12 май

Как да правим оптимизация за YouTube

В последните няколко години видеото стана изключително аткуално като начин за получаване на информация в Интернет. И не е случайно, тъй като визуалната информация се възприема по-лесно и по-увлекателно. В Интернет човек може да открие видео информация за почти всичко, което би се сетил. Големите брандове и рекламни агенции знаят, че посланията им ще достигнат най-бързо до клиента именно чрез видео. Независимо дали качвате клипове в YouTube като хоби, с развлекателна или обучителна цел, или пък правите реклама – вие искате вашето видео да стигне до колкото е възможно повече хора, и то аудитория, за която вашето видео ще предствалява интерес. Ето защо е важно да знаете не само как да правите интересно видео, но и как да го оптимизирате за YouTube, така че хората да го откриват лесно.

YouTube е вторият най-популярен инструмент за търсене на информация след търсачката на Google. Но и YouTube е собственост на Google, така че е нормално видеоклипове от YouTube да се появяват в резултатите от търсене на Google. И така, с едно добре оптимизирано видео, получавате популярност и в двата канала. Нека да видим как може да постигнем това.

Най-важното: ключовите думи

Най-важно за доброто оптимизиране, за откриване на вашия видеоклип, са подходящите ключови думи. Помислете внимателно кои са те. Имайте предвид, че фразите от няколко думи са много по-подходящи, отколкото само две-три думи. Голяма тенденция е хората да търсят видеоинформация как да направят нещо, как да научат нещо – такъв тип видеоинформация има за почти всички сфери на живота – чужди езици, програмиране, спорт, танци, игри, кулинария и каквото още ви дойде наум. Обикновено заглавието на такива клипове включва “How to…” например How to learn roller skating. Тук ще дадем пример именно с тази фраза. Други популярни ключови думи включват “Best” и настоящата година. Задължително проучете конкуренцията и как се класира тя.

Нека да разгледаме горния пример с търсене на “how to learn roller skating” в Google. Първият резултат е от WikiHow. Често при търсене на информация с “how to” в търсачката излиза като първи резултат статия именно от този сайт. Но информацията в статията е текст и изображения, и по-рядко видео. А потребителите търсят именно видео. Следващите 3 резултата са точно това, което потребителят иска. И трите клипа, разбира се, са от YouTube. Първият клип е най-горе като резултат, като за това, освен подходящите ключови думи, които трябва да присъстват в името на файла, името на thumbnail-а, таговете, описанието, важни за класирането са още броя гледания на видеоклипа, лайковете, споделянията, абонати, колко време хората са гледали дадения клип – изобщо, взаимодействието с клипа и полезен ли е той за потребителя.

Да проучим конкуренцията

Във вградената търсачка на YouTube потърсете видеоклипове с различни ключови думи, така ще видите какви резултати излизат, уместни ли са видеоклиповете и колко популарни са те.

Сравнете резултатите, които излизат. Задайте си следните въпроси:

– Ключовите думи, които търсите, присъстват ли в заглавието и описанието на видеоклипа, който проучвате?
– Каква е дължината на видеото?
– Колко дълго е описанието и колко пъти се срещат ключовите думи?
– Описанието включва ли други подобни ключови думи?

Ако видеото е с дължина над 3 мин., а ключовите думи присъстват в заглавието и достатъчно пъти в описанието, тогава проверете колко пъти е гледано. Смятате ли, че този брой гледания е достатъчен? Можете ли да подобрите този резултат? Мислите ли, че видеото ви е по-интересно, по-полезно за зрителя?

Бъдете реалистични. Особено, ако видеото е на няколко години и има стабилни позиции, трудно ще го изместите. Трябва задължително да се постараете да получите добро взаимодействие с клипа. Едно видео може да бъде гледано много пъти, но да няма много абонати, споделяния, което ще се отрази негативно на класирането.

Веднъж след като сте направили проучването на конкуренцията, започнете да правите оптимизацията на видеото си:

Да разгледаме подробно фактора ключови думи.

Ключовите думи в името на файла

Когато правите и запаметявте видеото на хард диска на компютъра си, важно е името на файла да съдържа ключовите думи.

Заглавието на видеото

Това е името на видеото, което ще му дадете, след като го качите в YouTube. Сложете ключовите думи в началото на заглавието и после допишете с нещо, което отговаря на темата на видеото и е приканващо за потребителя да го изгледа. Бъдете изобретателни и следете тенденциите.
“Best Roller Skating Tricks 2017 – #8 Is Insane!” – ето пример как включваме ключовите думи, актуалните “best” и “2017” и приканваме потребителя, че има за гледане поне 8 трика.

Описание на видеото в YouTube

Добре е да напишете подробно описание – поне 300 думи. Възползвайте се от тази възможност, за да оптимизирате видеото си по-добре. Включете ключовите думи в първите 25 думи от описанието. Повторете ключовите думи 3-4 пъти в тескта. Може да сложите линк към сайта си, ако има такъв и видеото е свързано тематично с него и ще е полезно за потребителя. Напишете текста така, че да е едновременно от полза за зрителя и за YouTube, за да разбере какво е съдържанието на видеоклипа.

 

Тагове

Има хора, които търсят по този начин, за това добавете няколко смислени тага, описващи съдържанието на видеото.

Още важни фактори за оптимизация на видео

Дължина на видето

Много важно е да проучите каква е дължината на видеоклиповете, които правят вашите конкуренти във вашата сфера на дейност. По принцип, препоръчваме поне 5-минутен видеоклип, но всичко е относително. Минимумът е поне 3 минути, но може да се класирате добре и с по-кратък видеоклип, ако сферата ви е нискоконкурентна. YouTube предпочита и класира по-добре по-дългите видеоклипове, защото смята, че са по-съдържателни и дават повече информация на зрителя. Но не винаги по-дългото е по-добре. В някои сфери твърде дългият видеоклип може изобщо да откаже зрителя да го гледа.

Честота на задържане

Този показател показва колко дълго потребителят се е задържал да гледа видеоклипа. За това и за класирането е по-важно не броя на гледания на видеото, а потребителите да са го гледали по-дълго време. Това е сигнал за YouTube, че видеото, което са намерили потребителите, отговаря на тяхното търсене и съдържанието е полезно за тях.

Взаимодействие

 

Лайкове, споделяния, абонати са повече от необходими на видеото, за да се класира високо. Това са сигнали за YouTube, че клипът е популярен и полезен за зрителите и съответно получава по-добро класиране, като задминава видеоклипове, които се класират високо от години.

Thumbnail

Това е изображението, което излиза до резултата в търсачката. То не влияе директно на класирането, но подходящата картинка увеличава шанса видеото да бъде гледано, и съответно подобрява оптимизацията.

Финални думи

Проучайки конкуренцията, подходящите ключови думи за вашето видео и спазвайки препоръките за оптимизация от тази статия, ще забележите, че видеото ви се класира по-добре.

 

 

За автора

Веселина

 

     

 

Коментари

Loading Facebook Comments …