите на някои важни въпроси:

–    Каква ще е тематиката?
–    За широка аудитория ли е или за избрана?
–    Какви са собствените ви цели?
–    Ще можете ли постоянно да подавате качествена информация на посетителите?
–    Ще имате ли достатъчно търпение и ресурси, за да издържите дълго без да сте постигнали осезаем резултат?
–    Сами ли ще работите или ще наемете специалисти? …и т.н.

Не всеки издържа например дълго да полага усилия без да постигне конкретен резултат. А и трябва да се издържате междувременно…

Посещаемостта е нещо относително. Може за денонощие да минат хиляди хора, но видим резултат да няма – във вид на поръчки, търсене, потребление. Важно е сайтът или блогът да се посещава от точно онези хора, които биха се нуждали от вашия продукт. Никой новак в този бизнес не може да се пребори с търсачките-гиганти, така че да има призови места и то без да плати.

Бъдете майстори в писането на завладяващи анотации за вашите статии в интернет. Създайте подходяща интрига, обещайте някакви бонуси и реални ползи. Анотацията да не е по-дълга от 500-1000 символа иначе просто  ще повтори самата статия.

В социалните медии можете да пускате анонси и линкове към вашите материали от блога. Това естествено по определения по-горе начин може да се лансира и в тематичните групи. Не забравяйте да илюстрирате анотациите и материалите си с ефектни картинки. Визуалното винаги привлича. Като висш „пилотаж“ в направлението се счита създаването и управлението на собствена група в социалната медия. Но как се умножава публиката чрез собствена група това е тема за отделен материал.

SEO ви осигурява огромни дългосрочни печалби, докато социалните медии осигуряват по-бърз трафик и публика, които да ви помогнат в дългосрочен план. Ако се работи  умно и последователно, рано или късно ще постигнете своя мощен пробив в сферата на своя бизнес.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …