30 апр

Как да превърнем Facebook профила си във фен страница?

Facebook миграция от профил към страница

Много от фирмите, които първи стартираха поддържането на социален профил във Facebook, създадоха странците си там именно като потребителски профили. С развитието на социалната мрежа, обаче, Facebook създаде така наречените „фен страници“ (или „бизнес страници“). Това са официални (или неофициални) страници на дадена организация, фирма, марка, спортен отбор или пък обществено известна личност.

Facebook страниците позволяват много по-голяма откриваемост от фенове, както и обвързването на потребителски профил с тази страница (например въвеждането на организацията като работно място или спортния отбор като любим). Също така Facebook страниците позволяват вграждането на т.нар. „фен кутия“ в официалния сайт на марката/фирмата/организацията.

И тук идва и трудността за голяма част от фирмените страници създадени като потребителски профили. Те вече са утвърдени сред феновете и са се сприятелили с хиляди свои привърженици и не могат просто да създадат нова фен страница – тя няма да е нито известна, нито ще бъде толкова посещавана.

Точно тук идва решението – миграция от личен профил към фен страница.

 

Какво трябва да знаем предварително?

Когато конвертирате вашия персонален профил във Facebook страница, ставате собственик на бизнес акаунт – т.е. отново влизате чрез вашия имейл и парола, но профилът Ви вече представлява страница.

След миграцията Facebook ще превърне всичките Ви приятели в хора, които харесват новосъздадената страница (фенове). Facebook също така ще запази профилната ви снимка и потребителското име.

Всякаква друга информация от профила Ви – снимки, харесвания, публикации и профилна информация – ще изчезне.

 

Ето какво да направите преди да започнете миграцията

 1. Изтеглете копие на цялата информация на профила Ви. Това става  по следния начин:
 • Кликнете върху следната иконка от профила ви във Facebook fb-ico (намира се горе вдясно)
 • Изберете Настройки на профила (Account Settings)

fb-migration-step-1

 

 • Изберете Общи (General) от менюто вляво

fb-migration-step-2

 

 • Натиснете „Изтегляне на копие от данните ви във Facebook“ (Download a copy of your Facebook data)

fb-migration-step-3

 

 • Изберете „Създаване на моя архив“ (Start My Archive)

fb-migration-step-4

2. Ако потребителският Ви профил администрира групи, назначете нов админ за тях

 

Какво точно ще се запази и ще изчезне от профила ми?

Ще запазите:

 • Всичките Ви приятели и последователи ще се превърнат във Ваши фенове (освен ако те самите по-късно не пожелаят да се отпишат от страницата Ви)
 • Вашата профилна снимка
 • Потребителското си име
 • Администраторски права върху страниците, които управлявате

Ще загубите

 • Всичките си снимки и видеоклипове
 • Всички публикации на стената
 • Профилна информация
 • Администраторски права върху групи и приложения

 

Готов съм да започна миграцията

Самият процес по миграция е лесен и може да бъде извършен от всеки. Единствените затруднения, които може да срещнете са свързани с новите правила за сигурност на Facebook. Миграцията не може да бъде извършена от новоназначен администратор, тъй като засеченото ново IP се смята за чуждо. Извършете миграцията от устройството, с което по принцип администрирате страницата.

Да започваме!

 1. Линкът за извършване на миграция е този. Ще Ви посрещне следното меню:

migrate-window

Изберете подходяща категория за вашата страница. Когато сте готови с избора си ще бъдете помолени за повторно въвеждане на Вашата парола. Facebook ще Ви навигира добре и няма да срещнете никакви затруднения. Само след минути Вашата нова страница ще бъде готова.

Не се притеснявайте ако от самото начало липсват всичките Ви фенове – до няколко часа ще са се възвърнали. 

 

Вече бях създал и отделна страница. Как да обединя двете?

Ако вече сте били създали и фен страница, но тя не е имала успеха на потребителския Ви профил, то тогава трябва да извършите сливане на двете страници. Ето как става това:

1. Преди да извършите миграция на потребителския си профил към фен страница, се уверете, че потребителския Ви профил има пълни администраторски права върху вече създадената фен страница.

2. Сменете името на потребителския си профил и го направете същото като името на фен страницата.

3. Извършете миграция на потребителския си профил в страница (по начина, по който описахме по-горе). Изчакайте пълното възвръщане на феновете.

4. След като вече разполагате с две фен страници, отворете тази с повечето фенове.

5. От администраторския панел изберете Edit Page -> Update Public Info.

edit-page-screen

 

6. В менюто вляво под реда Ресурси (Resources) ще се появи опция Merge Duplicate Pages link (само в случай че имате две страници с еднакви имена). Натиснете върху опцията и ще Ви се покажат двете страници, които са готови за сливане. Facebook ще ви даде точни и ясни инструкции и сливането става лесно.

resources

7. След като сливането е готово Ви съветваме да напишете публикация към феновете за състоялото се сливане. До часове броят на феновете Ви трябва да е възстановен. Имайте предвид, че е много възможно да има много повторящи се фенове – хора, които са харесвали и двете страници.

Бъдете в крак с новите тенденции при социалните мрежи и поддържайте имиджа на Вашия бизнес!

За автора

Miroslav Ivanov Мирослав Иванов е съосновател на SEO студио Delow. Той е водещ специалист в сферата на SEO оптимизацията с профилирана насоченост към копирайтинг, социални медии, CRO и анализ.

Плод на неговия труд са много ефективни маркетингови стратегии, които Delow прилага за своите клиенти.

 

 

Коментари

Loading Facebook Comments ...